Die Welt: A nagy elitellenes harcos két évig váratta magyar kebelbarátját

Publikálás dátuma
2019.05.14. 07:03

Ráadásul a találkozó a tervezett 45 perc helyett csupán 20 percig tartott.
A washingtoni megbeszélésen mind a két fél szívélyesnek mutatkozott, de hiszen személyiségüket tekintve nagyon is hasonlítanak egymásra, írja a Die Welt. Ám kiderült, hogy kemény nézetkülönbségek vannak köztük. Orbán Viktor éveket várt arra, hogy megjelenhessen Donald Trump oldalán. A házigazda tiszteletet és nagyszerű teljesítmény emlegetett vele kapcsolatban, és pont ez az, amit a magyar kormányfő csak ritkán hall európai partnereitől. De hát mindketten elitellenes harcosként állítják be magukat, kirohannak a liberális demokrácia ellen, a migránsok ellen uszítanak és gunyorosan beszélnek a politikai ellenlábasokról. Jellemüket tekintve olyanok, mintha az isten is egymásnak teremtette volna őket.    Orbánnak mégis két évet kellett várnia, amíg elmehetett a Fehér Házba, ahol már az összes közép-európai állam vezetőjét fogadták. Ennek oka talán az lehet, hogy a magyar vezető akár az USÁ-val szemben is védi azt, amit nemzeti érdeknek tart. Trump sakkban akarja tartani Oroszországot és Kínát, Orbán üzletelni akar velük. Ezért azután minden személyes hasonlóság ellenére jócskán vannak ütközési pontok a két főváros között. Ezt tükrözi, hogy a találkozó a tervezett 45 perc helyett csupán 20 percig tartott. Utána jött a sajtóértekezlet – 16 percen át, de az újságírók nem mutattak nagy érdeklődést a vendég iránt, aki ilyenformán alighanem némiképp kicsinynek érezhette magát – Amerika-politikájának legjelentősebb pillanatában. Európában nagyobb hullámokat szokott kavarni, ha valahol megjelenik. Trump viszont ismét beintett Európának és a németeknek, amikor Orbán migrációs politikáját méltatta. De részéről éppen ez lehetett a vendéglátás célja: meggyengíteni, sőt megosztani az EU-t, bár idáig a magyar vezető külpolitikai kérdésekben hivatalosan szolidáris maradt. Amúgy az elnök sem bírja, hogy Magyarországban egyre nagyobb az orosz és kínai befolyás. Viszont fontos számára, hogy a V4-es csoport egyik tagjáról van szó, hiszen a szövetség gyakran tengelyt akaszt a németekkel, illetve a franciákkal. Orbán ehhez képest egyfajta egyensúlyra törekszik a nagyhatalmakkal szemben. De az USÁ-t bosszantja az egyenlő távolság. Ám a közeledésért ellenszolgáltatást vár. Magyarország alighanem azzal fizeti meg az út árát, hogy amerikai légvédelmi rendszert, továbbá cseppfolyósított gázt vesz, noha az drágább, mint az orosz földgáz. De ettől még továbbra is partnerként ajánlkozik nem csupán az Egyesült Államok, hanem Kína számára is. Ez a helyzet a washingtoni páros fotó elkészülte után is.
Szerző

Politico: A magyar kormányfő nem barátja a zsidóknak

Publikálás dátuma
2019.05.14. 06:56

A Terror Háza Műzeum kiállítása azt sugallja: a komcsik zsidók voltak.
. Orbán Viktor nem barátja a zsidóknak, gondjai vannak az antiszemitizmussal – mutat rá a Holokauszt Emlékprogram szerkesztője. Vendégkommentárjában William Echikson szerint Trumpnak tudnia kellene, hogy olyasvalakivel találkozik, aki gyűlöletes zsidóellenes szóképekkel házal. A kormányfő ezzel szemben azt állítja, hogy a magyar zsidók legnagyobb híve, de minden, csak az nem. Igazolja ezt a Soros elleni kampány. A migránsellenes hivatalos retorika minden kisebbséget fenyeget, beleértve a zsidókat és félreérthetetlenek a párhuzamok a 30-as évekkel. Nem véletlen, hogy Orbán újraíratja a történelemkönyveknek ezt a fejezetét. És háborús bűnösöket rehabilitáltat antikommunista hősökként. Felfújta a magyarok szerepét a zsidók mentésében, viszont a minimumra szorította a vitát az ügyben, milyen felelősség terheli őket a zsidók deportálása és a meggyilkolása kapcsán. „Állami” történészek kisebbítik a népirtás borzalmait, a népet a zsidók által támogatott kommunizmus áldozataként tüntetik fel. Tessék csak megnézni, mit művelt Gál András Levente a Holokauszt Emlékközpont élén. A washingtoni Holokauszt Múzeum igazgatója a megmondhatója. Orbán Horthy Miklóstt dicséri az elveszett területek visszaszerzéséért, a kormányzó szobrai ott vannak az egész országban, noha igencsak antiszemita volt. A Terror Házában csupán egyetlen szoba foglalkozik a Shoával. Az egész kiállítás az áldozatiságra helyezi a hangsúlyt és azt sugallja, hogy a komcsik zsidók voltak. 2014 óta a magyar zsidó közösségnek feszült a viszonya az állammal, leszámítva a Köves Slomo vezette kicsiny, de kezes gyülekezetet. És hiába az Alkotmánybíróság, valamint Strasbourg ítélete, két izraelita hitközség csak korlátozottan tud anyagi forrásokhoz jutni. Sajnos, Benjamin Netanjahu átlép barátja, Orbán vétkein, mert a másik erősen támogatja a palesztinokkal szembeni keménykezű izraeli irányvonalat. De immár nem megy, hogy bárki elfordítsa a tekintetét. A kormányfő nem csupán a tanszabadságot támadja, menekülteket támogató szervezeteket nyilvánít bűnözőknek és aláássa a bíróságok függetlenségét, hanem büntetlenül kereskedik az antiszemitizmussal.
Szerző
Frissítve: 2019.05.14. 06:57

Financial Times: Orbán látogatása újabb csapás volt Európának

Publikálás dátuma
2019.05.14. 06:51

Az elnök az EP-választás előtt: az elnök azokat a pártokat biztatja, amelyek alá akarják ásni az EU-t.
 Hogy Donald Trump magához emeli Orbán Viktort, azzal újabb csapást visz be Európának, hiszen a közös fotó egy olyan világot jelképez, amelyben a populisták egyre kevésbé érzik magukat egyedül – írja Financial Times kommentárja. A fogadással az elnök egyértelművé tette, hogy a nagyrabecsülés kölcsönös. Csak dicsérni tudta az illiberális erős embert, nem úgy, mint amikor a német, francia, brit, kanadai vagy más, demokratikus szövetségesekről beszél. Mindezt alig pár nappal azután, hogy az amerikai külügyminiszter váratlanul lemondta berlini tárgyalását Merkellel, aki megvetés tárgya Orbán és más szélsőjobbos európai figurák szemében. A mostani tárgyalás nagyjából egy órás lehetett a Fehér Házban, ám fontos jelzés küldött az EP-választás előtt: az elnök azokat a pártokat biztatja, amelyek alá akarják ásni az EU-t. 
  Ezek az erők jelentős előretörés elé néznek a jövő héten és Steve Bannon szerint Trump nagy szolgálatot tett azzal, hogy fogadta Orbánt. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az elnök alapvetően szakított a három nemzedék óta érvényben lévő transzatlanti politikával. Hiszen idáig mindig bátorította az európai együttműködést. Az ifjabb George Bush és Barack Obama nem volt hajlandó találkozni a magyar vezetővel, ám utódjuk most fejre állította ezt a politikát. A budapesti amerikai nagykövet nyíltan Orbán vezérszurkolója. Az európai választásokon jönnek fel a populisták és Trumpnak is van esélye, hogy újjáválasszák. A politikai hullámok sokkal baljósabban csapkodnak, semmint azt sokan szeretnék.
Szerző