Először becsülték meg, mekkora a baj a vizekben a mikroműanyagok miatt

Publikálás dátuma
2019.05.15. 13:59
évente több, mint 30 millió tonna műanyag kerül az óceánokba
Fotó: BERND WUSTNECK /
Egyelőre nem jelent azonnali veszélyt az európai édesvizekben lévő mikroműanyag – derült ki egy svájci felmérésből. Ázsia vizeinek egy részében azonban már a küszöbértékek felett van a mikroműanyag-terheltség.
A svájci Empa kutatóközpont munkatársai, Bernd Nowack és Veronique Adam, elmondásuk szerint elsőként becsülték meg annak kockázatát, milyen veszélyt jelentenek az apró műanyagrészecskék az édesvízben élő halak és más organizmusok számára.
A kozmetikumokban található apró műanyagrészecskék, a mosásból származó műanyagrostok, elmállott és szétesett műanyagok a szennyvízbe kerülnek. Bár a víztisztítótelepek egyre hatékonyabban működnek és kiszűrik az öt milliméternél kisebb részecskék jórészét is, mégis egyre több műanyag kerül a vizekbe és a talajba. 
A svájci szakértők szerint Európa folyóiban és tavaiban még nem áll fenn akut veszély, a mikroműanyag koncentrációja az eddig vizsgált vizekben azon határérték alatt van, amely már veszélyt jelentene a különböző vízi organizmusokra – közölte az Empa.
Műanyagszemcsék közönséges asztali sóban
Fotó: Paulo de Oliveira / AFP
Európától eltérően Ázsia vizeinek egy részében már a küszöbértékek felett van a mikroműanyag-terheltség. A világ egyes régiói tehát különböznek a mikroműanyag okozta szennyezettséget és az abból következő rizikókat tekintve. Központi probléma a szennyvíztisztítás: ahol nincsenek vagy korlátozottan működnek a víztisztítótelepek, ott nagyobb koncentrációban jelentkezhet a mikroműanyag a természetben.
 Az Európa számára megnyugtatónak látszó kutatási eredmény ellenére Nowack hangsúlyozta, további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy kizárják a negatív következményeket. Csapatával a kutató további kockázati értékeléseket végez a talajban és a világ vizeiben lévő mikroműanyag után kutatva. Az Empa szakértői vizsgálják továbbá a mikroműanyag keletkezésének körülményeit, és megpróbálják meghatározni a környezetben lévő mikroműanyag mennyiségét.
A tudósok olyan módszert alkalmaztak, amelyet elsősorban a vegyi anyagok okozta környezeti kockázatok becslésére alkalmaznak. Eredményeikről az Environmental Toxicology and Chemistry című szaklapban számoltak be. 
Szerző
Témák
mikroműanyagok

Már egy szívószálért is súlyos bírság jár a paradicsomi szigeten

Publikálás dátuma
2019.05.15. 13:22
Illusztráció
Fotó: leemage / AFP
Tetemes büntetést kaphat az, aki egyszer használatos műanyagot visz be Nápolyi-öbölben fekvő kis olasz szigetre.
Komolyan veszik a környezetvédelmet Caprin, de a turisták körében kedvelt, a Nápolyi-öbölben fekvő kis olasz sziget lakói nem szeretnék, ha a festői szépségű táj látványát szívószálak, palackok és műanyag evőeszközök rondítanák el, ezért már májustól 500 euró büntetésre kötelezik mindazokat, akiket ilyenekkel kapnak rajta – írta a Lonely Planet alapján a Travelo.
A rendelet értelmében a helyi boltosoknak is fel kell számolniuk a műanyag készleteiket, így három hónap múlva már nem is lehet egyszer használatos műanyag holmikat kapni, a változtatásra ugyanis 90 napot kaptak.
Szerző

Ötvenéves lett a legidősebb orangutánmama

Publikálás dátuma
2019.05.14. 17:01
Merah és Ginger
Fotó: ROBINWINKELMAN / Facebook/ Saint Louis Zoo
Hétfőn ünnepelte ötvenedik születésnapját a Saint Louis-i állatkert Merah nevű szumátrai orangutánja.
Merah, a 1992 óta Saint Louisban élő orangután egy holland állatkertben született 1969. május 13-án. Az orangutánmamának öt kölyke, két unokája és egy dédunokája van. Legkisebb kölykét, Gingert 45 évesen szülte 2014-ben.  Ezzel Merah lett a legidősebb szumátrai orangután, amely kölyköt hozott a világra az Állatkertek és Akváriumok Orangutánvédelmi Projektje keretében - közölte az állatkert.
Élőhelyük pusztulása miatt a szumátrai, a borneói és a tapanuli orangutánok súlyosan veszélyeztetettnek számítanak. Az állatkert szerint már kevesebb mint 125 ezer orangután él a vadonban.
Szerző