Törvényt sértett a fideszes államtitkár a Nemzeti Választási Bizottság szerint

Publikálás dátuma
2019.05.14. 13:30
Völner Pál/ Népszava fotó
Völner Pál megszólalt, csak éppen nem emlékezett rá, mit mondott nemrég Kövér László.
A Fidesz teljes erőbedobással esett neki a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki tagjainak, miután azok leszavazták a Czeglédy Csaba  mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló javaslatot, írja a merce.huA baloldali politikus DK EP-listájának 36. helyén szerepel, és mivel továbbra is megilleti a mentelmi jog, a bíróság kénytelen volt felfüggeszteni az ellene bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárást. )
Halász János, a Fidesz frakcióvezetője név szerint listázta az ellenzéki pártok delegáltjait, akik álláspontja szerint „méltatlanná váltak megbízatásukra”. Völner Pál ennél is tovább ment szombaton, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára ugyanis egyenesen levélben tudatta Rádi Péter NVB-elnökkel, hogy a magyar demokrácia történetében példátlan, hogy „egyes politikai körök megpróbálják ellehetetleníteni az igazságszolgáltatás működését”.  (Persze nyilván az ellehetetlenítés mindig az, amit nem a kormánypárt csinál, hiszen Kövér László kendőzetlenül próbálta megregulázni a bírákat.)  Czeglédy Csaba kifogást nyújtott be az ügyben, többek közt azért, mert álláspontja szerint az Igazságügyi Minisztérium „beavatkozott a tőle is független, kizárólag a választópolgároknak és a törvénynek alárendelt Nemzeti Választási Bizottság (továbbiakban: NVB) eljárásába, jogalkalmazásába továbbá valótlanságot állítva befolyásolta a választókat.” A Nemzeti Választási Bizottság pedig határozatában a kifogásnak részben helyt ad és megállapítja, hogy az Igazságügyi Minisztérium a dr. Völner Pál parlamenti államtitkár által jegyzett közlemény és megkeresés tartalmával megsértette a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 2. § (1) bekezdés e) pontjában foglalt, jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.
Szerző

Puzsér felfüggesztette a kampányát, de azért belerúgott mindenkibe a kormánylapban

Publikálás dátuma
2019.05.14. 13:05

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Ha ez a Puzsér-féle csendesség, milyen lehet amikor saját bevallása szerint is kiabál?
Miután hétfőn Puzsér Róbert bejelentette, hogy az uniós választásig felfüggeszti főpolgármester-jelölti kampányát, az LMP és a Jobbik aspiránsa kedden a kormánypárti Magyar Hírlapban ment neki sokadszorra Karácsony Gergelynek. A baloldali főpolgármester-jelölt pályafutása Puzsér jellemzése szerint „hazugságok összefüggő sorozata.” – Amerre jár, minden sarkon hagy egy politikai hullát maga mögött, akit saját kezűleg döfött hátba – ecsetelte a médiaszemélyiség. Az állítólagos kampánycsendbe vonuló Puzsér azért még az MSZP-be és a DK-ba is belerúgott: „felőlem újra elmehetnek az MTVA-székházba fetrengeni, az sem fog érdekelni” – mondta a Magyar Hírlapnak.
Szerző

Kőkemény szociális-jóléti birkózás lesz az EP-választás

Publikálás dátuma
2019.05.14. 12:38

Fotó: Shutterstock
A pártonkívülieket az életszínvonal sokkal jobban érdekli a bevándorlásnál - és ez a fideszes szavazók érdemi részére is igaz.
A magyarok nemcsak a tizenöt évvel ezelőtti csatlakozáskor várták azt, hogy jobban fognak élni az Európai Unióban, de továbbra is ebben reménykednek – derül ki abból a reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet a Závecz Research készített április második felében a 24.hu megbízásából. A megkérdezettek közül legtöbben (26 százalék) azt várják az EU-tól, hogy növekedjen a jólét. (Arról, hogy eddig mennyivel gömbölyödött az életszínvonal az uniós támogatásoknak hála, itt olvashat.)
A második legnépszerűbb - a közösség pénzéből finanszírozandó cél - a gazdaság fejlődése, ezt az emberek 18 százaléka szeretné nagyon. Valamivel kevesebben, 14 százaléknyian válaszolták azt, hogy a migráció megállítását és a határok védelmét szeretnék elsősorban. Ebben minden bizonnyal szerepe van a kormány bevándorlásellenes kampányának, de azt sem lehet mondani, hogy a Fidesz-kritikus hangok nem jutnak el a választókhoz. A megkérdezettek 10 százaléka ugyanis inkább abban reménykedik, hogy az Európai Unió kontrollt fog gyakorolni a magyar kormány felett.
Szerző