Előfizetés

Szennyezett olaj: bólintott a Mol, Ukrajna újra megnyitotta Barátság vezetéket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.12. 16:10

Fotó: Népszava
Az ukrán Ukrtransznafta vállalat újra elindította a tranzitszállítást az európai felhasználók felé.
Az Ukrtransznafta közleménye szerint a szállítás szombat délután indult meg. A tájékoztatás alapján az Oroszországból származó kőolaj tranzitjának újraindítása részben azért valósulhatott meg, mert
a magyar Mol vállalat szakértői kiegészítő vizsgálatnak vetették alá a csővezetékben lévő nyersolajt, és megerősítették, hogy készek átvenni a szállítmányt.

Mint ismeretes, három hete az orosz kőolajmezőkön a finomítókat károsító klórvegyületek keveredtek az Európát nyersanyaggal ellátó Barátság-vezetékbe. Az oroszok nem figyelmeztették előre vevőiket, így elsőként Fehéroroszország kürtölte világgá a szennyezés tényét. Majd először a németek és a lengyelek, illetve a szállítmány útvonalát követve a szlovákok, az ukránok és a magyar Mol is felfüggesztette az átvételt. Mivel a csapokat már Ukrajnában elzárták, Magyarország határát nem lépte át a szennyezés. Az ügyben Moszkva végül vállalta a felelősséget, a szennyeződés ügyében eddig négy embert vettek őrizetbe.

Durván nőtt tavaly a gazdagok és szegények közti szakadék Magyarországon

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.12. 15:09

Fotó: Shutterstock
Bár jobb még az uniós átlagnál a magyar helyzet, az előnyünk nagyon gyorsan amortizálódik. A rendszerváltáskor lezajlott privatizáció módja volt az "ősbűn".
Az Európai Unióban (EU) élő gazdagok és szegények közötti szakadék egyre szélesebbé vált az utóbbi évtizedekben - derül ki a vagyoni egyenlőtlenségeket elemző francia intézet (WID) friss jelentéséből. Az összehasonlításhoz használt, a vagyoni egyenlőtlenséget mérő Gini-együttható adatai szerint ugyanakkor a legjobb mutatókkal világszinten még így is az Európai Unió országai és Kanada rendelkezik. Az index értéke a nulla és 100 pont között skálán mozog, és minél alacsonyabb, annál kisebbek a jövedelmi egyenlőtlenségek.
Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) a héten kiadott jelentése szerint az Európai Unió 28 tagállamát együttvéve 2017-ben 30,7 pontra, az eurózóna 19 országában pedig 30,5 pontra rúgott a Gini-index értéke. Az egy évvel korábbihoz képest az unióban 0,1 ponttal, az euróövezetben pedig 0,2 ponttal javult az együttható. Az Európai Unió tagállamai között jelentős különbségek mutatkoznak,
a legnagyobb mértékben a volt szocialista országokban nőtt a gazdagok és a szegények közötti szakadék.

"Ennek oka, hogy ezekben az országokban a szocializmusból a kapitalizmusra való áttéréshez kapcsolódó privatizáció idején egy szűk elitet részesítettek előnyben" - mutattak rá a kutatók. Bulgáriában a legrosszabb a helyzet, amely esetében a Gini-index 2017-ben 40,2 pontra, 2018-ben pedig 39,6 pontra rúgott. A legnagyobb jövedelmi különbségeket felmutató tíz ország között azonban ott van a három balti állam, a négy dél-európai állam, valamint Románia és Nagy-Britannia. A brit szupergazdagok összvagyona csak tavaly 47,8 milliárd fonttal gyarapodott, rekordot döntve ezzel.
A legnagyobb uniós országok közül Németország, Franciaország és Lengyelország az átlagosnál valamivel jobb, 29 pont körüli mutatóval büszkélkedhet. A legjobb Gini-együtthatót Szlovákia (23,2 pont), Szlovénia (23,7 pont) és Csehország (24,5 pont) tudja felmutatni, majd Svédország, Dánia, Finnország, Belgium, Hollandia és Ausztria következik.
Magyarország esetében a Gini-együttható értéke a 2017-ben mért 28,1 pontról 28,7 pontra emelkedett 2018-ban.

A jelentés szerint Nyugat-Európában a leggazdagabbak 10 százaléka átlagosan hétszer annyit keres, mint a szegények 50 százaléka, az adózás utáni különbség pedig még mindig ötször nagyobb. Bár a gazdagok és szegények közötti szakadék nőtt az EU tagországaiban, a helyzet sokkal jobb mint az Egyesült Államokban, köszönhetően az egyenlőségre jobban törekvő oktatási és az egészségügyi rendszernek.
Az európai népesség legszegényebb felének bevételei 37 százalékkal nőttek 1980 óta, miközben az Egyesült Államokban stagnáltak. Eközben a leggazdagabb amerikaiak 0,01 százalékának bevétele több mint 300 százalékkal nőtt, kétszer nagyobb mértékben mint Európában. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint az Egyesült Államokban 39 ponton állt a Gini-index 2017-ben, több nyolc ponttal magasabb az EU-s adatnál. Az OECD nem európai tagállamai közül csak Kanada (31 pont) áll az unióval nagyjából egy szinten, más országokban - például Ausztrália (33 pont), Japán (34 pont), Törökország (40 pont), Mexikó (46 pont) vagy éppen Dél-Afrika (62) - jóval nagyobbak az egyenlőtlenségek.

Orbán a Roszatom-vezérrel tárgyalt a Karmelitában

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.12. 14:27

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Árvai Károly / MTI
Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Karmelita kolostorban fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezérigazgatóját.
Havasi Bertalan sajtófőnök szűkszavú közlése szerint a megbeszélésen áttekintették a paksi atomerőmű-építési projekt állását, és tárgyaltak a további teendőkről. Orbán Viktor szerint a két új atomerőművi blokk megépítése jelentősen növeli Magyarország energiabiztonságát, hozzájárul hazánk energiafüggetlenségéhez és a klímavédelmi célok eléréséhez is. A beruházás tehát teljes mértékben összhangban van Magyarország nemzeti érdekeivel - hangsúlyozta a kormányfő.
Mint az lapunk is több esetben megírta, új blokkok építése több éves csúszásban van, és a Roszatom kivitelezési tervei is késnek. Az építkezés késői kezdését és a befejezés várható elhúzódását erősítik azok a sajtóértesülések, amelyek szerint az oroszok által nyújtott 10 milliárd eurós, a piacinál magasabb kamatozású hitel szerződésének módosításáról már meg is állapodott a kormány, hogy a később kezdhesse a törlesztést.