Egymilliárd dollárért vehetünk fegyvert Amerikától

Publikálás dátuma
2019.05.13. 14:41

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
A Direkt36 megerősítette a Népszava korábbi információit: egymilliárd dollár értékben vehet Magyarország fegyvereket az Egyesült Államoktól és energiaügyek is napirenden lesznek Orbán Viktor és Donald Trump találkozóján.
Amerikai republikánus képviselők munkatársainak tartott néhány hete zárkörű tájékoztatót David C. Cornstein budapesti amerikai nagykövet – írta a Direkt36 amerikai diplomácia forrásokra hivatkozva. A diplomata ezen beszélt Orbán Viktor és Donald Trump mai washingtoni tárgyalásainak témáiról. A portál szerint Cornstein azt mondta, egymilliárd dollár értékben vehetünk amerikai fegyvereket és a magyar fél ígéretet tett az Egyesült Államoknak fontos energetikai beszerzésekre is.

A Direkt36 ezzel megerősítette a Népszava korábbi információit. Május 3-án írtuk meg, hogy egymilliárd dollár lehet a fegyverbeszerzés volumene, ami már amerikai mértékkel mérve is jelentősnek számít. A beszerzés lehetséges tárgya egy légvédelmi rendszer, feltételezhetően a norvég-amerikai kooperációban készülő Kongsberg típusú rakétarendszer lehet, ezen kívül a lejáró lízingszerződésű Gripenek helyett is felmerülhet F-35-ös vadászgépek beszerzése. A Direkt36 szerint ugyanakkor felújított F-16-osok beszerzése is szóba kerülhet.
Mint megírtuk, ezen kívül Magyarország március 20-án közölte Christopher Robinsonnal, az USA Oroszországgal foglalkozó külügyi helyettes államtitkárával, hogy a magyar kormány kész nagy értékben az amerikai Exxon és az osztrák ÖMV konzorciuma által kitermelt gázt vásárolni Romániából, amennyiben a román kormánynak sikerül megállapodni a cégekkel a kitermelési illetékről – erről jelenleg vita van, ezért nem folyik a gáz kitermelése. Ezt szintén megerősítette a Direkt36 mai cikke. Emellett a magyar kormány vállalta, hogy Ukrajna felől azután is vesz majd gázt, hogy lejár a mostani tranzitszerződés Oroszországgal és működni kezd az Északi Áramlat 2.
Orbán Viktor magyar idő szerint este nyolckor találkozik Donald Trumppal.
Szerző
Frissítve: 2019.05.13. 15:14

A rendőrség nem engedélyezte, Toroczkaiék mégis menetelnek

Publikálás dátuma
2019.05.13. 14:24

Fotó: Vajda József / Népszava
A párt továbbra sem akar elállni a május 21-re tervezett demonstrációt.
Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom pártelnöke a Facebook-oldalán jelentette be hétfőn, hogy mindenképpen megtartják a május 21-re tervezett, felvonulással egybekötött törökszentmiklósi megmozdulást, annak ellenére, hogy a rendőrségtől nem kaptak rá engedélyt. A kérelem elutasítását bíróságon támadta meg a párt. A rendőrség a gyülekezési törvény 13. és 14. bekezdésére hivatkozva tiltotta meg a felvonulást, miután Toroczkaiék nem akartak elállni a demonstráció meneteléses részétől. 
Szerző
Témák
Toroczkai
Frissítve: 2019.05.13. 14:32

Puzsér két hét tűzszünetet hirdetett - nem szeretné, ha nem mennének át az EP-kampány üzeneti

Publikálás dátuma
2019.05.13. 12:47

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt az EP-választásig felfüggesztette főpolgármesteri kampányát. Döntését, az LMP támogatását élvező jelölt, Facebook-oldalán tette közzé. Puzsér Róbert bejegyzésében azt írta, nem hiszi, hogy a közelgő EP-választás sorsfordító lenne, vagy tétje történelmi volna, de fontos lehet azoknak az erőknek, amelyek működő válaszokat keresnek a kontinens és a civilizáció előtt tornyosuló kihívásokra. Ilyen válasz a zöld környezet és a megújuló energia, ilyen válasz a globális fenntarthatóság. Ilyen a szociálisan egységesülő Európa, ilyen a migráció jelentette kihívás humánus és hatékony kezelése, ilyen a multinacionális részvénytársaságok arányos adóztatása és törvény előtti egyenlőségük biztosítása, ilyen az egyéni és kollektív szabadságjogok fenntartása és bővítése - sorolta a politikus, hangsúlyozva, hogy azt szeretné, ha a következő két hét ezekről a témákról szólna, ezért függeszti fel kampányát. Mint írta, megpróbálta a másik ellenzéki főpolgármester-jelöltet is megnyerni ennek az ügynek, azonban ő nem volt partner ebben. Puzsér Róbert azonban úgy véli, hogy ez az egyoldalú gesztus is közelebb viheti a hazai közéletet egy olyan politikai kultúrához, amelyet nem egyedül a pártérdek és a pozícióéhség formál. Kijelentette: a következő két hétben nem fogja támadni a budapesti politikai élet szereplőit, és visszavonom az utcáról azokat a szórólapokat, melyek az MSZP-DK pártszövetség polgármester-jelöltjeinek alkalmasságát firtatják. Európa sorskérdései megérdemelnek két hét tűzszünetet - hangsúlyozta Puzsér Róbert.
Szerző