Matolcsy mindkét fia éppen időben menekítette pénzét rokona megroggyant bankjából

Publikálás dátuma
2019.05.14. 07:37

Fotó: Népszava
Nagyon szerencsések voltak, nem úgy mint az a 750-nél is több betétes, akinek bentragadt a pénze.
Ha Matolcsy Ádám cége nem érezte volna meg időben, hogy lehúzza a rolót az NHB, akkor a milliárdos forgalmú vállalkozás hatalmas összeggel ragadhatott volna bent, írja a 24.hu. Emlékeztetőül: Matolcsy György jegybankelnök üzleti életben aktívabb fiának, Matolcsy Ádámnak az érdekeltsége, a Balaton Bútor Kft. éppen két héttel az előtt nyitott számlát a Gránit Banknál, hogy a Magyar Nemzeti Bank fellépett az NHB Bankkal szemben, ahol addig a számláját vezette a cég. (Az NHB Szemerey Tamás érdekeltsége, aki Matolcsy György unokatestvére.)
Így aztán Matolcsy Ádám vállalkozása átvihette akár az összes pénzét a Gránithoz, kimenekítve az NHB Bankból. Pár napra rá – hivatalosan is – megroggyant az NHB, a jegybank december közepén 7 millió forintban korlátozta az egy bankszámláról felvehető összeget, és felügyeleti biztosokat rendelt ki. Idén márciusban véget ért a haláltusa: az NHB Bank bedőlt, végelszámolásba fordult a folyamat, az ügyfeleket a betétbiztosítási alap fogja kártalanítani, de csak 32 millió forint erejéig.   Most kiderült: Matolcsy másik fiának, Máténak is működött a hatodik érzéke. Neki két cége van, a jelentősebb, a Mém Műhely Kft. a cégbírósági adatok szerint ugyancsak december elején (6-án, egyetlen nappal testvérének cége előtt) cserélte le az addigi számlavezetőjét, az NHB-t a Gránit Bankra. Több mint 750 betétesnek nem volt ilyen szerencséje, nekik bentragadt a pénzük a bankban. Matolcsy Máté állítása szerint azért nyitottak új banknál számlát, mert szükségük volt új bankszámlára és több ajánlatból ennek a pénzintézetnek az ajánlatát fogadták el, mivel számukra a legjobb konstrukciót kínálta. Pedig korábban mindkét Matolcsy-fiú megbízott az NHB Bankban, olyannyira, hogy attól vett fel hitelt egy-egy cégük 2017 közepén, ami hozzásegítette őket egy-egy értékes villához egymástól pár száz méterre, a Rózsadomb szélén. Akkor kénytelenek voltak elismerni, hogy apjuk annak a nagyjából 500 négyzetméteres, háromszintes luxusvillának egy részét használja, amelyet 430 millió forintért hirdetett meg a korábbi tulajdonos, és amelyet Ádám cége vásárolt meg, úgy fest, 100 milliót lealkudva az árból. Matolcsy Máté pedig a Mém Műhely Kft.-n keresztül tudott közel 140 millió forintért megvenni egy, a 179 négyzetméteres lakórészen felül wellness részleget, billiárdtermet, háromállásos garázst is magába foglaló impozáns ingatlant.
Szerző
Frissítve: 2019.05.14. 14:20

Megjavult a Barátság, újra jön az olaj a vezetéken

Publikálás dátuma
2019.05.13. 19:29

Fotó: Viktor Drachev /
A hétvégén újra megindult a kőolajszállítás Magyarországra a Barátság-vezetékből - tudta meg lapunk. Először szennyezett anyag érkezik, amit a Mol elkülönít.
A hétvégén újra megindult az olajszállítás Magyarországra Ukrajna felől a Barátság II-vezetékből – tudatta megkeresésünkre a Mol. Annak érdekében, hogy a csőből mihamarabb újraindulhasson a szabványos kőolaj szállítása, a Mol, az érintett országok cégeihez hasonlóan vállalta, hogy a nemzetközi vezetékből mintegy 100 ezer tonna szennyezett kőolajat kivesz és hazai tárolókban elraktároz – fogalmaztak. Szakértők szerint ezt követően - e hét végétől vagy jövő hét elejétől - már ismét jó minőségű kőolaj érkezhet. Értesülésünk szerint Magyarország mellett Szlovákia is kész 10-15 ezer tonnát eltárolni a rossz minőségű kőolajból, illetve szükség esetén a Mol további közel százezer tonnát is képes lenne elhelyezni. Az orosz kitermelési pontok közelében három hete nagy arányban oda nem való klórvegyületek keveredtek az Európát ellátó Barátság-vezetékbe táplált olajba. (Az adalék a bányászatot könnyíti, ám, mivel a finomítókat károsítja, azt a szállítás előtt ki kell vonni az olajból.) Moszkva nem szólt előre, így először Fehéroroszország jelezte a szennyezést, majd erre hivatkozva sorban a németek, lengyelek, szlovákok, ukránok és végül április vége felé a magyar Mol is felfüggesztette a szállítmányok átvételét. Oroszország a felelősséget magára vállalta: több magáncég-vezetőt letartóztattak, akik állítólag olajlopást igyekeztek ily módon – a jelek szerint sikertelenül – elleplezni. Két hete orosz források már a tiszta szállítmányok megindításáról tudósítottak. A Mol az illetékes államok képviselőivel május közepére – vagyis e hétre - ígérte a rendezést. Ezzel egyidejűleg a magyar állam felkínálta a cég számára az ország biztonsági készleteit, amiből a Mol 150 ezer tonnát megvásárolt. Május elején Fehéroroszországból jó minőségű szállítmányok érkeztét jelezték. A szennyezett anyagot az egész nyomvonalon tárolókba töltik ki. 
A Mol százhalombattai finomítója és tározói
Vasárnap – az MTI tudósítása szerint - az ukrán fél is jelezte, hogy a vezeték Barátság II-nek nevezett déli szakaszán újraindítja a szállításokat, a Mol pedig hajlandó átvenni a terméket.  A Mol a kivett mennyiséget a legmodernebb eljárásokkal és tiszta kőolaj hozzáadásával újra felhasználhatóvá teszi – írta lapunknak a társaság. Ennek nyomán a finomítóba kerülő anyag klórtartalma ismereteink szerint a megszokott 1-3 milliomod (ppm) arányról 3-4 ppm-re emelkedhet. Ez azonban még bőven a szabványos 10 ppm-en belül marad, így azt a finomító normál üzemben képes feldolgozni. A vállalat finomítói ezalatt is kizárólag tiszta, jó minőségű kőolajat engednek feldolgozásra, ennek megfelelően a Magyarországon elérhető üzemanyag minősége jelenleg is kiváló és a jövőben is az marad – szögezték le. Épp emiatt ugyanakkor, úgy tudjuk, a tárolóürítés még több hónapot vehet igénybe. Az intézkedések többletköltséggel járhatnak a Mol számára. Ennek mértéke szakértők szerint legalábbis százmilliós nagyságrendű, amit a szerződés értelmében kiszámlázhatnak a szállítónak, vagyis – javarészt - az orosz Lukoilnak. Ugyanakkor most nem erre összpontosítanak. Ezt támasztja alá Hernádi Zsolt Mol-vezér lapunknak adott korábbi nyilatkozata is, miszerint az ügy miatt nem tervezik beszállítási útvonalaik alapvető átszervezését. Vagyis, bár a Mol százhalombattai és pozsonyi finomítója egyaránt ellátható lenne a tengerről az Adria-vezetéken át, annak 20 százalékos arányát – legalábbis az ügy miatt – bizonyosan nem tervezik növelni. (Szakértők szerint a tengeri olaj részint drágább, részint nehezebben is feldolgozható a rosszabb minőségű orosz olajra beállított Mol-finomítók számára.) A rendezésig a biztonsági kőolajkészletből felszabadított 150 ezer tonna elegendő lehet a napi mintegy 20 ezer tonna feldolgozására alkalmas százhalombattai finomító számára, amit az Adria-vezetékből, saját tartalékaikból és a hazai kitermelésből is ellátnak. A Molnál a kőolajszállítások teljes helyreállását május második felére várják.
Szerző
Frissítve: 2019.05.13. 20:11

Jóval kevesebb pénz érkezhet Brüsszelből a következő hat évben

Publikálás dátuma
2019.05.13. 17:12

Fotó: Népszava
Negyedével kevesebb uniós forrást kaphat Magyarország 2021-2027 között, mint a jelenlegi pénzügyi ciklusban, a földalapú támogatás pedig 15 ezer forinttal mérséklődne hektáronként. A kormány túlzónak tartja a csökkentést.
Sérelmezi a magyar kormány a 2021-2027 közötti hét éves gazdasági ciklusban hazánk számra juttatni kívánt támogatások mértékét - mondta Schanda Tamás, az innovációs és technológiai tárca európai uniós támogatásokért felelős államtitkára.  Az Európai Bizottság szerint 17,9 milliárd eurónyi strukturális és beruházási alapbeli forrás járna Magyarországnak, ez 5,7 milliárd euróval (24 százalékkal) kevesebb a jelenlegi ciklusban rendelkezésre álló forrásnál. A csökkenés okaként a szakértők megjegyezték: Nagy-Britannia, az Európai Unió egyik legnagyobb befizetője távozni készül. Emellett Magyarország több régiója az elmaradottból átalakulóba, illetve fejlettbe sorolódik át, viszont vannak olyan régiók - itt elsősorban az Európai Unió peremén lévőkről van szó -, ahol az átlagtól való lemaradás növekedett. Ezek nagyobb arányban kaphatnak támogatást. Szakértők megjegyzik azt is, hogy módosul a forráselosztási képlet. E szerint a Zöld Európa programra - klímavédelem, környezetvédelem - több pénzt szánna az unió. A magyar kormány különösen sérelmezi, hogy az új célok között - a tervezett költségvetés egy százalékának erejéig - szerepel egy olyan tétel, amely a migránsok integrálását segíti elő. További érvágást jelentene a magyar gazdaságnak, hogy a Közös Agrárpolitika keretében 16 százalékkal kevesebb jutna  Magyarországnak, és 27 százalékkal kevesebbet utalnának vidékfejlesztésre. Így hektáronként 15 ezer forinttal csökkenhet a földalapú támogatások mértéke. Összességében a kelet-közép-európai régió országai a közvetlen brüsszeli forrásokból 5 százalékot tudunk elnyerni, míg a népességén belüli részarányunk 20 százalékos.  Nehezen emészti meg a kormány, hogy a jogállamiságot be nem tartó országok magatartását is vizsgálnák, holott Schanda Tamás szerint ehhez nincs megfelelő mérce. (Ennek bevezetése még az Európai Unióban is vita tárgya.) A Népszava érdeklődött a magyar álláspont kialakításának állásáról, de az államtitkár szerint nem a gyorsaság a döntő, hanem az, hogy szakmapolitikailag megalapozott, Magyarország érdekeit képviselő álláspontot alakítsanak ki. A mostani ciklusra elosztható 29,6 milliárd eurónyi keretet már teljes egészében le kötötték nyertes projektek szerződéseivel, 66 százalékát ki is fizették, a teljes összeg 33 százalékát pedig már sikerült lehívni Brüsszelből. 
Szerző
Frissítve: 2019.05.13. 17:28