Kövér László megint nagyot ment: szerinte az agymosás miatt foglalkoztatja az embereket a klímaváltozás

Publikálás dátuma
2019.05.14. 21:34

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Persze ez nálunk nem fordulhat elő, csak Németországban.
A május 26-i európai parlamenti (EP-) választáson nem pártokról döntünk, hanem jövőt választunk magunknak - mondta az Országgyűlés elnöke az MTI tudósítása szerint kedden Siófokon, egy kampányeseményen. Azért figyelmeztette a hallgatóságot, hogy ez a jövőválasztás pártokon keresztül valósul meg az Európai Parlamentben.
A lakossági fórumnak nevezett eseményen természetesen Brüsszel és a migráció megállítása volt a fő téma, és persze kiderült, hogy szerte Európában az emberek ezt tartják a legfontosabb kérdésnek, de a "főáramú, Brüsszelt is uraló" politikusok óriási erőfeszítéseket tesznek azért, hogy ehelyett a jogállamiság, "a kelet-európai országok hálátlansága" vagy a klímaváltozás legyen a választás tétje. És képzeljék el, a "független és pártatlan" média már odáig jutott az agymosásban, hogy Németországban az emberek 31 százaléka a bevándorlást tartja a legfontosabb kérdésnek, de 32 százalék már a klímaváltozást - borzasztotta el a hallgatóságot. Aztán hosszan a migrációt szervező gaz Brüsszel, amelyik le akarja rombolni a keresztény kultúrát, meg még kevesebb pénzt is akarnak adni Magyarországnak, úgyhogy csak akkor menekülhetünk meg, ha mindenki a Fideszre szavaz. De akkor aztán Orbán Viktor mindenkit megvéd.
Szerző
Frissítve: 2019.05.14. 21:47

Palkovics: júniusban tárgyalja a parlament az MTA-kutatóhálózat leválasztását

Publikálás dátuma
2019.05.14. 21:06
Palkovics László
Fotó: Vajda József / Népszava
Még májusban beterjeszti Palkovics László minisztériuma az Akadémiát elintéző javaslatot.
Május 27-ig beterjeszti Palkovics László minisztériuma az MTA átalakításához, az akadémiai kutatóhálózat leválasztásához szükséges törvénymódosításokat az Országgyűlésnek. A parlament pedig júniusban meg is tárgyalja azokat - tudta meg az atv.hu Palkovicstól.
Mint mondta, nemcsak a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvényt kell módosítani, hanem a tudományos kutatásról fejlesztésről és innovációról szóló 2014-es törvényt is, mert létre kell hozni az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot. Ezen kívül még néhány másik törvényt is módosítanak majd, köztük a költségvetést is - mondta a miniszter.
A kormány Kövér László házelnöknek megküldött tavaszi jogalkotási programja szerint is májusban kell benyújtania javaslatát a kutatási, fejlesztési és innovációs törvény átalakításáról az ITM-nek, a törvénymódosítások elfogadási határidejét pedig júniusban határozza meg a menetrend.
Az ITM több hónapja harcol azért, hogy a kormánynak nagyobb szerepe legyen a tudományos kutatások irányításában, az azokra szánt pénzek felhasználásában – ezért is akarják kiszervezni a kutatóintézeteket az MTA közvetlen irányítása alól. Az Akadémia közgyűlése múlt hétfőn nagy többséggel döntött a kutatóhálózat megtartása mellett, ugyanakkor elfogadták azt is, hogy a kutatóintézeteket egy új testület irányítsa, amiben a kormány képviselői is nagyobb teret kaphatnak – szerintük ezzel a kabinet igényei is kielégíthetők. A kormány álláspontja azonban változatlan, az akadémiai kutatóintézetek további működését az MTA-n kívül képzelik el.
Palkovics korábban úgy panaszkodott a kutatóhálózat elvétele kapcsán: "Magyarország közössége" szeretné látni, hogy az a sok forrás, amit elkölt kutatásra, hogyan hasznosul. Az innovációs miniszter egyébként egyébként évekig havi 800 ezer forintot vett fel az MTA-tól anélkül, hogy bármiféle általa végzett kutatói munkának nyoma maradt volna.
Szerző

Tóth Bertalan: ha a Fidesznek kampányolhat híradóban a köztévé, akkor adják le az MSZP videóját is

Publikálás dátuma
2019.05.14. 19:32

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
48 órát adtak arra, hogy kampányfilmjük megjelenjen az egyperces híradóban.
Kedden hozott ítéletet a Kúria arról: semmi baj sem volt azzal, hogy a köztévé az FTC-Újpest bajnoki meccs szünetébe ékelt egyperces híradóban kampányolt a Fidesznek, illetve nem volt igaza a Nemzeti Választási Bizottságnak, amikor ezért 745 ezer forintos bírságot szabott ki.
Hivatalos levélben kereste meg ezután Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az MTVA-t, illetve az M4 kiadóját, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t. Ebben azt írja: tekintettel arra, hogy az M4 bemutatta a kormánypárt kampányfilmjének szerkesztett változatát,
a választási eljárásról szóló törvény esélyegyenlőségre vonatkozó része alapján azt kérik, a szocialisták kampányfilmjét 48 órán belül hasonló módon szerkesztve tegyék közzé az egyperces híradóban.

A levél szerint mindegy, hogy az M4-en, vagy az M1-en kerül adásba a reklám, az MSZP csak azt szögezi le: még közreadás előtt küldjék meg jóváhagyásra a kész anyagot. A szocialisták két kampányfilmje a párt közösségi oldalán is elérhető.
Szerző