Financial Times: Orbán látogatása újabb csapás volt Európának

Publikálás dátuma
2019.05.14. 06:51

Az elnök az EP-választás előtt: az elnök azokat a pártokat biztatja, amelyek alá akarják ásni az EU-t.
 Hogy Donald Trump magához emeli Orbán Viktort, azzal újabb csapást visz be Európának, hiszen a közös fotó egy olyan világot jelképez, amelyben a populisták egyre kevésbé érzik magukat egyedül – írja Financial Times kommentárja. A fogadással az elnök egyértelművé tette, hogy a nagyrabecsülés kölcsönös. Csak dicsérni tudta az illiberális erős embert, nem úgy, mint amikor a német, francia, brit, kanadai vagy más, demokratikus szövetségesekről beszél. Mindezt alig pár nappal azután, hogy az amerikai külügyminiszter váratlanul lemondta berlini tárgyalását Merkellel, aki megvetés tárgya Orbán és más szélsőjobbos európai figurák szemében. A mostani tárgyalás nagyjából egy órás lehetett a Fehér Házban, ám fontos jelzés küldött az EP-választás előtt: az elnök azokat a pártokat biztatja, amelyek alá akarják ásni az EU-t. 
  Ezek az erők jelentős előretörés elé néznek a jövő héten és Steve Bannon szerint Trump nagy szolgálatot tett azzal, hogy fogadta Orbánt. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az elnök alapvetően szakított a három nemzedék óta érvényben lévő transzatlanti politikával. Hiszen idáig mindig bátorította az európai együttműködést. Az ifjabb George Bush és Barack Obama nem volt hajlandó találkozni a magyar vezetővel, ám utódjuk most fejre állította ezt a politikát. A budapesti amerikai nagykövet nyíltan Orbán vezérszurkolója. Az európai választásokon jönnek fel a populisták és Trumpnak is van esélye, hogy újjáválasszák. A politikai hullámok sokkal baljósabban csapkodnak, semmint azt sokan szeretnék.
Szerző

Bernie Sanders is reagált Orbán washingtoni látogatására és egyik szereplőt sem dicséri

Publikálás dátuma
2019.05.13. 19:20
Sanders bevezetné az ingyenes egyetemi oktatást
Fotó: JONATHAN ALCORN / AFP
A szenátor szerint Trumpnak ki kellene állnia a demokratikus értékek mellett.
Bernie Sanders demokrata szenátor és elnökjelölt-aspiráns is megemlékezett Orbán Viktor washingtoni látogatásáról. Twitter-posztjában azt írja: „Orbán Viktor aláássa Magyarországon a demokráciát, éppen úgy, ahogyan Donald Trump teszi ezt az Egyesült Államokban. Az amerikai elnöknek az lenne a feladata, hogy kiálljon a demokratikus értékek mellett, nem pedig az, hogy olyan vezetőket fogadjon, akik elutasítják azokat”.
Témák
Bernie Sanders
Frissítve: 2019.05.13. 19:33

Eltemették a nácik által meggyilkolt emberek orvosi célokra használt szövetmintáit

Publikálás dátuma
2019.05.13. 17:30

Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP
A Berlini Egyetem egykori anatómiaprofesszora meggyilkolásuk után alig néhány órával kapta meg boncolásra a nácik ellen küzdő németek testét.
Eltemették hétfőn a berlini Dorotheenstadt temetőben azoknak a német ellenállóknak a szövetmintáit, akiket a második világháború idején gyilkoltak meg a nácik. A szövetmintákat, amelyek többsége néhány milliméter nagyságú, 2016-ban találták meg Hermann Stieve, a Berlini Egyetem egykori anatómiaprofesszora hagyatékában, aki
meggyilkolásuk után alig néhány órával kapta meg boncolásra a Berlin-Plötzensee börtönből a nácik ellen küzdő németek testét.

Az 1952-ben elhunyt Stieve kutatásaihoz főleg női áldozatok holttestét boncolta fel, akiknek a testét később elégették és hamvaikat többnyire tömegsírba temették. A szövetmintákat kis fekete dobozokban találták meg Stieve örökösei, akik a berlini Charité kórháznak adományozták. 
A kórház a szövetmintákkal kapcsolatban megrendelt egy tanulmányt, amelyet Johannes Tuchel, a német ellenállás berlini emlékhelyének igazgatója készített el.

Tuchel a Bild am Sonntag című német lapnak elmondta: a kutatás rávilágított arra, hogy Stieve szisztematikusan segítséget nyújtott a náci igazságügyi minisztériumnak a nyomok eltüntetésében ezeknél a bűncselekményeknél. Stieve sofőrje a német ellenállók holttestét a börtönből hozta el. A sofőr egy fogóval az áldozatok aranytöméseit is eltávolította.  
A náci orvos 184 boncolást végzett, ebből 174 női holttest volt, mivel a menstruációt kutatta.

Stieve boncolta fel 13 nő testét is abból a 18-ból, akiket a nácik azért fejeztek le, mert a Vörös kápolna ellenállási csoport tagjai voltak.
Szerző
Témák
boncolás