Balog Zoltán lerántja a leplet

Publikálás dátuma
2019.05.14. 15:49

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Szerinte a Magyarország elleni támadások a nyugati elit tanácstalanságát mutatják.
A Magyarország elleni támadások a nyugati-európai balliberális elit tanácstalanságát mutatják - mondta Balog Zoltán miniszterelnöki biztos, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke kedden az MTI-nek Berlinben, ahol részt vett az egyik legtekintélyesebb német közhasznú alapítvány, a Körber Alapítvány (Körber Stiftung) Fenyegetést jelent-e az erős vezetés a demokráciára - személyiség, hatalom és populizmus történelmi kontextusban című pódiumbeszélgetésén. Balog Zoltán a beszélgetés tapasztalatait értékelve kiemelte, hogy a balliberális szellemi elit a tekintélyelvű kormányzásról és az idejétmúltnak gondolt nemzetállam visszatéréséről szóló "riogatással" próbálja leplezni tanácstalanságát. A nyugat-európai elitnek "kell egy ellenségkép, amelytől meg lehet menteni Európát, és sokan úgy gondolják, hogy ez a magyar nemzetállam, ami részben nevetséges, részben pedig szomorú, hiszen éppen arról terelik el a figyelmet, amit ők rosszul csinálnak" - mondta a korábbi emberi erőforrás miniszter.
Szerző
Témák
Balog Zoltán

Csontokat leépítő smoothie-ra figyelmeztet a Nébih

Publikálás dátuma
2019.05.14. 15:39
Illusztráció
Fotó: Pexels
A zöld smoothie-k tartalmazhatnak olyan leveles zöldségeket – spenót, sóska, mángold, rebarbara – amelyek magas oxálsav tartalommal rendelkeznek.
A nyers zöldségekből készített zöld turmixok – smoothie-k – kedvező tulajdonságokkal bírnak, túlzott fogyasztásuknak azonban az emberi egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásai is lehetnek - írja közleményében a Nébih. Két komoly fenyegetést említenek:
  • a vesekő kockázatát és
  • a csontok károsodását.
A zöld smoothie-k tartalmazhatnak olyan leveles zöldségeket – spenót, sóska, mángold, rebarbara – amelyek magas oxálsav tartalommal rendelkeznek. Ezeket általában főzve - hőkezelést követően - szokás megenni, aminek köszönhetően oxálsav 30-87 százalékkal csökken.
Nyersen viszont tele vannak oxálsavval, aminek több egészségügyi hatása is lehet. A napi 180 mg-ot meghaladó oxálsav bevitele fokozza a vesén keresztüli kiválasztást. Az oxálsav vesecsatornában történő feldúsulása kalcium-oxalát képződéséhez vezet, amely a vesekövek egyik leggyakoribb alkotója.
További kockázat, hogy csökkenti a kalcium, vas, kálium és nátrium sók élelmiszerekből való felvételét és így elősegíti a csontok demineralizációját, leépülését. A leveles zöldségek nagy mennyiségű napi fogyasztása a nitrát-bevitelt is megnöveli, amely így meghaladhatja az elfogadható napi beviteli mennyiséget, illetve a nyersen fogyasztott zöldségek helytelen kezelése és tárolása a penész és baktériumok elszaporodásának is kedvez.
Amit a Nébih ezért javasol:
  • a friss zöldségeket, gyümölcsöket mindig mossuk meg;
  • a magas oxálsav tartalmú zöldségeket - például sóska vagy spenót - forrázzuk le, tegyük a leveleket legalább egy percre forrásban lévő vízbe, így csökkentve savtartalmát;
  • törekedjünk változatosságra a turmixok összetevőiben is.
Szerző

Szótlan idegenlégiós vezeti az újfajta Magyar Gárdát

Publikálás dátuma
2019.05.14. 15:12

Fotó: Lakos Gabor / Népszava
A Mi Hazánk Mozgalom addig üti a vasat, amíg meleg. Már a zászlóbontás előtt bemutatkozott a párt félkatonai szervezete.
Toroczkai László, a Jobbikból kiszakadt Mi Hazánk Mozgalom elnöke, egyben EP-listavezetője bejelentette, hogy új „önvédelmi szervezetet” alakítanak Nemzeti Légió néven. Ennek nyomatékaként többen is megjelentek terepszínű katonai egyenruhában, amelyről később kiderült, hogy a szervezet díszöltözéke. A párt József körúti irodájában most csak a beharangozó tájékoztatót tartották, a hivatalos zászlóbontás június elején, Szegeden lesz. A Mi Hazánk azonban úgy látta jónak, hogy – ha már egyszer a Magyar Nemzet cikke nyomán a sajtó felkapta a témát – érdemes még az EP-választás előtt nagyobb hírverést csapni az eseménynek. A zászlóbontás időpontja és helyszíne nem véletlen: száz évvel ezelőtt Szegeden jött létre az úgynevezett Nemzeti Hadsereg. A korabeli eseményeket felidézve Toroczkai méltatta Horthy Miklóst, akinek „bevonulásával sikerült megtisztítani Budapestet a kommunistáktól”.
Toroczkai László nem titkolta, hogy a Nemzeti Légió – ha jogi értelemben nem is – szellemiségét tekintve a Magyar Gárda utódjának tekinthető. Az okok, amelyek annak idején a Magyar Gárda megalakulásához vezettek, nem szűntek meg. Sőt: a problémák inkább súlyosbodtak – állította. A Magyar Gárdát feloszlatta az MSZP (valójában az MSZP kormányzása idején a bíróság oszlatta fel), az „aljas munkát” folytatta a Fidesz, a Jobbik pedig elárulta a gárdistákat – sorolta Toroczkai. A Nemzeti Légió stratégiai szövetségesként tekint a Betyárseregre. Számít a többi hasonló társaságra is, ezek gyűjtőszervezete akar lenni. Az alapszabály lehetővé teszi a kettős tagságot. A Nemzeti Légió fontos feladatának tartja a „hagyományőrzést” és a „honvédelmi alapismeretek ismeretek oktatását”, de különféle akciókban is részt kíván venni. Tagjai a „jogszerűtlen kilakoltatásoknál” is megjelennek majd. A szervezet egyesületi bejegyzési kérelmét már beadták a bírósághoz. Toroczkai László is az alapítók között van, ahogyan például a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egyik vezetője.
A Nemzeti Légió élén Födelmesi László áll, akiről megtudtuk, hogy nyolc évig szolgált a francia idegenlégióban. Toroczkai érzékeltette, hogy ő nem a szavak embere, az újságíróktól ezért azt kérte, legfeljebb csak katonai kérdésekben keressék. Való igaz: a volt idegenlégiós a tájékoztató során végig néma maradt.
Toroczkai László és Dorogi György
Fotó: Lakos Gabor
A szóvivői teendőket Dorogi György látja el, aki egyúttal a „nemzetvédelmi tagozatot” is vezeti. Lapunknak elmondta, hogy neki nincs katonai múltja. Toroczkai szóba hozta azt a törökszentmiklósi demonstrációt is, amit a Mi Hazánk és a Betyársereg jövő hétre hirdetett meg „Elég volt a cigányterrorból!” címmel. A rendőrség a vonulást megtiltotta, a Mi Hazánk bírósághoz fordult. Kérdésünkre a pártelnök kijelentette, hogy a rendőrséggel és a bírósággal egyeztetve a demonstrációt valamilyen formában mindenképpen megtartják. A tájékoztató végén a Nemzeti Légió néhány tagja katonai vezényszavak kíséretében hagyta el a terepet.
Szerző