Több mint 540 milliárd forintra bírságolták rákkeltő gyomirtó miatt a vegyipari multit

Publikálás dátuma
2019.05.14. 07:17
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Rekordösszegű bírságot szabott ki a kaliforniai bíróság hétfőn a német Bayer AG gyógyszercéggel szemben, mivel a perelő párnak adtak igazat, akik azt mondták, a cég Roundup nevű gyomirtója okozott nekik rákot, írja a hvg.hu. A sértett párnak 55 millió dolláros kompenzációs kártérítést ítélt meg a bíróság, a Bayert pedig több mint 2 milliárd dolláros (576 milliárd 600 millió forintos) bírság jellegű kártérítés megfizetésére ítélték. Az amerikai legfelsőbb bíróság ugyanakkor bizonyára csökkenti majd az utóbbi összeget, mivel a törvények szerint a kártérítésnek a büntetéssel 9:1 arányban kell megoszlania. A Bayer szóvivője a kétmilliárd dolláros büntetést túlzónak és indokolhatatlannak nevezte. A Bayer tavaly óta forgalmazza a Roundup gyomirtót, amióta megvette az azt korábban gyártó Monsanto vállalatot.
Szerző
Témák
gyomirtó

Rejtélyes gyilkosságsorozat Németországban, öten meghaltak, három áldozattal számszeríjjal végeztek

Publikálás dátuma
2019.05.13. 18:24
Crossbow case - Find a corpse in Wittingen
Fotó: Christophe Gateau / AFP
Egészen különleges eset.
A hatóságok hétfői tájékoztatása szerint két ismeretlen nő holttestére bukkantak az Alsó-Szászország tartományi Wittingenben egy lakásban, amelyben azért tartottak házkutatást, mert bérlőjét - egy 30 éves nőt - a hét végén vérbe fagyva találták a településtől több száz kilométerre fekvő Bajorország tartományi Passauban egy panzió szobájában. A holttest a szoba padlóján hevert, egy nyílvessző állt ki belőle. Az ágyon egy 33 éves nő és egy 54 éves férfi feküdt, holtan, kézenfogva, fejükben és mellkasukban egy-egy nyílvesszővel. A holttestekre a panzió takarítója bukkant rá szombaton. A rendőrök az áldozatok holmijai között három számszeríjat találtak. Egyelőre nem tudni, hogy milyen kapcsolat van a passaui és a wittingeni halálesetek között. A hatóságok csak annyit közöltek, hogy a wittingeni lakásban nem találtak számszeríjat - jelentette a Bayerischer Rundfunk (BR) bajor tartományi közszolgálati médiatársaság. A Münchner Merkur című lap szerint Passauban a wittingeni nő foglalt szobát, péntek este érkezett meg a panzióba, két társával együtt. A szemtanúk leírása szerint furcsa társaságot alkottak. A férfi öltönyével és fehér szakállával igen komolynak tűnt, a nők is ünnepélyes, fekete ruhát viseltek. Hamar visszavonultak a szobájukba, csak alkoholmentes innivalót vittek magukkal. Akkor látták őket utoljára élve.
Szerző

Nyugdíjas dílert fogtak Püspökladányban

Publikálás dátuma
2019.05.13. 11:54

Fotó: police.hu
Többfajta kábítószerből választhattak a 65 éves nő lakásában.
Püspökladányban egy 65 éves nő marihuánát, extasy tablettát és más kábítószereket árult a lakásában – számolt be a police.hu.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztály, a Cívis Közterületi Támogató Alosztály munkatársaival és a püspökladányi nyomozókkal 2019. május 9-én elfogták és előállították a nőt a helyi rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítotti kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vették.
A rendőrök előterjesztést tettek a helyi lakos letartóztatásának indítványozására, amelyet a Debreceni Járásbíróság 2019. május 12-én elrendelt.
A nyomozás adatai szerint a gyanúsított rendszeresen otthonában fogadta a vevőket, akik többfajta kábítószerből is választhattak. Az ingatlanban végzett kutatás során a nyomozók több kiporciózott, kábítószergyanús fehér port, növényi származékot valamint csaknem 100 darab tablettát foglaltak le.
A Püspökladányi Rendőrkapitányság kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a nyomozást a nő ellen.
Szerző