Bíróság dönthet a Hős utcai lakókról

Publikálás dátuma
2019.05.15. 07:00
Hős utca
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az önkormányzat nagyjából ötmillió forint kínál egy lakásért, ezt a lakók nem fogadják el.
Több lakástulajdonos is azt fontolgatja, hogy bírósághoz fordul a Budapest X. kerületében található Hős utcai lakótelep ügyében, lakásaikat ugyanis ki akarja sajátítani az önkormányzat. Az ügyben kedden a Fővárosi Kormányhivatalban indult egyeztetés az érintettek között, ami egyelőre nem vezetett eredményre. Az önkormányzat képviselői el sem mentek a tárgyalásra, a tulajdonosok – és ügyvédeik – csak a kerületvezetés által megbízott értékbecslővel valamint a kormányhivatal képviselőjével tudtak beszélni. A két lakótömbből álló Hős utcai ingatlanegyüttes a környék hírhedtté vált, elgettósodott lakótelepe, ahol korábban annak ellenére is súlyos drogproblémák merültek fel, hogy szinte a szomszédban található a Készenléti Rendőrség Központja. A lakótömbök 317 lakásának több mint fele önkormányzati tulajdonú, a kerületvezetés pedig azon van, hogy a többit is megszerezze, a lakótelepet felszámolja, helyére pedig egy sportkomplexumot építsen. A lakásokért továbbra is alacsony, 4,9–5,5 millió forint közötti összegeket ajánlanak a tulajdonosoknak. – Azért jöttünk, hogy meglegyen a jegyzőkönyv a mai tárgyalásról, aztán megyünk a bíróságra – mondta az egyik érintett kedd délelőtt a kormányhivatalban. Nem volt rest független értékbecslőt hívni, aki az önkormányzat által felajánlottnál jóval magasabb összegben állapította meg a lakás értékét. – Az értékbecslést közjegyző hitelesítette, mi csak ezt vagyunk hajlandóak elfogadni. Drogosok már nincsenek, az önkormányzat folyton csak a múltra hivatkozik – tette hozzá. Bár a pontos összeget nem árulta el, egy másik tulajdonos is ugyanígy járt el: az ő lakását mintegy 12 millió forintra becsülték. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a magántulajdonú lakások egy részét albérletként adják ki, a lakóknak pedig nincs hova menniük. – Ha bontani fogják a házat, engem is dobhatnak a konténerbe a téglával együtt – fogalmazott egyikük. Urbanovszky Zsuzsanna, a Hős utcai lakástulajdonosokat és a lakókat segítő Kontúr Egyesület képviselője arra is felhívta a figyelmet, a kirendelt független értékbecslő függetlensége megkérdőjelezhető, miután az önkormányzat alkalmazottjával járta a telepet. Szerinte az értékbecslésében inkább az tükröződik vissza, hogy az önkormányzat malmára hajtaná a vizet. Pontatlanságokat említve, az egyik lakás esetében például azt írták, hogy kereskedelmi és kiszolgáló helyiségek csak a lakóteleptől 1-2 kilométer távolságra találhatóak, holott már 500 méterre is vannak szupermarketek. Szerinte fontos tényező az is, hogy az önkormányzat és a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. hagyta lezülleni az ingatlanokat, amik egyébként közlekedési szempontból is kiváló helyen állnak. Érdeklődtünk a kerület vezetésénél, ám eddig nem reagáltak megkeresésünkre.
Szerző
Témák
Hős utca
Frissítve: 2019.05.15. 07:25

Ez már a végeleges szakítás? Orbán ajtót mutatott a néppárti bölcsek tanácsának

Publikálás dátuma
2019.05.15. 06:30

Fotó: GEORGES GOBET / AFP
Találkozót kezdeményeztek az Európai Néppárt „bölcsei”, de a miniszterelnök elhárította a megkeresést – értesült a Népszava megbízható brüsszeli forrásokból.
A belga Herman van Rompuy által vezetett „bölcsek tanácsa” – amelynek tagja Hans-Gert Pöttering német és Wolfgang Schüssel osztrák politikus –, az európai parlamenti választások előtt szeretett volna megbeszélést folytatni a magyar kormányfővel. Budapestről azonban azt a választ kapták, hogy a megadott időpontig nem lesz lehetőségük tárgyalóasztalhoz ülni a miniszterelnökkel. A háromtagú „bölcsek tanácsát” – mint arról többször írtunk – az Európai Néppárt (EPP) márciusi politikai gyűlésén hozták létre, amikor felfüggesztették a Fidesz tagságát. A testületnek az lenne a dolga, hogy értékelje a magyar kormánypárt tevékenységét, megfelel-e az a Néppárt hivatalos dokumentumaiban lefektetett demokratikus értékeknek és elveknek. Információink szerint a hivatalosan Értékelő Bizottságnak nevezett grémium egyik tagja még május vége előtt szeretné felkeresni Magyarországot, és nemhivatalos formában tájékozódni a Fidesz-kormány tevékenységéről. A tervbe vett látogatásnak azonban nincs kitűzött időpontja, és bizonytalan, hogy egyáltalán sor kerül-e rá. Az Európai Néppárt brüsszeli székhelyén nem kívánták kommentálni lapunk értesülését. A Fidesz márciusban még nyitott volt a „bölcsek tanácsa” fogadására, az utóbbi hetekben viszont végletekig megromlott a viszony az EPP és Orbán Viktor között. Olyannyira, hogy a kormányfő alkalmatlan csúcsjelöltnek nevezte Manfred Webert, aki tavasszal bejelentette a „bölcsek tanácsa” megalakulását.  Még márciusban Novák Katalin, a Fidesz alelnöke – aki a néppárti döntés nyomán létrehozott magyar „bölcsek tanácsa” vezetője lett – úgy fogalmazott: Herman Van Rompuy és két társa igyekszik tényszerűen megismerni a magyar döntések hátterét, ez pedig esélyt ad arra, hogy nagy tapasztalattal rendelkező, komoly politikusok "hitelesebben értékeljék a Fidesz tevékenységét, Magyarország helyzetét". Tény ugyanakkor az is: az utóbbi hetek eseményeinek tükrében már kevésbé tűnik a váratlannak, hogy Orbán nem kért a bölcsek tanácsából. A kormányfő ugyanis egyre jobban élezi az ellentétet a Fidesz és az Európai Néppárt között, miközben szorosabbra fűzte kapcsolatát populista politikusokkal: Budapesten vendégül látta Matteo Salvinit, az olasz Liga elnökét, majd pedig Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjét. Strache múlt hétfői látogatásán pedig minden korábbinál nyíltabban és egyértelműbben bírálta Manfred Webert, az EPP csúcsjelöltjét. Azt mondta: úgy látja, a brüsszeli bizottsági elnöki posztra jelölt politikusok – az úgynevezett csúcsjelöltek – alkalmatlanok a testület vezetésére. Weberre utalva hozzátette: "Nem lenne helyes, ha a magyarok szavazatával lenne bizottsági elnök." Mindezek után a kormányportál Origo Manfred Weber lejáratásába kezdett, lényegében a költségtérítése elcsalásával vádolta meg a néppárti politikust a Habony Árpád gründolta "hírügynökség" információira hivatkozva.
Frissítve: 2019.05.15. 09:01

Közpénzből fizet az MTV egy fideszes ügyvédet, úgy perlik az ellenzéket

Publikálás dátuma
2019.05.15. 06:00

Fotó: Tóth Gergő
Még azzal is egy Fidesz-közeli ügyvédi iroda jár jól, hogy a köztévé MSZP-s, DK-s képviselőket citál bíróság elé.
A Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda képviseli a közmédiát az ellenzéki képviselők tavaly decemberi akciója miatt indított perben – tudta meg lapunk. Ez azért érdekes, mert az ügyvédi iroda irodavezetője Sárhegyi Zoltán, aki a Fidesz delegáltja a Nemzeti Választási Bizottságban.
Mint emlékezetes, a múlt év végén ellenzéki országgyűlési képviselők mentek be a köztévé Kunigunda utcai székházába, hogy beszélhessenek a televízió vezetőivel, és beolvashassák ötpontos követelésüket. Ezt nem engedték meg nekik, ezért tiltakozásul az épületben maradtak – Szél Bernadettet, Hadházy Ákost és Varju Lászlót végül a biztonsági őrök dobták ki az épületből. A politikusok akciója miatt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) bírósághoz fordult.
Megkerestük az MTVA-t, és azt kérdeztük: 
  • Nem tartják-e aggályosnak, hogy egy fideszes delegált ügyvédi irodája képviseli a köztévét, amelynek függetlennek kellene lennie?
  • Mennyiért vállalta a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda a pert?
Válaszokat nem kaptunk. A közmédia szerződéseiből azonban kiderült, hogy a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodával tavaly november 30-án kötöttek határozatlan idejű megbízást. Ennek alapján a maximálisan lehívható limitösszeg az iroda számára négy évre 96 millió forint. Az MTVA hasonló kondíciókkal kötött megbízást egy másik „baráti” céggel, a Darázs és Társai Ügyvédi Irodával is. Itt dolgozott korábban Bakondi György, a miniszterelnök egyik tanácsadója. A köztévé "megszállása" miatt indult perben az MTVA-t az első tárgyaláson Lovas András, a Nemzeti Választási Bizottság KDNP-s delegáltja képviselte. Ő a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda partnerei között szerepel. Úgy tudjuk azonban, hogy neki megköszönték a munkáját és júniusban már a Fidesz-közeli iroda egy másik partnere, ügyvédje lesz a közmédia védője. A per június 12-én folytatódik. Kunhalmit egyébként Litresits András képviseli, míg a perben érintett DK-s politikusokat – Varju Lászlót, Gréczy Zsoltot, Vadai Ágnest, Oláh Lajost – a Czeglédy és Társai Ügyvédi Iroda.

Még kérdezni sem mernek az EBESZ-ről

Megerősítette a köztévében kedd reggel Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke lapunk információját, miszerint eddig nagyon kevés, mintegy 1500 delegáltat jelentettek be a szavazatszámláló bizottságokba az uniós választáson listát állító pártok. Pálffy a köztévé műsorában arról már nem kapott kérdést, hogy a Népszava korábbi értesülései szerint nem vesznek részt a jövő vasárnapi magyarországi voksoláson az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői.

Szerző
Témák
ügyvéd MTVA