Alabama;abortusztilalom;

2019-05-15 11:00:11

Ha egy tinédzsert megerőszakol az apja, akkor is meg kell szülnie gyermekét - van, ahol teljes abortusztilalom lépett életbe

Alabama célja az, hogy az abortusz a jövőben semmilyen formában ne lehessen a nők alkotmányos alapjoga.

"Azt üzenjük egy 12 éves lánynak, aki erőszakos vérfertőzés áldozataként esett teherbe, hogy nincs választása" - kommentálta Rodger Smitherman alabamai demokrata állami szenátor, hogy a javaslatot elsöprő többséggel támogató helyi törvényhozás után a szenátus is elfogadta az új alabamai abortusztörvényt, írja a 444.hu.

  Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban vagy háromszáz, az abortuszt szigorító jogszabályt fogadtak el különböző tagállamok, 16 tagállamban például azt, hogy amint a magzat szívverése érzékelhető, tilos abortálni. A magzat szívverése már általában a terhesség hatodik hetében észlelhető. Mivel a terhesség hatodik hetében az emberek nagy részének még fogalma sincs róla, hogy terhes, ez a fajta szabályozás szintén gyakorlati abortusztilalmat jelent. 

Alabamában ennél is tovább mentek, a szabályok szerint még a bűncselekmények áldozatai se mentesülnek a tilalom alól, magzatot csak és kizárólag nagyon speciális esetben lehet csak elhajtani, kizárólag, ha az anya élete is veszélyben van.

Az új szabályozásért küzdők kimondott célja volt, hogy olyan szabályozást hozzanak, amely alapjaiban tenné törvénytelenné az abortuszt. Azt remélik, hogy ezzel kiprovokálhatják a törvényük legfelsőbb bírósági vizsgálatát. Erre minden esély megvan, a nők választását támogató szervezetek már be is jelentették, hogy bíróságon támadják meg a javaslatot. A tilalompártiak azzal számolnak, hogy a körzeti bíróságok elkaszálják a törvényt, így az a legfelsőbb bíróság elé kerülhet. Az elé a legfelsőbb bíróság elé, melybe Donald Trump már két, elkötelezetten abortuszellenes bírót - köztük egy feltételezett erőszakolót - nevezett ki. Ezzel ugyanis elvben többségbe kerülhettek azok a konzervatív bírók, akik akár hajlandóak is lehetnek a legfelsőbb bíróság 1873-as, a nők abortuszhoz való jogát alkotmányos alapjogként elismerő ítélete, a Roe v. Wade felülbírálatára.