Balesetek az M3-ason, mindkét oldalon kilométeres a dugó

Publikálás dátuma
2019.05.14. 08:51

Több mint 10 kilométeres a dugó az M3-as autópálya 30-as kilométerénél Budapest felé, de a másik irányba haladó pályán két baleset is történt, ezért ott is jelentősen megnövekedett a menetidő.
Baleset miatt jelentős, több mint 10 kilométeres a torlódás az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 30-as kilométernél - közölte az  Útinform kedd reggel honlapján. A forgalom egy sávon araszol, ezért majdnem másfél órás menetidő-növekedéssel kell számolni. Aki teheti, a Hatvan-Salgótarján csomópontnál térjen le a pályáról, és a 3-as főúton Gödöllőig kerüljön. A rendőrség tájékoztatása szerint hajnalban ezen a szakaszon három autó ütközött össze. 
Az autópálya másik oldalán, Vásárosnamény felé a 32-es kilométernél egy autó szalagkorlátnak ütközött, a 35-ös kilométernél pedig két személyautó karambolozott. A belső sávot lezárták, nagy a torlódás, jelentősen megnövekedett a menetidő.
Szerző
Témák
baleset M3-as

Bombát épített és radioaktív anyagokat tárolt a kaposvári otthonában a vegyész

Publikálás dátuma
2019.05.14. 08:31

Fotó: Shutterstock
A diplomás vegyészt végül a Terrorelhárítási Központ kapcsolta le.
Robbanószerkezeteket gyártott és nukleáris anyagot tartott otthon a kaposvári férfi Robbanóanyag engedély nélküli készítésével és megszerzésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés, valamint radioaktív anyaggal visszaélés miatt emelt vádat egy 30 éves kaposvári férfi ellen az ügyészség. A diplomás vegyész vádlott szabadidejében is szívesen foglalkozott preparatív kémiával, s 2012 óta robbanóanyag előállítására alkalmas, kereskedelmi forgalomban engedély nélkül megvásárolható vegyszereket és elektronikai eszközöket szerzett be, hogy otthon, csak úgy kedvtelésből robbanóanyagokat készítsen, és azokat fel is használja. Többek között triaceton-triperoxid (TATP), etilénglikol-dinitrát (EGDN) és eritrit-tetranitrát (ETN) robbanóanyagok felhasználásával készített robbanószerkezeteket, melyeket egy Kaposvár melletti szántóföldön, általa házilag készített időzítőkkel hozott működésbe. A férfi a fel nem használt robbanóanyagokat a lakóházában tárolta, többek között abban a hűtőszekrényben. A férfi egyetemi tanulmányai alatt egy intézményi labor felszámolásánál uranil-acetátot is szerzett, amely hasadóanyag-tartalomban szegényített u235 izotópú uránt tartalmazott. A radioaktív anyagnak, ezen belül nukleáris anyagnak minősülő, engedélyköteles vegyszert zárt üvegben tartotta - az ionizáló sugárzást kibocsátó vegyszer belélegezve, hosszabb idő alatt daganatos betegség kialakulásához vezethet. A vádlottat végül a Terrorelhárítási Központ munkatársai fogták el 2018 áprilisában.
Szerző

Több mint 540 milliárd forintra bírságolták rákkeltő gyomirtó miatt a vegyipari multit

Publikálás dátuma
2019.05.14. 07:17
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Rekordösszegű bírságot szabott ki a kaliforniai bíróság hétfőn a német Bayer AG gyógyszercéggel szemben, mivel a perelő párnak adtak igazat, akik azt mondták, a cég Roundup nevű gyomirtója okozott nekik rákot, írja a hvg.hu. A sértett párnak 55 millió dolláros kompenzációs kártérítést ítélt meg a bíróság, a Bayert pedig több mint 2 milliárd dolláros (576 milliárd 600 millió forintos) bírság jellegű kártérítés megfizetésére ítélték. Az amerikai legfelsőbb bíróság ugyanakkor bizonyára csökkenti majd az utóbbi összeget, mivel a törvények szerint a kártérítésnek a büntetéssel 9:1 arányban kell megoszlania. A Bayer szóvivője a kétmilliárd dolláros büntetést túlzónak és indokolhatatlannak nevezte. A Bayer tavaly óta forgalmazza a Roundup gyomirtót, amióta megvette az azt korábban gyártó Monsanto vállalatot.
Szerző
Témák
gyomirtó