Washington Post: A fogadásokon elegáns magyar hivatalosságok ecsetelik korrupt rezsimjük előnyeit

Publikálás dátuma
2019.05.15. 08:48

A Washington Post úgy látja Orbán Viktor washingtoni útja kapcsán, hogy a konzervatívok újabban imádják az autokratákat. A szerző, Ann Applebaum kifejti: a magyar politikus azon van, hogy megnyerje ideológiájának az amerikai és brit értelmiséget a liberális demokrácia elleni harchoz. A hatalom fizeti a londoni és washingtoni követségen azokat a fogadásokat, amelyeken elegánsan öltözött hivatalosságok ecsetelik korrupt, tekintélyelvű rezsimjük előnyeit. És most már ott tartunk, hogy amerikai intelligencia egy-két képviselője kezd hinni nekik. Egészen másutt keresik az európai felháborodás okát a magyar helyzet láttán, pedig a tényleges magyarázat az, hogy Orbán egészpályás letámadást indított a jog és az igazságszolgáltatás intézményei, a sajtó, a tudomány és a kultúra ellen. Hatalmi monopóliumát kívánja megőrizni ily módon, egyben pedig folytatja magánvagyonának felhalmozását. Magyarországon egyetlen nagyvállalat sem működhet a Fidesz jóváhagyása nélkül. Orbán környezetében jó páran mesés módon megtollasodtak. Aki üzletemberként nem áll be a sorba, azt diszkréten addig fenyegetik, amíg el nem hagyja az országot. Nem nehéz belátni, hogy egy ilyen rendszer miért vonzó egy olyan, amorális vezető számára, mint Trump. Az értelmiség bizonyos része pedig azért rokonszenvez vele, mert a kormányfő nem egyszerűen tekintélyelvűség lágyabb, vértelen változatát jeleníti meg, hanem azt abba a mesébe burkolja bele, hogy szembemegy az EU-val. Ez hazugság, hiszen ezer örömmel zsebre teszi az unió pénzét, formálisan elitellenes, miközben családtagjai és vazallusai jelentik a magyar elitet, továbbá valóban támogatja a kereszténységet, már amennyiben utóbbi egyenlő az elnyomással és a lopással. Mindezen túlmenően harcol a nem létező muzulmán hordákkal. Nagy csinnadrattával felhúzatta a határkerítést, hogy feltartóztassa a menekülteket, akit hová is akartak menni? Hát, Németországba. De a bevándorlást és a mulitikultit visszaszorító, etnikailag tiszta állam fantazmagóriája továbbra is levesz a lábukról egynémely amerikaiakat, akik ugyanezt szeretnék megvalósítani saját országukban. Noha a menekültáradatot a centrista Angela Merkel állította meg, ám Magyarországon, Olaszországban és másutt csak fokozódott a gyűlölet teli retorika a válság elülte óta. Orbán személyében egy olyan európai vezetőről beszélünk, aki nyíltan rasszista és burkoltan antiszemita elemeket vet be kampányában. Fityiszt mutat Amerikának az orosz kémkapcsolatokkal gyanúsított Nemzetközi Beruházási Bank, valamint Ukrajna kapcsán. Aki miatt egy magyar akadémikus azt írta: mennek el a képzett fiatalok, ha idáig még nem mentek el. Mert a kilátás szörnyű azoknak, akik nem akarnak részt vállalni a gyűlölet és az előítélet nyilvános fesztiváljain.  
Szerző

New York Times: rasszista nyelvezettel gyűjt szavazatokat a magyar miniszterelnök, miközben Izraelnek puncsol

Publikálás dátuma
2019.05.15. 08:21

Heller Ágner szerint a kérdés nem az, hogy a politikus zsidóellenes-e, hiszen nincsen ideológiája: célja a hatalom, és mindent felhasznál, ami révén még többhöz jut.
Orbán Viktor egyszerre az izraeli kormány és a megrögzött antiszemiták barátja, aki kettős játékot űz, írja a New York Times. Hiszen például tavaly az év vége felé közölte, hogy 3,4 millió dollárt ad az európai zsidóellenesség elleni küzdelem céljaira, majd másnap megjelent a Figyelő emlékezetes címlapja, rajta Heiszler Andrással - és utóbbit a kormányfő szó nélkül hagyta. A politikus jelentős pr-győzelmet aratott két napja, amikor sok szélsőjobbos nacionalista hőseként felkereshette Donald Trumpot és ez a két ember áradozott egymásról. A bírálók azzal vádolták az elnököt, hogy egy tekintélyelvű vezetőt ölel keblére, aki ellen az a vád, hogy visszaszorítja a demokráciát az EU szívében. Kettejükben közös, hogy a maguk politikai céljai érdekében zavaró és ellentmondásos módon viszonyulnak az antiszemitizmushoz. Ebben Orbán a csúcsjátékos. Külön bejáratú nacionalizmusának terjesztésére használja a zsidóellenes szóképeket, és szemére vetik, hogy megpróbálja bagatellizálni a magyar bűnrészességet a holokausztban. Ám eközben sok zsidó intézményt és kezdeményezést támogat anyagilag. Majd megkörnyékezte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy ily módon vívjon ki magának tekintélyt külföldön, de ezzel párhuzamosan egy sor antiszemita kampányt kezdeményezett Magyarországon. Az újonnan felújított Rumbach utcai zsinagóga csupán öt háztömbnyire található attól a Szabadság téri emlékműtől, amely relativizálni próbálja Magyarország felelősségét a holokausztban. És akkor még ott van Horthy Miklós rehabilitálásának szándéka, a Veritas Intézet megalapítása, egykori antiszemita szerzők műveinek beemelése a tananyagba, továbbá, hogy bekerült az alaptörvénybe: az akkori kormány nem volt felelős azért, ami a német megszállás után történt, pedig akkor deportálták a zsidók túlnyomó részét. A Sorsok háza pedig külön is megérdemel egy misét. A jeruzsálemi Jad Vasem könyvtárának igazgatója különösen nehezményezi, hogy a tervezett kiállítás egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy a magyarság milyen szerepet töltött be zsidó szomszédjai üldöztetésében. Ezek után került a hely tulajdonjoga a kormánypárti EMIH-hez, de annak vezetője, Köves Slomó tagadja, hogy tisztára akarná mosni a történelmet. Mások ezzel szemben abban látják a kicsiny hitközség szerepét, hogy háttérbe szorítsák a magyar zsidók többségét, mivel azok javarészt világiak és bírálják az Orbán-rendszert. A Dohány utcai zsinagóga főrabbija, Frölich Róbert meg van győződve arról, hogy a miniszterelnök nem antiszemita, de a kormány kódoltan zsidóellenes és rasszista nyelvezetet használ, hogy begyűjtse a lehető legtöbb szavazatot. Heller Ágner szerint a politikai uralomért vívott harc magyarázza nem csupán Orbán hozzáállását az antiszemitizmushoz, de azt is, hogy folyamatosan bontja le a demokráciát. Mint mondja, a kérdés nem az, hogy a politikus zsidóellenes-e, hiszen nincsen ideológiája. Célja a hatalom, és mindent felhasznál, ami révén még nagyobb hatalomhoz jut.
Szerző

New York Times: Szélsőjobbos transzatlanti találkozó volt ez a zsidókat és a muszlimokat ördögnek festőkormányfővel

Publikálás dátuma
2019.05.15. 07:49

Transzatlanti szélsőjobbos találkozó zajlott le tegnap a Fehér Házban, amikor is az elnök fogadta Orbán Viktort, a földkerekség egyik legtekintélyelvűbb politikusát, írja a New York Times. A vendég legutóbb 18 éve járt ott, azóta a demokráciában hívő, középjobbos politikusból erős ember lett. Átírta a választási törvényt, ideértve a körzethatárok megmásítását, átvette a sajtó jó részének ellenőrzését, saját embereivel rakta tele a bíróságokat és ördögként állította be a muzulmánokat, illetve a zsidókat. Ily módon hogy Donald Trump találkozott vele, az fontos jóváhagyást jelent az egész szélsőjobb számára a világban. Egyben beleillik abba, hogy az amerikai elnök autoriter vezetőkkel áll össze, nacionalista, migránsellenes és antidemokratikus nézetek alapján. Az viszont egészen paradox. hogy olyan erők működnek itt együtt a közös ügyért, amelyek amúgy nem sokra tartják a nemzetközi jogot és szervezeteket. Ezen túlmenően az elnök odahaza koppintja a szélsőjobbos taktikát, amikor nem kér az olyan amerikai hagyományokból, mint az erőegyensúly és a jogállam.
Szerző