Előfizetés

Szótlan idegenlégiós vezeti az újfajta Magyar Gárdát

Cz. G.
Publikálás dátuma
2019.05.14. 15:12

Fotó: Lakos Gabor / Népszava
A Mi Hazánk Mozgalom addig üti a vasat, amíg meleg. Már a zászlóbontás előtt bemutatkozott a párt félkatonai szervezete.
Toroczkai László, a Jobbikból kiszakadt Mi Hazánk Mozgalom elnöke, egyben EP-listavezetője bejelentette, hogy új „önvédelmi szervezetet” alakítanak Nemzeti Légió néven. Ennek nyomatékaként többen is megjelentek terepszínű katonai egyenruhában, amelyről később kiderült, hogy a szervezet díszöltözéke. A párt József körúti irodájában most csak a beharangozó tájékoztatót tartották, a hivatalos zászlóbontás június elején, Szegeden lesz. A Mi Hazánk azonban úgy látta jónak, hogy – ha már egyszer a Magyar Nemzet cikke nyomán a sajtó felkapta a témát – érdemes még az EP-választás előtt nagyobb hírverést csapni az eseménynek. A zászlóbontás időpontja és helyszíne nem véletlen: száz évvel ezelőtt Szegeden jött létre az úgynevezett Nemzeti Hadsereg. A korabeli eseményeket felidézve Toroczkai méltatta Horthy Miklóst, akinek „bevonulásával sikerült megtisztítani Budapestet a kommunistáktól”.
Toroczkai László nem titkolta, hogy a Nemzeti Légió – ha jogi értelemben nem is – szellemiségét tekintve a Magyar Gárda utódjának tekinthető. Az okok, amelyek annak idején a Magyar Gárda megalakulásához vezettek, nem szűntek meg. Sőt: a problémák inkább súlyosbodtak – állította. A Magyar Gárdát feloszlatta az MSZP (valójában az MSZP kormányzása idején a bíróság oszlatta fel), az „aljas munkát” folytatta a Fidesz, a Jobbik pedig elárulta a gárdistákat – sorolta Toroczkai. A Nemzeti Légió stratégiai szövetségesként tekint a Betyárseregre. Számít a többi hasonló társaságra is, ezek gyűjtőszervezete akar lenni. Az alapszabály lehetővé teszi a kettős tagságot. A Nemzeti Légió fontos feladatának tartja a „hagyományőrzést” és a „honvédelmi alapismeretek ismeretek oktatását”, de különféle akciókban is részt kíván venni. Tagjai a „jogszerűtlen kilakoltatásoknál” is megjelennek majd. A szervezet egyesületi bejegyzési kérelmét már beadták a bírósághoz. Toroczkai László is az alapítók között van, ahogyan például a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egyik vezetője.
A Nemzeti Légió élén Födelmesi László áll, akiről megtudtuk, hogy nyolc évig szolgált a francia idegenlégióban. Toroczkai érzékeltette, hogy ő nem a szavak embere, az újságíróktól ezért azt kérte, legfeljebb csak katonai kérdésekben keressék. Való igaz: a volt idegenlégiós a tájékoztató során végig néma maradt.
Toroczkai László és Dorogi György
Fotó: Lakos Gabor
A szóvivői teendőket Dorogi György látja el, aki egyúttal a „nemzetvédelmi tagozatot” is vezeti. Lapunknak elmondta, hogy neki nincs katonai múltja. Toroczkai szóba hozta azt a törökszentmiklósi demonstrációt is, amit a Mi Hazánk és a Betyársereg jövő hétre hirdetett meg „Elég volt a cigányterrorból!” címmel. A rendőrség a vonulást megtiltotta, a Mi Hazánk bírósághoz fordult. Kérdésünkre a pártelnök kijelentette, hogy a rendőrséggel és a bírósággal egyeztetve a demonstrációt valamilyen formában mindenképpen megtartják. A tájékoztató végén a Nemzeti Légió néhány tagja katonai vezényszavak kíséretében hagyta el a terepet.

Összefogás mentette meg a kilakoltatástól a kilenc gyerekes családot, akiknek Orbán csak minden jót kívánt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.14. 15:00

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs
Több mint 11 millió gyűlt össze a családnak, a pénzből másik házat tudnak venni Zsámbokon.
Április 30-án lejárt a téli hónapokra hozott kilakoltatási moratórium, így a Magyar Hang által bemutatott kilencgyerekes zsámboki család közvetlen közel került ahhoz, hogy otthon nélkül maradjon. Ami azt is jelenti, hogy a gyámügy elvehet nyolc gyereket (a kilencedik nyáron lesz 19 éves). Az anya nyolc gyereke első férjétől van, aki rendszeresen bántalmazta őket, és akitől elszöktek, ám végül mégis ugyanitt, Zsámbokon kötöttek ki, lakhatási okok miatt. A család jelzáloggal terhelt házban lakik, ami részben azért is került árverésre, hogy a befolyt összegből kifizessék az adóstárs, a volt férj elmaradt gyerektartását.
Jelenleg úgy tűnik, mégis megoldódik a lakhatásuk - mondta a Klubrádiónak Szalay Kriszta színésznő, aki gyűjtést indított, hogy segíthessen nekik.
11,2 millió forint gyűlt össze néhány nap alatt.

Szalay már leállította a gyűjtést, levette a számlaszámot, mert úgy néz ki, hogy a család tud venni egy másik házat ott, a Pest megyei Zsámbokon, és rendezni tudja adósságát is. Fazekas Krisztina, az anya próbálja elérni a végrehajtó céget, hogy megalkudjanak a hitelre, ez már a mai nap eredménye lesz - fogalmazott. A továbbiakra nézve jöttek ötletek, hogy létre lehetne hozni egy civil alapot és pályázati úton akár mobilházakat telepíteni egy adott területre. Szalay Krisztina beszélt arról is, hogy az elszámolás teljesen transzparens lesz, és tartja majd a családdal a kapcsolatot.
Az édesanya korábban, végső elkeseredésében Orbán Viktortól is segítséget kért, a nagylelkű családbarát pózában tetszelgő miniszterelnöknek egy levelet írt. "Köszönjük, hogy segítségkérő levelével megkereste Orbán Viktor miniszterelnök urat, amelyre megbízásából a Levelezési Osztály válaszol" - szólt a válasz, amiben kifejtették, hogy Orbán egyedi esetekkel nem tud foglalkozni. A miniszterelnöki levél így zárult: "őszintén sajnáljuk, hogy a tájékoztatáson túl nem lehettünk a segítségükre. Helyzetüket átérezve, ezúton kívánunk Önöknek Miniszterelnök úr nevében kitartást és további minden jót!"

Micsoda véletlen: pont ott nem működtek a térfigyelők, ahol lefújták Szél Bernadett plakátjait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.14. 14:39

Fotó: Facebook/Szél Bernadett
Egy napja sem voltak kint.
Egy nap sem kellett hozzá, hétfőre vörös festékkel fújták le Szél Bernadett parlamenti képviselő irodájánál az ellenzéki plakátokat Budakeszin - írja a 24.hu. A képviselő a festékes rongálás miatt feljelentést tett a rendőrségen és maga is megkereste a budakeszi önkormányzatot, amely térfigyelő kamerarendszert tart fenn a városban. Szél Bernadett a 24.hu-nak elmondta, telefonon érdeklődött a felvételek iránt, ám hamar kiderült, hogy hiába. Szél szerint arról tájékoztatták, hogy az irodája környékét figyelő kamerával gondok adódtak, ezért a rongálásról nem készített felvételeket.