Mazsihisz;tisztújítás;Heisler András;

Választott a Mazsihisz: Heisler András kihívó nélkül maradt elnök

Nem történt meglepetés a tisztújításon, az ellenjelölt visszalépett.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vasárnapi közgyűlésének egyetlen témája volt: a tisztújítás.

Heisler András elnök a közgyűlés kezdetén közölte, hogy a tisztújításhoz kapcsolódva ismeretlenek „hazugságokat és mocskolódásokat” tartalmazó névtelen e-maileket küldtek szét a napokban. Ha nem teremtjük meg a belső békét, és minden így folytatódik, akkor el vagyunk veszve – hangsúlyozta később Heisler. A névtelen levelek tartalmáról nem árult el részleteket, csak annyit mondott: az ügyben rendőrségi feljelentést tett.

Ahogyan azt a közgyűlést beharangozó cikkünkben is írtuk, Heisleren kívül előzetesen Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség volt vezetője kapott jelölést a Mazsihisz elnöki posztjára. Elvileg a helyszínen is lehetett volna jelölni, de ilyen nem történt. Ráadásul Ács Tamás is visszalépett.

Az elnökválasztás így csekély izgalmat tartogatott. Az egyedüliként induló Heisler András végül 74 igen és 32 nem, illetve érvénytelen szavazat mellett maradt a Mazsihisz elnöke.

Még a szavazás előtt Heisler arról beszélt, hogy a bezárkózás helyett a nyitottságot támogatja, és értéknek tartja a neológia sokszínűségét. Ami a közéleti, politikai kérdéseket illeti: a Mazsihisz elnöke szerint nem kell félni a konfliktusoktól, következetesnek kell lenni.

Heisler András elmondta azt is, hogy Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől azt a tájékoztatást kapta: a választások (a Mazsihisz tisztújítása és az EP-választás) után leülnek egyeztetni a Sorsok Házáról.