Előfizetés

A tankerületek szerint „nem időszerű” a tanársztrájk, így megpróbálják megakadályozni

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.05.15. 13:10
Pedagógustüntetés 2017 áprilisban - Forrás: PDSZ/Facebook
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közben elismerte: a pedagógusok 30 százalékos béremeléséről szóló hír kacsa volt.
Nem tartják időszerűnek a május 29-ére meghirdetett pedagógussztrájkot a tankerületek, ezért nem hajlandóak megállapodni az akciót meghirdető Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) az elégséges szolgáltatásokról – derült ki a PDSZ sajtótájékoztatóján, ahol Szűcs Tamás, a szakszervezet országos választmányának elnöke számolt be a legújabb fejleményekről. A tankerületek szerint azért nincs itt az ideje egy sztrájknak, mert a PDSZ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) között egyeztetések zajlanak. - Ilyen nincs, és mégis van – fogalmazott Szűcs Tamás. Szerinte ez nemcsak a sztrájktörvényt sérti – ami alapján az egyeztetés a sztrájk egyik előfeltétele –, hanem alkotmányjogilag is aggályos. A PDSZ mind a 60 tankerületnek és mind a 43 szakképzési centrumnak megküldte a sztrájk idején biztosított elégséges szolgáltatásokról (gyermekfelügyelet, személy- és vagyonvédelem) szóló megállapodástervezetet, melynek szövegezése szinte teljes egészében megegyezik a márciusi szolidaritási sztrájk esetében Pécsen kötött megállapodással – amiről Szűcs szerint az állami iskolafenntartó, a Klebelsberg Központ elnöke is azt nyilatkozta egy egyeztetésen, hogy teljes mértékben jogszerű. A PDSZ a mai napon bírósághoz fordult; öt napon belül, nem peres eljárásban kell dönteniük a sztrájk körülményeiről. Szűcs Tamás szerint előfordulhat, hogy a jogi procedúra még így is elhúzódik, ebben az esetben – mint fogalmazott - a PDSZ kénytelen lesz belátni, hogy el kell halasztania a sztrájkot. - Sokan biztatnak minket, hogy minden körülmények között sztrájkoljunk, de szeretném leszögezni: „vadsztrájkra” sosem fogjuk felszólítani tagjainkat – mondta. Hozzátette: ha kell, akár nemzetközi bíróságokig is elmennek az ügyben. A PDSZ delegációja kedden az Emmi képviselőivel is tárgyalt. Szűcs Tamás szerint az egyeztetés lényegében csak időhúzás volt, semmire nem kaptak garanciákat - azt viszont elismerte az Emmi: nem igaz, hogy 30 százalékos pedagógus béremelést terveznének. A hír az újból kormányközelivé vált Magyar Nemzetben jelent meg március elején, néhány nappal a közszolgálati sztrájk elé időzítve. A szakszervezet négy pontban összegezte követeléseit: a közalkalmazotti illetménytábla rendezése (emelése); a pedagógusok kötelező óraszámának egységesen heti 22 tanórára történő visszaállítása; a pedagógusbérek számítási alapjának a mindenkori minimálbérhez kötése; sztrájktörvény módosítása annak érdekében, hogy kiszámítható, törvényes keretek között kerülhessen sor munkabeszüntetésre. 

Épphogy megúszta a rágalomhadjáratot folytató kaposvári szerkesztőség, hogy elárverezzék

Vas András
Publikálás dátuma
2019.05.15. 11:11

Fotó: 74nullanulla Facebook oldala
A Jobbik önkormányzati képviselője sorra nyerte a különböző pereket a helyi orgánum ellen - csakhogy az nem fizetett. Végrehajtás indult.
 Az utolsó pillanatban fizetett, s így nem kerültek kalapács alá a kaposvári 74nullanulla szerkesztőségének berendezései, eszközei – többek között bútorok, hűtőszekrény, kávéfőző –, melyeket egy elmaradt perköltség miatt vett zár a végrehajtó. A somogyi megyeszékhely online portálja ellen – mint arról a helyi hírblog, a Kapos-t korábban többször beszámolt – Takács Richárd, a Jobbik megyei önkormányzati képviselője indított végrehajtást, ugyanis a portál 2015-ben, csatlakozva a többi, városházához erőseb kötődő médiumhoz sajtóhadjáratba kezdett a civilben ügyvédként dolgozó politikus ellen. Egyik cikkükben azt rótták Takács szemére, hogy autójával a sétálóutcában parkol: a Fő utcai épület, ahol az ügyvéd lakik azonban máshogyan nem közelíthető meg kocsival – noha a városvezetés már több kampányban is ígérte, a házakhoz vezető hátsó szervizutak a mai napig nem készültek el. A politikus rendelkezik is behajtási engedéllyel, igaz, az várakozásra nem jogosít fel, viszont a szűk kapualjba sem lehet beállni. Emiatt többször is az utcán parkolt le, s közterületesek pedig rendre megbüntették. Utóbbi híre szinte azonnal eljutott a helyi sajtóhoz, mely megannyi cikkben támadta Takácsot. 
Aki bírósághoz fordult minden esetben, s sorra meg is nyerte a pereket, a vesztes orgánumok azonban nem voltak hajlandóak eleget tenni a bírósági végzésekben foglaltaknak. Emiatt Takács ismét bírósághoz fordult, ám mivel érdemben nem változott a helyzet, így perköltségei megtérítése miatt végül végrehajtóhoz fordult. Miután a 74nullanulla ezek után sem fizette ki a néhány tízezer tételt, a végrehajtó május 15-re kitűzte az árverést – az utolsó pillanatban aztán mégis utalt a médium, melynek impresszum szerinti kiadója – mint azt az Átlátszó korábban megírta – az a Vatner Kft., mely arról lett ismert, hogy ők szállították – hirdetmény nélküli közbeszerzés után – a székeket a 2017-es vizes vébére. Az erőfitogtatásnak tehát vége lett, fizettek, a szerda délelőttre meghirdetett árverés elmaradt.

Ha egy tinédzsert megerőszakol az apja, akkor is meg kell szülnie gyermekét - van, ahol teljes abortusztilalom lépett életbe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.15. 11:00

Fotó: Shutterstock
Alabama célja az, hogy az abortusz a jövőben semmilyen formában ne lehessen a nők alkotmányos alapjoga.
"Azt üzenjük egy 12 éves lánynak, aki erőszakos vérfertőzés áldozataként esett teherbe, hogy nincs választása" - kommentálta Rodger Smitherman alabamai demokrata állami szenátor, hogy a javaslatot elsöprő többséggel támogató helyi törvényhozás után a szenátus is elfogadta az új alabamai abortusztörvényt, írja a 444.hu.   Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban vagy háromszáz, az abortuszt szigorító jogszabályt fogadtak el különböző tagállamok, 16 tagállamban például azt, hogy amint a magzat szívverése érzékelhető, tilos abortálni. A magzat szívverése már általában a terhesség hatodik hetében észlelhető. Mivel a terhesség hatodik hetében az emberek nagy részének még fogalma sincs róla, hogy terhes, ez a fajta szabályozás szintén gyakorlati abortusztilalmat jelent.  Alabamában ennél is tovább mentek, a szabályok szerint még a bűncselekmények áldozatai se mentesülnek a tilalom alól, magzatot csak és kizárólag nagyon speciális esetben lehet csak elhajtani, kizárólag, ha az anya élete is veszélyben van. Az új szabályozásért küzdők kimondott célja volt, hogy olyan szabályozást hozzanak, amely alapjaiban tenné törvénytelenné az abortuszt. Azt remélik, hogy ezzel kiprovokálhatják a törvényük legfelsőbb bírósági vizsgálatát. Erre minden esély megvan, a nők választását támogató szervezetek már be is jelentették, hogy bíróságon támadják meg a javaslatot. A tilalompártiak azzal számolnak, hogy a körzeti bíróságok elkaszálják a törvényt, így az a legfelsőbb bíróság elé kerülhet. Az elé a legfelsőbb bíróság elé, melybe Donald Trump már két, elkötelezetten abortuszellenes bírót - köztük egy feltételezett erőszakolót - nevezett ki. Ezzel ugyanis elvben többségbe kerülhettek azok a konzervatív bírók, akik akár hajlandóak is lehetnek a legfelsőbb bíróság 1873-as, a nők abortuszhoz való jogát alkotmányos alapjogként elismerő ítélete, a Roe v. Wade felülbírálatára.