Ujhelyi: Orbán Viktor egy végtelenül gyáva ember

Publikálás dátuma
2019.05.12. 15:29
Ujhelyi István
Fotó: Genevieve Engel / Európai Parlament
"Hol a magyar virtus, narancslovagok?" - kérdezi nyílt levelében a szocialista EP-képviselő, sérelmezve, hogy egyetlen kormánypárti politikus sem védi meg vitában a Fidesz érveit.
Orbán Viktor nem egy rettegett hadvezér, csak egy gyáva szájhős - írja közösségi oldalán Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. A kormányfőnek lett volna a lehetősége, hogy Frans Timmermans-szal, az Európai Szocialisták csúcsjelöltjével megvitassák az európai közösség jövőjét, illetve megvédje politikáját, helyette "ismét csak megfutamodott".
Az elmúlt napok megmutatták, hogy a Fidesz gyenge papírhuszárok gyülekezete, folytatja, felidézve: Trócsányi László igazságügyi miniszter, aki az Európai Bizottság tagjának készül, szintén "nem mert leülni és vitázni az európai programokról" Tóth Bertalan szocialista pártelnökkel, az MSZP-Párbeszéd lista vezetőjével. Ujhelyi emlékeztet, Trócsányi a deviza-károsultakkal sem mert szembenézni, "akiket elárult, amikor ügyvédi irodája a bankokat képviselte a kapcsolódó perekben".
"Az elmúlt napokban hiába hívtam nyilvános vitára a Fidesz politikusait, egyikük sem merte vállalni a beszélgetést"

- írja a politikus. És sorolja: visszautasította megkeresését Varga Judit európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár, Járóka Lívia fideszes EP-képviselő, az Európai Parlament alelnöke, és több kormánypárti elemző, köztük Kiszelly Zoltán és ifj. Lomniczi Zoltán is. Ujhelyi úgy fogalmaz: "a Fidesz gyáva vezetői sunnyognak, bujkálnak, menekülnek, zárt ajtók mögött és szolgamód kérdező emberek előtt nyilatkoznak csak. Hol a magyar virtus, narancslovagok? Hol a kurucos kiállás, a bátor vitaképesség? És még egy kérdés: ha ebben ilyen gyávák vagytok, hogy tudjátok a magyarok érdekeit kiharcolni az európai tárgyalóasztaloknál? Költői kérdés, látjuk, hogy nem vagytok rá képesek".
Szerző
Témák
Ujhelyi István
Frissítve: 2019.05.12. 15:36

4 milliárdnyi tendert nyert egy hajdúböszörményi cég, törvényesen lejthet a pálya

Publikálás dátuma
2019.05.12. 13:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy olyan panellakásba van bejelentve a Tömb 2002 Kft., aminek tulajdonosa közbeszerzési tanácsadó.
Összesen 29 tenderen több mint 4 milliárd forintnyi megrendelést kapott 2018-ban a hajdúböszörményi székhelyű Tömb 2002 Kft.- írja a Magyar Hang. A megbízók jellemzően fideszes önkormányzatok, vagy állami fenntartású, a kormányhoz lojális vezetők által irányított intézmények. Vetélytársai gyakran ugyanazok a cégek; a cikk példákkal alátámasztva írja, hogy a közbeszerzésekre sokszor meg sem hívják a helyi vállalkozásokat, így azok ajánlatokat sem tehetnek.
2002-ben a Tömb kis takarító betéti társaságként kezdte működését, mára azonban lényegében minden olyan tevékenységben jeleskedik, amire uniós vagy állami pénzt osztanak: a takarítás és karbantartás mellett energetikai felújításokra, kisebb-nagyobb építési beruházásokra kiírt közbeszerzéseket is sorra elnyernek. A cég egy hajdúböszörményi panellakásba van bejegyezve, aminek tulajdonosa a lap szerint azoknál az önkormányzatoknál és kormányhivataloknál dolgozik, melyeknél a közbeszerzéseket elnyeri a Tömb.
A Tömb riválisai az iratok alapján változatos okok miatt hullanak el. Akadnak cégek, amelyek végül nem pályáznak, másokat hiába szólítanak fel hiánypótlásra. Ha több vállalkozásnak van érvényes ajánlata, az értékelési szempontok alapján a Tömbé a legjobb: például alájuk ígér, vagy jobb szakembereket vonultat fel. Ezért is lehet jelentősége a közbeszerzésekre meghívott cégek kilétének. Önkormányzatoknál ez a testület vagy a polgármester hatásköre, de kistelepüléseknél, intézményeknél a tanácsadók „visznek” cégeket is. A Tömb a tavalyi 29-ből számos olyan tendert szerzett meg, ahol a korábban már említett, a panellakást tulajdonló tanácsadó működött közre az eljárásokban. Ilyen két hajdú-bihari és egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei tankerület, mellettük pedig még a Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal, Hajdúböszörmény és Hajdúhadház önkormányzata is.
Ám, mint az Magyar Hang írja, még törvényt sem kell sérteni ahhoz, hogy egy tenderen lejthessen a pálya: ugyan a közbeszerzési törvény kiköti, hogy a felhívott cégeket nem lehet diszkriminálni, mikro-, kis- vagy középvállalkozások részvételét is biztosítani kell, de nem teszi kötelezővé a cégek váltogatását.
Szerző
Frissítve: 2019.05.12. 13:47

Választott a Mazsihisz: Heisler András kihívó nélkül maradt elnök

Publikálás dátuma
2019.05.12. 11:55

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Nem történt meglepetés a tisztújításon, az ellenjelölt visszalépett.
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vasárnapi közgyűlésének egyetlen témája volt: a tisztújítás. Heisler András elnök a közgyűlés kezdetén közölte, hogy a tisztújításhoz kapcsolódva ismeretlenek „hazugságokat és mocskolódásokat” tartalmazó névtelen e-maileket küldtek szét a napokban. Ha nem teremtjük meg a belső békét, és minden így folytatódik, akkor el vagyunk veszve – hangsúlyozta később Heisler. A névtelen levelek tartalmáról nem árult el részleteket, csak annyit mondott: az ügyben rendőrségi feljelentést tett. Ahogyan azt a közgyűlést beharangozó cikkünkben is írtuk, Heisleren kívül előzetesen Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség volt vezetője kapott jelölést a Mazsihisz elnöki posztjára. Elvileg a helyszínen is lehetett volna jelölni, de ilyen nem történt. Ráadásul Ács Tamás is visszalépett. Az elnökválasztás így csekély izgalmat tartogatott. Az egyedüliként induló Heisler András végül 74 igen és 32 nem, illetve érvénytelen szavazat mellett maradt a Mazsihisz elnöke.
Még a szavazás előtt Heisler arról beszélt, hogy a bezárkózás helyett a nyitottságot támogatja, és értéknek tartja a neológia sokszínűségét. Ami a közéleti, politikai kérdéseket illeti: a Mazsihisz elnöke szerint nem kell félni a konfliktusoktól, következetesnek kell lenni. Heisler András elmondta azt is, hogy Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől azt a tájékoztatást kapta: a választások (a Mazsihisz tisztújítása és az EP-választás) után leülnek egyeztetni a Sorsok Házáról.
Szerző
Frissítve: 2019.05.12. 12:26