Tóth Bertalan: ha a Fidesznek kampányolhat híradóban a köztévé, akkor adják le az MSZP videóját is

Publikálás dátuma
2019.05.14. 19:32

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
48 órát adtak arra, hogy kampányfilmjük megjelenjen az egyperces híradóban.
Kedden hozott ítéletet a Kúria arról: semmi baj sem volt azzal, hogy a köztévé az FTC-Újpest bajnoki meccs szünetébe ékelt egyperces híradóban kampányolt a Fidesznek, illetve nem volt igaza a Nemzeti Választási Bizottságnak, amikor ezért 745 ezer forintos bírságot szabott ki.
Hivatalos levélben kereste meg ezután Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az MTVA-t, illetve az M4 kiadóját, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t. Ebben azt írja: tekintettel arra, hogy az M4 bemutatta a kormánypárt kampányfilmjének szerkesztett változatát,
a választási eljárásról szóló törvény esélyegyenlőségre vonatkozó része alapján azt kérik, a szocialisták kampányfilmjét 48 órán belül hasonló módon szerkesztve tegyék közzé az egyperces híradóban.

A levél szerint mindegy, hogy az M4-en, vagy az M1-en kerül adásba a reklám, az MSZP csak azt szögezi le: még közreadás előtt küldjék meg jóváhagyásra a kész anyagot. A szocialisták két kampányfilmje a párt közösségi oldalán is elérhető.
Szerző

A Kúria szerint semmi baj nincs azzal, hogy híradóban kampányolt a köztévé a Fidesznek

Publikálás dátuma
2019.05.14. 18:35

Fotó: mediaklikk.hu
Az ítélet szerint nincs probléma, mivel a köztévén az eredeti hangsáv helyett a bemondó szájából hangzott el a fideszes reklámfilm üzenete.
A Fidesz frissen elkészült brüsszelező-migránsozó kisfilmjének bemutatása tette ki május 4-én az M4-en a Ferencváros-Újpest bajnoki meccs szünetébe ékelt egyperces híradó felét. A híradónak álcázott kampány miatt a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult az MSZP.
Az NVB pedig megállapította, hogy a műsorszám tartalmát tekintve politikai reklámnak minősül, amiben a Fidesz az EP-választásra támogatókat kíván szerezni.

Az NVB a panasznak helyt adva 745 ezer forintra bírságolta meg a köztévét, és eltiltotta azt a további törvénysértésektől. Az MTVA ezután felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordult, kérve a határozat megváltoztatását és a kifogások elutasítását, és - mint a 444.hu írja - sikerrel is jártak.
A Kúria kedden döntést igazat adott az MTVA-nak, az NVB határozatát megváltoztatta és a híradóval szembeni kifogásokat teljes egészében elutasította.

A Kúria az indoklásban egyetértett az MTVA-val, akik arra hivatkoztak, hogy politikai reklámnak csak a médiaszolgáltató által érdemben nem szerkesztett műsorszámok minősülnek. Viszont mivel a köztévén az eredeti hangsáv helyett a bemondó szájából hangzott el a fideszes reklám, illetve meg is vágták azt, érdemi tartalmi szerkesztésről lehet beszélni. És
igaz, hogy változtatások csak még inkább felerősítették a kampányfilm üzenetét, de kiegyensúlyozottsági követelményeket ebben az esetben nem kell vizsgálni.

A végzés ellen további felülvizsgálatnak nincs helye.
Szerző

Megvan, miről beszélt Orbán Trumppal

Publikálás dátuma
2019.05.14. 18:30

Fotó: CHRIS KLEPONIS / AFP
Csak barátságos témák jöttek el, kerülték a vitás ügyeket.
Semmilyen vitás ügyet nem vetett fel Donald Trump a magyar-amerikai kapcsolatokban Orbán Viktor washingtoni látogatása alkalmával – értesült a Népszava. Információink szerint a húsz perces megbeszélés kifejezetten barátságos légkörben zajlott, a két fél tudatosan kerülte a kényesebb témákat. Érdekes módon alig kerültek szóba az Egyesült Államok számára fontos energiaügyek, pedig erről márciusban külön tárgyalt Budapesten az amerikai kormány megbízottja. Úgy tudjuk, ezt a témát csak röviden vetették fel, és hamar le is zárták. Így konkrétumok alig kerültek szóba, Trump megköszönte Orbán Viktornak, hogy Magyarország nem tiltakozott az USA izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése ellen, és a két vezető egyetértett abban: sokat tesznek a világ keresztény közösségeinek megsegítéséért, továbbá a migráció megfékezéséért. A tárgyaláson egyetlen konkrét ügyként a fegyverbeszerzés került szóba: mint azt a Népszava elsőként megírta, a magyar kormány norvég-amerikai rakétavédelmi rendszer beszerzését tervezi. A Norvég Civil Alap ügye miatt azonban komoly feszültség van a norvég kormánnyal. Úgy tudjuk, Orbán Viktor azt kérte Trumptól, lobbizzon az üzlet megkötése érdekében a norvég félnél. A magyar delegáció tagja volt Habony Árpád is, de az nem derült ki, milyen minőségében – ezzel kapcsolatos kérdéseinkre Orbán Viktor stábja sem válaszolt eddig. Habonyról amúgy éppen hétfőn írtuk meg, hogy rendszeresen egyeztet az USA budapesti nagykövetével, rajta keresztül zajlik az egyeztetés a amerikai nagykövetség és Orbán Viktor között. Pedig az Orbán-kormány hivatalosan mindig tagadta, hogy Habony a miniszterelnök tanácsadója lenne.
Érdekesség, hogy Budai Gyula külföldi külpiacokért és az orosz szankciók gazdasági hatásainak kompenzálásáért felelős kormánymegbízott is jelen volt a megbeszéléseken, de ő nem beszél idegen nyelvet. Megkeresésünkre Budai Gyula a Fidesz sajtóosztályához irányította munkatársunkat.