Borult éggel és végeláthatatlan esővel folytatódik a hét

Publikálás dátuma
2019.05.14. 16:23

Fotó: Shutterstock
Szerda estig a Kárpát-medencében sokfelé fordul elő eső, zápor, zivatar, több helyen jelentős mennyiségű csapadékot mérnek.
Általában borult lesz az ég, de a keleti, északkeleti megyékben átmenetileg több alkalommal is elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet. Továbbra is sokfelé várható eső, zápor; a keleti, északkeleti határ közelében kedden és szerdán is kialakulhat egy-egy zivatar. A legtöbb csapadék a Dunántúlon ígérkezik. A Zemplén térségében kedden, a Dunántúlon még szerdán is viharos lökések kísérhetik az északi szelet, másutt csupán élénk széllökések lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5-12 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 8-15, északkeleten 16-20 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában

Dánia térségében magasnyomás található, az anticiklon hatóköre azonban egészen az Ibériai-félszigetig terjed, így Észak- és Nyugat-Európában többnyire csapadékmentes az idő. Északon a sok napsütés ellenére hűvös van. A csúcsérték a Skandináv országokban alig éri el a 15 fokot, de még Németországban is csupán 15 fok körül alakul, hála a sarkvidéki levegőnek.
Nem így az Ibériai-félszigetet, ahol néhány helyen 35 foknál is melegebb van. A Balti-államoktól Olaszországig húzódó hullámzó frontrendszer egyben jelentős légtömeghatár, a Kelet-európai-síkságot kitöltő, szubtrópusról származó légtömegben több helyen 30 fokot meghaladó maximum fordul elő - egészen a sarkkör közeléig. A frontzóna mentén ugyanakkor sok a felhő, és elsősorban a Balkán-félszigeten, valamint a Kárpát-medencében sokfelé fordul elő eső, zápor, zivatar, több helyen jelentős mennyiségű (20-50 mm) csapadékot mérnek. A Kárpát-medence időjárását szerda estig ez a sekély ciklon és a hozzá kapcsolódó frontok alakítják.
Témák
időjárás

Balog Zoltán lerántja a leplet

Publikálás dátuma
2019.05.14. 15:49

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Szerinte a Magyarország elleni támadások a nyugati elit tanácstalanságát mutatják.
A Magyarország elleni támadások a nyugati-európai balliberális elit tanácstalanságát mutatják - mondta Balog Zoltán miniszterelnöki biztos, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke kedden az MTI-nek Berlinben, ahol részt vett az egyik legtekintélyesebb német közhasznú alapítvány, a Körber Alapítvány (Körber Stiftung) Fenyegetést jelent-e az erős vezetés a demokráciára - személyiség, hatalom és populizmus történelmi kontextusban című pódiumbeszélgetésén. Balog Zoltán a beszélgetés tapasztalatait értékelve kiemelte, hogy a balliberális szellemi elit a tekintélyelvű kormányzásról és az idejétmúltnak gondolt nemzetállam visszatéréséről szóló "riogatással" próbálja leplezni tanácstalanságát. A nyugat-európai elitnek "kell egy ellenségkép, amelytől meg lehet menteni Európát, és sokan úgy gondolják, hogy ez a magyar nemzetállam, ami részben nevetséges, részben pedig szomorú, hiszen éppen arról terelik el a figyelmet, amit ők rosszul csinálnak" - mondta a korábbi emberi erőforrás miniszter.
Szerző
Témák
Balog Zoltán

Csontokat leépítő smoothie-ra figyelmeztet a Nébih

Publikálás dátuma
2019.05.14. 15:39
Illusztráció
Fotó: Pexels
A zöld smoothie-k tartalmazhatnak olyan leveles zöldségeket – spenót, sóska, mángold, rebarbara – amelyek magas oxálsav tartalommal rendelkeznek.
A nyers zöldségekből készített zöld turmixok – smoothie-k – kedvező tulajdonságokkal bírnak, túlzott fogyasztásuknak azonban az emberi egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásai is lehetnek - írja közleményében a Nébih. Két komoly fenyegetést említenek:
  • a vesekő kockázatát és
  • a csontok károsodását.
A zöld smoothie-k tartalmazhatnak olyan leveles zöldségeket – spenót, sóska, mángold, rebarbara – amelyek magas oxálsav tartalommal rendelkeznek. Ezeket általában főzve - hőkezelést követően - szokás megenni, aminek köszönhetően oxálsav 30-87 százalékkal csökken.
Nyersen viszont tele vannak oxálsavval, aminek több egészségügyi hatása is lehet. A napi 180 mg-ot meghaladó oxálsav bevitele fokozza a vesén keresztüli kiválasztást. Az oxálsav vesecsatornában történő feldúsulása kalcium-oxalát képződéséhez vezet, amely a vesekövek egyik leggyakoribb alkotója.
További kockázat, hogy csökkenti a kalcium, vas, kálium és nátrium sók élelmiszerekből való felvételét és így elősegíti a csontok demineralizációját, leépülését. A leveles zöldségek nagy mennyiségű napi fogyasztása a nitrát-bevitelt is megnöveli, amely így meghaladhatja az elfogadható napi beviteli mennyiséget, illetve a nyersen fogyasztott zöldségek helytelen kezelése és tárolása a penész és baktériumok elszaporodásának is kedvez.
Amit a Nébih ezért javasol:
  • a friss zöldségeket, gyümölcsöket mindig mossuk meg;
  • a magas oxálsav tartalmú zöldségeket - például sóska vagy spenót - forrázzuk le, tegyük a leveleket legalább egy percre forrásban lévő vízbe, így csökkentve savtartalmát;
  • törekedjünk változatosságra a turmixok összetevőiben is.
Szerző