Hős utca;

Bíróság dönthet a Hős utcai lakókról

Az önkormányzat nagyjából ötmillió forint kínál egy lakásért, ezt a lakók nem fogadják el.

Több lakástulajdonos is azt fontolgatja, hogy bírósághoz fordul a Budapest X. kerületében található Hős utcai lakótelep ügyében, lakásaikat ugyanis ki akarja sajátítani az önkormányzat. Az ügyben kedden a Fővárosi Kormányhivatalban indult egyeztetés az érintettek között, ami egyelőre nem vezetett eredményre. Az önkormányzat képviselői el sem mentek a tárgyalásra, a tulajdonosok – és ügyvédeik – csak a kerületvezetés által megbízott értékbecslővel valamint a kormányhivatal képviselőjével tudtak beszélni.

A két lakótömbből álló Hős utcai ingatlanegyüttes a környék hírhedtté vált, elgettósodott lakótelepe, ahol korábban annak ellenére is súlyos drogproblémák merültek fel, hogy szinte a szomszédban található a Készenléti Rendőrség Központja. A lakótömbök 317 lakásának több mint fele önkormányzati tulajdonú, a kerületvezetés pedig azon van, hogy a többit is megszerezze, a lakótelepet felszámolja, helyére pedig egy sportkomplexumot építsen. A lakásokért továbbra is alacsony, 4,9–5,5 millió forint közötti összegeket ajánlanak a tulajdonosoknak.

– Azért jöttünk, hogy meglegyen a jegyzőkönyv a mai tárgyalásról, aztán megyünk a bíróságra – mondta az egyik érintett kedd délelőtt a kormányhivatalban. Nem volt rest független értékbecslőt hívni, aki az önkormányzat által felajánlottnál jóval magasabb összegben állapította meg a lakás értékét. – Az értékbecslést közjegyző hitelesítette, mi csak ezt vagyunk hajlandóak elfogadni. Drogosok már nincsenek, az önkormányzat folyton csak a múltra hivatkozik – tette hozzá. Bár a pontos összeget nem árulta el, egy másik tulajdonos is ugyanígy járt el: az ő lakását mintegy 12 millió forintra becsülték.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a magántulajdonú lakások egy részét albérletként adják ki, a lakóknak pedig nincs hova menniük. – Ha bontani fogják a házat, engem is dobhatnak a konténerbe a téglával együtt – fogalmazott egyikük.

Urbanovszky Zsuzsanna, a Hős utcai lakástulajdonosokat és a lakókat segítő Kontúr Egyesület képviselője arra is felhívta a figyelmet, a kirendelt független értékbecslő függetlensége megkérdőjelezhető, miután az önkormányzat alkalmazottjával járta a telepet. Szerinte az értékbecslésében inkább az tükröződik vissza, hogy az önkormányzat malmára hajtaná a vizet. Pontatlanságokat említve, az egyik lakás esetében például azt írták, hogy kereskedelmi és kiszolgáló helyiségek csak a lakóteleptől 1-2 kilométer távolságra találhatóak, holott már 500 méterre is vannak szupermarketek. Szerinte fontos tényező az is, hogy az önkormányzat és a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. hagyta lezülleni az ingatlanokat, amik egyébként közlekedési szempontból is kiváló helyen állnak.

Érdeklődtünk a kerület vezetésénél, ám eddig nem reagáltak megkeresésünkre.