Előfizetés

Épphogy megúszta a rágalomhadjáratot folytató kaposvári szerkesztőség, hogy elárverezzék

Vas András
Publikálás dátuma
2019.05.15. 11:11

Fotó: 74nullanulla Facebook oldala
A Jobbik önkormányzati képviselője sorra nyerte a különböző pereket a helyi orgánum ellen - csakhogy az nem fizetett. Végrehajtás indult.
 Az utolsó pillanatban fizetett, s így nem kerültek kalapács alá a kaposvári 74nullanulla szerkesztőségének berendezései, eszközei – többek között bútorok, hűtőszekrény, kávéfőző –, melyeket egy elmaradt perköltség miatt vett zár a végrehajtó. A somogyi megyeszékhely online portálja ellen – mint arról a helyi hírblog, a Kapos-t korábban többször beszámolt – Takács Richárd, a Jobbik megyei önkormányzati képviselője indított végrehajtást, ugyanis a portál 2015-ben, csatlakozva a többi, városházához erőseb kötődő médiumhoz sajtóhadjáratba kezdett a civilben ügyvédként dolgozó politikus ellen. Egyik cikkükben azt rótták Takács szemére, hogy autójával a sétálóutcában parkol: a Fő utcai épület, ahol az ügyvéd lakik azonban máshogyan nem közelíthető meg kocsival – noha a városvezetés már több kampányban is ígérte, a házakhoz vezető hátsó szervizutak a mai napig nem készültek el. A politikus rendelkezik is behajtási engedéllyel, igaz, az várakozásra nem jogosít fel, viszont a szűk kapualjba sem lehet beállni. Emiatt többször is az utcán parkolt le, s közterületesek pedig rendre megbüntették. Utóbbi híre szinte azonnal eljutott a helyi sajtóhoz, mely megannyi cikkben támadta Takácsot. 
Aki bírósághoz fordult minden esetben, s sorra meg is nyerte a pereket, a vesztes orgánumok azonban nem voltak hajlandóak eleget tenni a bírósági végzésekben foglaltaknak. Emiatt Takács ismét bírósághoz fordult, ám mivel érdemben nem változott a helyzet, így perköltségei megtérítése miatt végül végrehajtóhoz fordult. Miután a 74nullanulla ezek után sem fizette ki a néhány tízezer tételt, a végrehajtó május 15-re kitűzte az árverést – az utolsó pillanatban aztán mégis utalt a médium, melynek impresszum szerinti kiadója – mint azt az Átlátszó korábban megírta – az a Vatner Kft., mely arról lett ismert, hogy ők szállították – hirdetmény nélküli közbeszerzés után – a székeket a 2017-es vizes vébére. Az erőfitogtatásnak tehát vége lett, fizettek, a szerda délelőttre meghirdetett árverés elmaradt.

Ha egy tinédzsert megerőszakol az apja, akkor is meg kell szülnie gyermekét - van, ahol teljes abortusztilalom lépett életbe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.15. 11:00

Fotó: Shutterstock
Alabama célja az, hogy az abortusz a jövőben semmilyen formában ne lehessen a nők alkotmányos alapjoga.
"Azt üzenjük egy 12 éves lánynak, aki erőszakos vérfertőzés áldozataként esett teherbe, hogy nincs választása" - kommentálta Rodger Smitherman alabamai demokrata állami szenátor, hogy a javaslatot elsöprő többséggel támogató helyi törvényhozás után a szenátus is elfogadta az új alabamai abortusztörvényt, írja a 444.hu.   Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban vagy háromszáz, az abortuszt szigorító jogszabályt fogadtak el különböző tagállamok, 16 tagállamban például azt, hogy amint a magzat szívverése érzékelhető, tilos abortálni. A magzat szívverése már általában a terhesség hatodik hetében észlelhető. Mivel a terhesség hatodik hetében az emberek nagy részének még fogalma sincs róla, hogy terhes, ez a fajta szabályozás szintén gyakorlati abortusztilalmat jelent.  Alabamában ennél is tovább mentek, a szabályok szerint még a bűncselekmények áldozatai se mentesülnek a tilalom alól, magzatot csak és kizárólag nagyon speciális esetben lehet csak elhajtani, kizárólag, ha az anya élete is veszélyben van. Az új szabályozásért küzdők kimondott célja volt, hogy olyan szabályozást hozzanak, amely alapjaiban tenné törvénytelenné az abortuszt. Azt remélik, hogy ezzel kiprovokálhatják a törvényük legfelsőbb bírósági vizsgálatát. Erre minden esély megvan, a nők választását támogató szervezetek már be is jelentették, hogy bíróságon támadják meg a javaslatot. A tilalompártiak azzal számolnak, hogy a körzeti bíróságok elkaszálják a törvényt, így az a legfelsőbb bíróság elé kerülhet. Az elé a legfelsőbb bíróság elé, melybe Donald Trump már két, elkötelezetten abortuszellenes bírót - köztük egy feltételezett erőszakolót - nevezett ki. Ezzel ugyanis elvben többségbe kerülhettek azok a konzervatív bírók, akik akár hajlandóak is lehetnek a legfelsőbb bíróság 1873-as, a nők abortuszhoz való jogát alkotmányos alapjogként elismerő ítélete, a Roe v. Wade felülbírálatára.

Szétnyerheti magát a Fidesz, ha az ellenzéki szavazatok elaprózódnak az EP-választáson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.15. 09:17
Az ellenzéki képviselők korábban közösen tettek fogadalmat a kormánnyal szembeni ellenállásról
Fotó: Népszava
Ráadásul csak két és fél ellenzéki párt jut be stabilan, az elbukó kicsik pedig a kormánypárt pozícióját erősítik.
Először van reális esélye egy pártnak (nevezetesen a Fidesznek), hogy listás, vagyis teljesen arányos szavazási rendszerben is elvigye a kiosztható mandátumok kétharmadát - most éppen az EP-választáson, írja a 444.hu. A Fidesz számára két körülmény is kedvez a mostani választáson. Az egyik az óriási mozgósítási képessége, a másik az ellenzéki oldal széttöredezettsége.    2014-ben nem egészen 29 százalékos volt a részvétel, a mostani felmérések azonban 45-50 százalékos érdeklődést mutatnak. A Fidesznek most alapvető érdeke, hogy nagyon sok szavazóját buzdítsa részvételre. Minél többen szavaznak ugyanis, annál több voks kell az 5 százalékos bejutási küszöb eléréséhez, és most sok olyan párt van, amelyeket éppen e küszöb környékére mérnek a közvélemény-kutatók. Az EP-választások eddig a nagyvárosiakat, leginkább a budapestieket mozgatta meg igazán, 2014-ben egyes fővárosi kerületekben az országos átlag kétszerese volt a részvétel. Ez a helyben viszonylag erős ellenzéknek segített valamennyit. Egy jelentős vidéki mozgósítással a Fidesz ezt jól tudja kompenzálni. Az ellenzéki pártok közül az 5 százalékos küszöb átlépésére teljes magabiztossággal csak a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd lista számíthat, mindkettőt valamivel 10 százalék fölé mérik, és nagyjából hasonló eredményeket érhetnek el. A DK-t is stabilan 5 százalék fölé mérik, ám egyes felmérések még a statisztikai hibahatáron belül. A Momentumot valamivel 5 százalék fölé, az LMP-t ez alá mérik, és 1-3 százalékra számíthat még a Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk is. A Fidesznek 50 százalék feletti szavazatot jósol a legtöbb kutatás. Az 5 százalékot el nem érő pártlisták szavazatai elvesznek az eredmény kiszámításakor. Ha mondjuk csak az LMP, a Kétfarkú és a Mi Hazánk nem éri ezt el, ahogy ezt a legfrissebb felmérések jósolják, akkor is elveszik az ellenzékre adott voksokból mintegy 320 ezer darab, vagyis a nem fideszes szavazatok közel 18 százaléka (50 százalékos részvétellel, 4 százalékos LMP-vel, 2-2 százalékos Kutyapárttal és Mi Hazánkkal, 55 százalékos Fidesszel számolva, ami az utóbbi egy hónap méréseinek az átlaga). Ha a Momentum se érné el az 5 százalékot egy ilyen helyzetben, akkor közel félmillió ellenzéki szavazat veszne el. Az már összes ellenzéki szavazat negyede. Ha valóban 50 százalékos lenne a részvétel, akkor a Momentumnak 25 ezerrel több szavazót kell elvinnie, mint tavaly a parlamenti választáskor, hogy átlépje a küszöböt, az LMP-nek meg kellene tartania a tavalyi szavazóinak a felét, a DK-nak pedig a kétharmadát. Ha alacsonyabb lenne a részvétel – vannak mérések, amelyek legfeljebb 45 százalékost jósolnak – akkor valamivel könnyebb lehet az ellenzék helyzete.