Hó lepett el több települést is a Tátrában

Publikálás dátuma
2019.05.14. 17:34

Fotó: iMeteo.sk
8 centi hó esett Erdőtkán, Ljeszekben 4 centit mértek, és a poprádi járásban is komoly gondot okozott, hogy ellepte az utakat a hó.
Kedd reggelre hótakaró lepte be Észak-Szlovákia több települését, írja a Parameter.sk. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint Erdőtka (Oravská Lesná) községben nyolc centiméret hó hullott.
"Ennyi havat ilyen késő tavasszal még nem mértünk ezen a meteorológiai állomáson"

- írják közösségi oldalukon a meteorológusok. Ehhez fogható utoljára 1953-ban, május 12-én történt: akkor 10 centi esett.
A ljeszeki (Liesek) meteorológiai állomásról is havazást jelentettek, ott 4 cm a májusi rekord.
A poprádi járásban kedden reggel nagy fennakadásokat okozott a közlekedésben a friss hó, hiszen az év ezen szakaszában a legtöbb sofőr már nyárira cserélte gépkocsiján a téli gumiabroncsokat. Legkorábban a hétvége hozhat enyhülést.
Szerző

Merkel szénmentes német gazdaságot ígér, amire már csak 30 évet kell várni

Publikálás dátuma
2019.05.14. 15:59
A peitzi erőmű hűtőtava
Fotó: PATRICK PLEUL / AFP
Németország csatlakozni kíván azon európai országokhoz, amelyek vállalták, 2050-re megszüntetik az összes üvegházhatást kiváltó gáz kibocsátását.
Angela Merkel megígérte, a német gazdaság "szénsemleges" lesz 2050-re - írja az Euronews. A német kancellár egy berlini nemzetközi klímakonferencián azt is kijelentette, Németország csatlakozni kíván azon európai országokhoz, amelyek vállalták, megszüntetik az összes üvegházhatást kiváltó gáz kibocsátását addig. Emmanuel Macron francia elnök - 8 másik uniós tagállammal - a múlt héten indította ezt a kezdeményezést.
A bejelentést Merkel a "Péntekek a jövőért" klímavédő civil kezdeményezésre hivatkozva, azt elismerve tette a klímakonferencián.
A konferencia idejére a Greenpeace demonstrációt szervezett a német fővárosba. A Brandenburgi kapunál olvadó, jégből kifaragott üzenetük arról szól: nem fogy, hanem már elfogyott az idő a cselekvésre. A klímaváltozás évente negyedmillió ember idő előtti halálát okozhatja világszerte - jelezte az Egészségügyi Világszervezet 2014-ben. A szakemberek újabb becslései ennek már a többszöröséről szólnak a portál szerint.
Szerző

Úgy tűnik, az oroszok tudják miről beszélt Orbán az amerikai elnökkel - és hogy mi a köze Manfred Webernek a vizithez

Publikálás dátuma
2019.05.14. 11:29

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Sajtóhírek szerint például Ukrajnáról és a németek megregulázásáról.
A Fehér Házban tartott találkozó fontos, és jelképes esemény a magyar kormány számára, hiszen Donald Trump és Orbán Viktor Európában is szövetségesnek számít, idézi a Regnum orosz hírügynökséget a hvg.hu. „Orbánt az is segíti, hogy az amerikai demokraták és a Soros-fiúk mellett Trump a német politikai elitet is ellenfélnek tekinti. Valószínűleg nem véletlen, hogy Orbán azt követően közölte, hogy nem támogatja a néppárti Manfred Weber európai bizottsági elnöki jelölését, hogy bejelentették Orbán washingtoni látogatását.” A Regnum szerint ugyan vannak nézetkülönbségek Orbán és Trump között – főleg Kína ügyében –, a tárgyalások legfőbb pontja az volt, hogy Trump amerikai fegyvereket és palagázt akar eladni Magyarországnak. A lap szerint ezért Trump és Orbán számára másod- vagy harmadrendű kérdés Oroszország és Ukrajna ügye: „Orbán megmutatja Közép- és Kelet-Európa többi politikusának, hogy az oroszpártiság nem feltétlenül számít olyan »mérgező elemnek«, amely megakadályozná a Washingtonhoz fűződő kapcsolat építését” – értékelt a Regnum.  (A TASZSZ orosz állami hírügynökség viszont úgy értesült magas rangú amerikai illetékesektől, hogy a Trump–Orbán-találkozón az amerikai fél ismét azt kérte, hogy Magyarország ne tegyen nemzetközivé az ukrán oktatási és nyelvtörvény miatt Budapest és Kijev között kitört vitát, s ne használja fel NATO-tagságát nyomásgyakorlásra.)  Magányos harcosok A Cargrad.ru híroldal szerint Trumpot és Orbánt azok a liberális és globalista erők támadják az Atlanti-óceán mindkét oldalán, amelyeket zavarja a konzervatizmus, a demokratáktól és az EU-bürokratáktól idegen hagyományos keresztény értékek védelme, valamint a migránsok elleni küzdelem. A Carigrad szerint Trump a latin-amerikai, Orbán pedig a közel-keleti bevándorlóktól védi hazáját. A lap emlékeztetett arra is, hogy a Trump–Orbán-találkozót nem sokkal az EP-választások előtt rendezték meg, s a tárgyalások ténye is segítheti a szavazáson az EU-szkeptikus erőket.
Szerző
Frissítve: 2019.05.14. 16:24