Az USA legszigorúbb abortuszörvényét szavazták meg Alabamában

Publikálás dátuma
2019.05.15. 20:18

Fotó: SAUL LOEB / AFP
Az állam repulikánus többségű szenátusa nagy többséggel úgy döntött, hogy már a fogantatás pillanatától kezdve bűncselekmény a magzatelhajtás.
Alabama állam erősen republikánus többségű szenátusa 25-6 arányban megszavazta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét, amely most a republikánus pártállású kormányzónő aláírására vár. A törvény értelmében bűncselekménynek minősül, és akár 99 évig terjedő börtönnel is büntethető lesz a magzatelhajtás végrehajtása a terhesség bármely szakaszában. Egyetlen esetben tehető kivétel: akkor, ha a nő egészségét súlyos veszély fenyegeti. A 35 tagú alabamai szenátusban 27 hely a republikánusoké, 8 a demokratáké. A végszavazás során a párthovatartozás döntött. Előtte szavaztak egy módosító indítványról is, amelynek alapján szintén kivételt képezhetett volna a tilalom alól az, ha a terhesség erőszakos közösülésnek vagy vérfertőzésnek a következménye. Ezt az indítványt 21-11 arányban vetették el, vagyis akadt olyan republikánus szenátor, aki a demokraták mellé állt a kérdésben. Az elfogadott törvény értelmében már a cselekményre irányuló kísérlet is büntetendővé válik, és maximum 10 év szabadságvesztéssel sújtható. A jogszabály lényegében az orvost fenyegeti – a nő, akin végrehajtják a magzatelhajtást, büntetőjogi értelemben nem vonható felelősségre. A szintén republikánus többségű alabamai képviselőház már áprilisban elfogadta a törvényt, így az most Kay Ivey kormányzónő elé került aláírásra. Kommentátorok felhívják a figyelmet arra, hogy az állam törvényhozásában érvényesülő erős republikánus túlsúllyal valószínűleg felülbírálható lenne egy esetleges kormányzói vétó. A törvény a végső döntés megszületése után hat hónappal lép hatályba. Ebben az évben eddig négy amerikai államban – legutóbb Georgiában, előtte pedig Kentuckyban, Ohióban és Mississippiben – fogadtak el olyan törvényt, amely a magzat első szívdobbanásától – nagyjából a terhesség hatodik hetétől kezdve - megtiltja az abortuszt. Az alabamai törvény azonban már a fogantatás pillanatától tiltja a magzatelhajtást.  Georgia államban Brian Kemp republikánus kormányzó a minap írta alá a 2020 január elsejével életbe lépő „szívdobbanás-törvényt”. Hollywoodban színészek és filmgyártó cégek bojkottot hirdettek meg a konzervatív déli államok közé tartozó Georgia ellen. Kentuckyban egy szövetségi bíró felfüggesztette a törvény érvényét, Mississippiben pedig júliusban lép hatályba a márciusban elfogadott jogszabály. A kérdésben súlyos jogi csatározások várhatóak szerte az Egyesült Államokban. Az 1973-ban a Roe v. Wade ügyben hozott legfelső bírósági döntés szövetségi szinten engedélyezte a művi abortuszt, így az egyes államok ezzel ellentétes jogalkotása elméletileg bukásra van ítélve. Többen azonban úgy vélik, hogy miután Donald Trump elnök konzervatív többségűvé alakította át a legfőbb igazságszolgáltatási testület összetételét, a Roe v. Wade döntést akár felül is vizsgálhatják. 

Tiltakozás kint és bent

Az alabamai szenátusi vitát izzó indulatok hatották át. Az egyik demokrata szenátor megnevezte azokat a karzaton ülő nőket, akiket megerőszakoltak, és rájuk mutatva kijelentette: erőszaktevőiket nem fenyegeti olyan súlyos büntetés, mint az abortuszt végrehajtó orvosokat. Az épület előtt ötven nő tiltakozott, „A Szolgálólány meséje” című tévésorozat szereplőinek jelmezében. A sorozat olyan totalitárius rendszerben játszódik, ahol szülésre kötelezik a nőket.

Frissítve: 2019.05.15. 20:45

Az idei Nakba napon elmaradt a katasztrófa

Publikálás dátuma
2019.05.15. 18:56

Fotó: Ali Jadallah / AFP / Anadolu Agency
Noha mintegy 10 ezer palesztin tüntető gyűlt össze szerdán a gázai-izraeli határnál a Nakba-nap alkalmával, ezúttal nem történtek a tavalyihoz mérhető, emberéleteket követelő összecsapások. Az izraeli ynetnews portál a gázai egészségügyi minisztérium bejelentése alapján azt közölte, 65 tüntető sérült meg.
A palesztinok gyásznapja a Nakba, avagy a katasztrófa napja, egybeesik Izrael Függetlenségének Napjával, ugyanis a palesztinok hazájuk elvesztését, a palesztin lakosság elűzetését-elmenekülését gyászolják, miközben Izrael saját államiságának ünnepét tartja. Ezen a napon rendezik meg a Visszatérés Menetét ami általában erőszakos demonstrációkba, az izraeli katonákkal való összecsapásba torkollik. Idén, a 71. évfordulót a szokottnál is komolyabb izraeli biztonsági intézkedések előzték meg, mivel a napokban zajlik Tel Avivban az Eurovízió dalverseny rengeteg külföldi vendéggel, és kedden, május 14-én volt az egyéves évfordulója az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésének, ami tavaly véres tüntetéseket eredményezett. A gázaiak azóta hetente tiltakozó meneteket szerveznek a biztonsági kerítés mellett, az egykori menekültek és leszármazottaiknak visszatérését, az izraeli blokád felszámolását követelve. A gázai egészségügyi tárca adatai szerint tavaly május 14-e óta az izraeli hadsereg katonái 305 tüntetőt lőttek le, köztük 59 gyereket és 10 nőt. A gyerekek részvétele az erőszakos tüntetéseken nem véletlen, a Hamász terrorszervezet idén is tanítási szünetet rendelt el, hogy a diákok is részt vehessenek a Nakba tüntetéseken. Az izraeli hadsereg fel is szólította a Hamászt, tartsa a gyerekeket az iskolában, ne veszélyeztesse az életüket a tüntetéseken való részvétellel. 
Szerző
Témák
Gáza Nakba

Európai baloldal: a Néppártnak lejárt az ideje

Publikálás dátuma
2019.05.15. 18:16

Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
A szocialisták az Európai Néppárt (EPP) kihagyásával képzelik el létrehozni a progresszív erők parlamenti többségét a májusi európai parlamenti választások után – közölte Udo Bullmann, a baloldali frakció vezetője egy brüsszeli sajtórendezvényen.
A német szociáldemokrata politikus szerint minden jel arra mutat, hogy az EPP-nek lejárt az ideje, ezért át kell adnia a stafétabotot az Európai Unió megújítására kész demokratikus politikai erőknek.
„Az Európai Néppárt nem elég erős ahhoz, hogy továbbra is vezesse Európát. Többé nem sajátíthatja ki az Európai Bizottság elnöki posztját”

– utalt Bullmann arra, hogy jelenleg az EU meghatározó intézményeinek, köztük az Európai Bizottságnak (EB), az élén EPP-s politikus áll.

Kampánybeszédnek is beillő tájékoztatóján azt mondta: nem számolnak azzal, hogy Manfred Weber kerülhet az EB elnöki székébe, mivel a szocialisták vezető jelöltje, Frans Timmermans fogja elnyerni a tisztséget. Mégpedig azért, mert ő az a politikus, aki mögé fel tudnak sorakozni az Európapárti progresszív erők. Bullmann szerint a koalíciókötésről már folynak informális tárgyalások, de minden a választások után fog eldőlni.
„Először a programokról egyeztetünk, csak utána jöhet az osztozkodás a tisztségekről”

– mondta.

Témák
Udo Bullmann EPP