Előfizetés

Palkovics: júniusban tárgyalja a parlament az MTA-kutatóhálózat leválasztását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.14. 21:06
Palkovics László
Fotó: Vajda József / Népszava
Még májusban beterjeszti Palkovics László minisztériuma az Akadémiát elintéző javaslatot.
Május 27-ig beterjeszti Palkovics László minisztériuma az MTA átalakításához, az akadémiai kutatóhálózat leválasztásához szükséges törvénymódosításokat az Országgyűlésnek. A parlament pedig júniusban meg is tárgyalja azokat - tudta meg az atv.hu Palkovicstól.
Mint mondta, nemcsak a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvényt kell módosítani, hanem a tudományos kutatásról fejlesztésről és innovációról szóló 2014-es törvényt is, mert létre kell hozni az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot. Ezen kívül még néhány másik törvényt is módosítanak majd, köztük a költségvetést is - mondta a miniszter.
A kormány Kövér László házelnöknek megküldött tavaszi jogalkotási programja szerint is májusban kell benyújtania javaslatát a kutatási, fejlesztési és innovációs törvény átalakításáról az ITM-nek, a törvénymódosítások elfogadási határidejét pedig júniusban határozza meg a menetrend.
Az ITM több hónapja harcol azért, hogy a kormánynak nagyobb szerepe legyen a tudományos kutatások irányításában, az azokra szánt pénzek felhasználásában – ezért is akarják kiszervezni a kutatóintézeteket az MTA közvetlen irányítása alól. Az Akadémia közgyűlése múlt hétfőn nagy többséggel döntött a kutatóhálózat megtartása mellett, ugyanakkor elfogadták azt is, hogy a kutatóintézeteket egy új testület irányítsa, amiben a kormány képviselői is nagyobb teret kaphatnak – szerintük ezzel a kabinet igényei is kielégíthetők. A kormány álláspontja azonban változatlan, az akadémiai kutatóintézetek további működését az MTA-n kívül képzelik el.
Palkovics korábban úgy panaszkodott a kutatóhálózat elvétele kapcsán: "Magyarország közössége" szeretné látni, hogy az a sok forrás, amit elkölt kutatásra, hogyan hasznosul. Az innovációs miniszter egyébként egyébként évekig havi 800 ezer forintot vett fel az MTA-tól anélkül, hogy bármiféle általa végzett kutatói munkának nyoma maradt volna.

Tóth Bertalan: ha a Fidesznek kampányolhat híradóban a köztévé, akkor adják le az MSZP videóját is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.14. 19:32

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
48 órát adtak arra, hogy kampányfilmjük megjelenjen az egyperces híradóban.
Kedden hozott ítéletet a Kúria arról: semmi baj sem volt azzal, hogy a köztévé az FTC-Újpest bajnoki meccs szünetébe ékelt egyperces híradóban kampányolt a Fidesznek, illetve nem volt igaza a Nemzeti Választási Bizottságnak, amikor ezért 745 ezer forintos bírságot szabott ki.
Hivatalos levélben kereste meg ezután Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az MTVA-t, illetve az M4 kiadóját, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t. Ebben azt írja: tekintettel arra, hogy az M4 bemutatta a kormánypárt kampányfilmjének szerkesztett változatát,
a választási eljárásról szóló törvény esélyegyenlőségre vonatkozó része alapján azt kérik, a szocialisták kampányfilmjét 48 órán belül hasonló módon szerkesztve tegyék közzé az egyperces híradóban.

A levél szerint mindegy, hogy az M4-en, vagy az M1-en kerül adásba a reklám, az MSZP csak azt szögezi le: még közreadás előtt küldjék meg jóváhagyásra a kész anyagot. A szocialisták két kampányfilmje a párt közösségi oldalán is elérhető.

A Kúria szerint semmi baj nincs azzal, hogy híradóban kampányolt a köztévé a Fidesznek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.14. 18:35

Fotó: mediaklikk.hu
Az ítélet szerint nincs probléma, mivel a köztévén az eredeti hangsáv helyett a bemondó szájából hangzott el a fideszes reklámfilm üzenete.
A Fidesz frissen elkészült brüsszelező-migránsozó kisfilmjének bemutatása tette ki május 4-én az M4-en a Ferencváros-Újpest bajnoki meccs szünetébe ékelt egyperces híradó felét. A híradónak álcázott kampány miatt a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult az MSZP.
Az NVB pedig megállapította, hogy a műsorszám tartalmát tekintve politikai reklámnak minősül, amiben a Fidesz az EP-választásra támogatókat kíván szerezni.

Az NVB a panasznak helyt adva 745 ezer forintra bírságolta meg a köztévét, és eltiltotta azt a további törvénysértésektől. Az MTVA ezután felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordult, kérve a határozat megváltoztatását és a kifogások elutasítását, és - mint a 444.hu írja - sikerrel is jártak.
A Kúria kedden döntést igazat adott az MTVA-nak, az NVB határozatát megváltoztatta és a híradóval szembeni kifogásokat teljes egészében elutasította.

A Kúria az indoklásban egyetértett az MTVA-val, akik arra hivatkoztak, hogy politikai reklámnak csak a médiaszolgáltató által érdemben nem szerkesztett műsorszámok minősülnek. Viszont mivel a köztévén az eredeti hangsáv helyett a bemondó szájából hangzott el a fideszes reklám, illetve meg is vágták azt, érdemi tartalmi szerkesztésről lehet beszélni. És
igaz, hogy változtatások csak még inkább felerősítették a kampányfilm üzenetét, de kiegyensúlyozottsági követelményeket ebben az esetben nem kell vizsgálni.

A végzés ellen további felülvizsgálatnak nincs helye.