Orbán persze Washingtonba is a nem kormánygéppel repült - mint idén eddig mindenhova

Publikálás dátuma
2019.05.13. 15:05
HA-LKX és és 606-os lajstromú gép március 19-én Tel-Avivban
Fotó: Rami Mizrahi / Jetphotos
Már nem vegyül egyszerű utasokkal a repülőkön, mint régebben.
A Honvédség egyik business jetjével repült Trumphoz Washingtonba Orbán Viktor - írja a 444.hu. A Magyar Honvédség 2017-ben vásárolt két utasszállító Airbus-t, amikről korábban a Honvédelmi Minisztérium és az akkor még kancelláriaminiszter Lázár János is azt állította, hogy feladatuk a csapatszállítás, polgári személyek evakuálása és sebesültszállítás, de semmiképpen a kormányzati szállítási feladatok ellátása. Persze már akkor is mindenki tudta, hogy ez mellébeszélés, azóta ki is derült, hogy a két gép rendszeresen szállít kormánydelegációkat. A két Airbus mellett honvédség vásárolt két kifejezetten üzletemberek interkontinentális utazására kifejlesztett luxusgépet, két Dassault Falcon 7X típusú üzleti repülőt (bussines jet) is vásárolt, hivatalosan futár- és felderítőgépnek. Ezek egyikével repült most Orbán Washingtonba. A miniszterelnök amúgy idei összes külföldi útjára a honvédségi gépekkel utazott, miközben korábban a kormányfői delegáció rendszeresen használt menetrend szerinti járatokat. 
Szerző

Egymilliárd dollárért vehetünk fegyvert Amerikától

Publikálás dátuma
2019.05.13. 14:41

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
A Direkt36 megerősítette a Népszava korábbi információit: egymilliárd dollár értékben vehet Magyarország fegyvereket az Egyesült Államoktól és energiaügyek is napirenden lesznek Orbán Viktor és Donald Trump találkozóján.
Amerikai republikánus képviselők munkatársainak tartott néhány hete zárkörű tájékoztatót David C. Cornstein budapesti amerikai nagykövet – írta a Direkt36 amerikai diplomácia forrásokra hivatkozva. A diplomata ezen beszélt Orbán Viktor és Donald Trump mai washingtoni tárgyalásainak témáiról. A portál szerint Cornstein azt mondta, egymilliárd dollár értékben vehetünk amerikai fegyvereket és a magyar fél ígéretet tett az Egyesült Államoknak fontos energetikai beszerzésekre is.

A Direkt36 ezzel megerősítette a Népszava korábbi információit. Május 3-án írtuk meg, hogy egymilliárd dollár lehet a fegyverbeszerzés volumene, ami már amerikai mértékkel mérve is jelentősnek számít. A beszerzés lehetséges tárgya egy légvédelmi rendszer, feltételezhetően a norvég-amerikai kooperációban készülő Kongsberg típusú rakétarendszer lehet, ezen kívül a lejáró lízingszerződésű Gripenek helyett is felmerülhet F-35-ös vadászgépek beszerzése. A Direkt36 szerint ugyanakkor felújított F-16-osok beszerzése is szóba kerülhet.
Mint megírtuk, ezen kívül Magyarország március 20-án közölte Christopher Robinsonnal, az USA Oroszországgal foglalkozó külügyi helyettes államtitkárával, hogy a magyar kormány kész nagy értékben az amerikai Exxon és az osztrák ÖMV konzorciuma által kitermelt gázt vásárolni Romániából, amennyiben a román kormánynak sikerül megállapodni a cégekkel a kitermelési illetékről – erről jelenleg vita van, ezért nem folyik a gáz kitermelése. Ezt szintén megerősítette a Direkt36 mai cikke. Emellett a magyar kormány vállalta, hogy Ukrajna felől azután is vesz majd gázt, hogy lejár a mostani tranzitszerződés Oroszországgal és működni kezd az Északi Áramlat 2.
Orbán Viktor magyar idő szerint este nyolckor találkozik Donald Trumppal.
Szerző
Frissítve: 2019.05.13. 15:14

A rendőrség nem engedélyezte, Toroczkaiék mégis menetelnek

Publikálás dátuma
2019.05.13. 14:24

Fotó: Vajda József / Népszava
A párt továbbra sem akar elállni a május 21-re tervezett demonstrációt.
Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom pártelnöke a Facebook-oldalán jelentette be hétfőn, hogy mindenképpen megtartják a május 21-re tervezett, felvonulással egybekötött törökszentmiklósi megmozdulást, annak ellenére, hogy a rendőrségtől nem kaptak rá engedélyt. A kérelem elutasítását bíróságon támadta meg a párt. A rendőrség a gyülekezési törvény 13. és 14. bekezdésére hivatkozva tiltotta meg a felvonulást, miután Toroczkaiék nem akartak elállni a demonstráció meneteléses részétől. 
Szerző
Témák
Toroczkai
Frissítve: 2019.05.13. 14:32