Előfizetés

Kényszerleszállás Mianmarban: Nem nyílt ki a futóműve, az orrára érkezett egy utasszállító (VIDEÓK)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.12. 11:47

Végül senki sem sérült meg, hála a repülőgép kapitányának. Mianmarban ez már a második repüléssel kapcsolatos incidens volt a héten.
Kényszerleszállást hajtott végre vasárnap a Myanmar National Airlines légitársaság egy repülőgépe, miután nem nyílt ki az orrfutómű, írja a Reuters. Az ország közlekedési és telekommunikációs minisztériuma közleményében a repülő kapitányát, Myat Moe Aungot dícsérte.
Aung a probléma észlelése után előbb kétszer is elrepült a reptér felett, hogy a légiirányítók láthassák, valóban probléma van-e a kerékkel. Aztán az üzemanyag elégetésébe kezdett, többek közt hogy leszálláskor könnyebb legyen a gép. Végül a hátsó kerekekre tette le a repülőt, és ügyelt rá, hogy annak orra a lehető legtovább legyen a föld felett. Végül senki sem sérült meg.
Ez már a második repüléssel kapcsolatos incidens volt a héten Mianmarban. Szerdán a Biman Bangladesh Airlines bangladesi légitársaság gépét lefújta a szél a kifutópályáról. Akkor 17-en megsérültek.

Molotov-koktéllal akarták lemondatni tüntetők az albán kormányt, könnygáz volt a válasz

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.12. 10:36

Lemondatná a jobboldal a korruptnak tartott szocialista kormányt - több ezren vettek részt a megmozduláson, sokan megsérültek.
Könnygázt és vízágyukat vetettek be albán rohamrendőrök szombat este a kormány lemondását követelő tüntetők ellen Tiranában, helyszíni jelentések szerint a tiltakozók egy része gyújtópalackokat hajigált a miniszterelnöki hivatal és a parlament épületére. A kormányellenes tüntetésen több ezren vettek részt, és Tirana több pontján összetűztek a rendőrökkel.
A tüntetők egy, maszkot viselő csoportja áttörte a rendőrkordont, és a miniszterelnöki hivatal bejárata felé vonult, gyújtópalackokat, petárdákat és festékes tégelyeket hajigált az épületre. A rohamrendőrök könnygázt és vízágyukat vetettek be ellenük. Egyes tüntetők a parlament épülete elé vonultak, és ott is petárdákat és gyújtópalackokat hajigáltak.
Rohamkocsikkal szállították el a helyszínről a sérülteket, de egyelőre nem tudni, hogy hányat. Egyes hírek szerint a sérültek között rendőrök is vannak.
Ez volt az albán ellenzék által szervezett immár sokadik kormányellenes tüntetés. A jobbközép Demokrata Párt vezette ellenzéki szövetség korrupcióval és a szervezett bűnözéshez fűződő kapcsolatokkal vádolja Edi Rama baloldali szocialista párti kormányát, azonnali politikai váltást és Rama nélküli átmeneti kormány megalakítását követeli, továbbá előrehozott parlamenti választások kiírását is. "Demokráciát nem lehet Molotov-koktélokkal építeni" - kommentálta a szombati eseményeket Sander Lleshaj belügyminiszter.
Albániában június 30-án helyhatósági választást rendeznek, de két párt, a demokraták, valamint a Szocialista Mozgalom az Integrációért is jelezte, hogy bojkottálják a voksolást. A Demokrata Párt már nem először próbálta tüntetés során megdönteni Edi Rama miniszterelnök hatalmát.

Melegfelvonulást tartottak Havannában, a rendőrség vetett véget a demonstrációnak

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.12. 10:17

Bár a kubai kormány tiltja a melegek hátrányos megkülönböztetését, a szombati vonulást mégsem engedélyezték a hatóságok, és a kormányközeli civilek is kihátráltak a kezdeményezés mögül.
Felvonulást tartottak Havannában szombaton melegjogi aktivisták, jóllehet nem kaptak erre engedélyt a hatóságoktól. A demonstráció a közösségi médián szerveződött. Száznál több kubai melegjogi harcos vonult fel szivárványos zászlókat lengetve. Havanna központi parkjából indultak el, és közel egy kilométert tettek meg, amikor rendőrök útjukat állták. Egyes felvonulók dulakodni kezdtek velük, hármójukat előállították.
Egy hónap leforgása alatt ez volt a második olyan felvonulás, amelyet az állami intézményektől függetlenül szerveztek. Az előbbit állatvédők tartották, ám a melegjogi aktivistákkal ellentétben ők kaptak engedélyt. Az effajta felvonulások ritkaszámba mennek a szigetországban, ugyanis
Kubában a törvényesen működő civil szervezetek valahogy a magyar CÖF-CÖKA mintájára lehet elképzelni: gyakorlatilag a kormány kinyújtott "karjaiként" működnek.

Mindenfajta nem engedélyezett felvonulást gyors és határozott rendőrségi intézkedés követ.
A rendőrség végül három embert előállított.
Fotó: YAMIL LAGE / AFP
Az 1959-es forradalom után Kubában üldözték a melegeket, sokukat kényszermunkával sújtottak. Azóta változott a helyzet, kormány ma már tiltja a melegek hátrányos megkülönböztetését, a Raúl Castro kommunista vezető lánya, Mariela Castro által irányított CENEXES nevű szervezet pedig a melegjogok nemzetközileg elismert harcosa. A szervezet a melegházasság elismeréséért küzdött, ám az alkotmányos reform napirendjéről lekerült ez a kérdés, mert sok kubai nemtetszéssel fogadta a kezdeményezést.
A CENESEX lemondta a szombatra tervezett felvonulását; azt más melegjogi aktivisták és csoportok tartották meg a Facebook közösségi portál és a WhatsApp üzenetküldő alkalmazás segítségével megszervezve.