Beiktatták hivatalába Észak-Macedónia új államfőjét, aki EU-taggá tenné az országot

Publikálás dátuma
2019.05.12. 18:34
Sztevo Pendarovszki
Fotó: Furkan Abdula / Anadolu Agency
A kormányzó balközép SDSM-hez tartozó Sztevo Pendarovszki a várakozások szerint harmonikus viszonyban lesz a parlamenttel.
Beiktatták hivatalába Sztevo Pendarovszkit, Észak-Macedónia új köztársasági elnökét vasárnap Szkopjéban. Beiktatási beszédében az új nevet viselő délszláv ország államfője kijelentette: minden észak-macedón állampolgár elnöke kíván lenni, és igyekezni fog egyesíteni a politikailag megosztott országot. Hozzátette:

az egyik legfontosabb céljának az európai uniós tagság elnyerését tartja országa számára.

Sztevo Pendarovszki május 5-én az észak-macedón elnökválasztás második körében a szavazatok 53,6 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, a jobboldali Gordana Sziljanovszka-Davkova a voksok 46,4 százalékát kapta.
Az elnökválasztás egyik fontos kérdése volt az is, hogy a kormánykoalíció és az új államfő mennyire tud majd együtt dolgozni, egy ellenzéki köztársasági elnök ugyanis jelentősen megnehezíthette volna az új törvények életbe lépését, mint ahogyan az utóbbi időszakban a távozó Gjorge Ivanov is több jogszabályt visszautalt a parlamentnek, más törvényeket pedig kétszeres parlamenti elfogadás után sem volt hajlandó aláírni. A kormányzó balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetséghez (SDSM) tartozó Sztevo Pendarovszki a várakozások szerint harmonikus viszonyban lesz a parlamenttel.

Pogrommá fajult egy Facebook-vita Srí Lankán

Publikálás dátuma
2019.05.12. 18:03
Őrt álló Srí Lanka-i katona - illusztráció
Fotó: LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP
Mindez egy héttel azután történt, hogy egy közlekedési vita fajult keresztények és muszlimok közti összecsapássá, mely során legalább 100 ember meghalt.
Több tucatnyi keresztény vonult vasárnap mecsetek és muszlimok tulajdonában lévő boltok ellen Srí Lankán vasárnap, írja a Reuters. A Chilaw, többségében keresztények lakta településen történt kisebbfajta pogrom előzménye egy vita, ami a Facebook közösségi oldalon folyt le.
A hírügynökség egy olyan Facebook-beszélgetést látott, melyben egy muszlimokat gyalázó kifejezéssel megtűzve írta egy felhasználó, hogy "nehéz minket sírva fakasztani". Válaszként egy muszlim férfi azt írta: "egy nap majd ti fogtok sírni". A Reuters-nek ennél pontosabban nem sikerült feltérképeznie a kontextust, sem kapcsolatba kerülni érintettekkel.

A választ író férfit viszont a feldühödött tömeg összeverte, később a rendőrség letartóztatta, boltja pedig egyike volt azoknak, amiket megtámadtak.

Összesen három mecset lett a pogrom célpontja, közülük egyben keletkeztek komoly károk. A hatóságok kijárási tilalmat vezettek be, ami hétfő hajnalig tart. A helyiek arról nyilatkoztak, hogy a kedélyek ugyan lenyugodtak, de a feszültség nem múlt el.
Mindez egy héttel azután történt, hogy a Sír Lanka-i Negombo városában egy közlekedési vita fajult keresztények és muszlimok közti összecsapássá, mely során több mint száz ember meghalt. És három héttel azután, hogy terroristák több mint 250 emberrel végeztek egy főként keresztényeket célzó merényletsorozatban.
Szerző
Témák
Sri Lanka pogrom

Szakszervezetek szerveznek népszavazást Horvátországban a nyugdíjkorhatár emelése ellen

Publikálás dátuma
2019.05.12. 17:01
Illusztráció
Fotó: LIDERINA
67 évre emelte a kormány a nyugdíjkorhatárt, komoly felháborodást okozva ezzel - a kezdeményezéshez kétszer annyi aláírás gyűlt össze, mint kellett volna.
Elegendő, a szükségesnél jóval több aláírást gyűjtöttek össze a szakszervezetek Horvátországban annak a népszavazásnak a kiírásához, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a kormány állítsa vissza a 67 évre megemelt nyugdíjkorhatárt 65 évre - közölte a helyi sajtó vasárnap. A "67 túl sok" elnevezésű kezdeményezés keretében a vezető szakszervezetek április 27-én kezdtek aláírásgyűjtésbe, a határidő pedig szombaton éjfélkor járt le.
A népszavazás kiírásához legalább 373 ezer 568 embernek, a választójoggal bíró állampolgárok tíz százalékának támogatását kellett megszerezni, de végül ennél jóval több, a hatszázezret is meghaladó aláírást gyűjtöttek két hét alatt. Mirela Bojic, a szakszervezeti kezdeményezés koordinátora sajtótájékoztatóján elmondta:

"azt szeretnénk, ha ez példaként állna a horvát állampolgárok előtt, hogy tudnak tenni valamit, tudnak változtatni, megemelhetik hangjukat és megmutathatják".

Az aláírási íveket körülbelül két hét múlva nyújtják át a parlamentnek, és abban reménykednek, hogy már szeptemberben kiírják a referendumot.
A horvát parlament a tavalyi év végén fogadta el a nyugdíjreformról szóló törvényt, amely 2033-ra vezetné be a 67 éves nyugdíjkorhatárt a férfiak és nők számára egyaránt. Horvátországban a jelenlegi nyugdíjkorhatár a férfiaknál 65, a nőknél 63 év. A kormány a lépést azzal magyarázta, hogy csak így lehet fenntarthatóvá tenni a nyugdíjrendszert, amely 17 milliárd kuna (737 milliárd forint) hiánnyal küzd. Zágráb erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy öt éven belül bevezesse az eurót, ehhez pedig vissza kell szorítania az államadósságot.
Horvátországban az állampolgárokat átlagban 30 év munkaviszony után nyugdíjazták, ami alacsonyabb az európai átlagnál (35 év).

A szakszervezetek szerint Horvátországban 65 év felett még öt évig élnek egészségesen az emberek, az európai uniós átlag ezzel szemben 10 év.

A WHO adatai szerint Horvátországban 2018-ban a férfiaknál 75, a nőknél 81,5 év volt a születéskor várható életkor - valamennyivel kevesebb, mint 2017-ben.