Másodszor is betiltották a Mi Hazánk törökszentmiklósi vonulását

Publikálás dátuma
2019.05.15. 18:13
Toroczkai László
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Ismét bejelentették a cigányellenes megmozdulást, ám hosszabb útvonallal és a véleménynyilvánítás korlátozása miatti háborgással. A rendőrség szerint joggal feltételezhető, hogy a félelemkeltés a cél.
Néhány napja derült ki, a rendőrség nem engedélyezi a Mi Hazánk cigányellenes vonulását Törökszentmiklóson. Ám a szervezők nem adták fel, a tervezett vonulást ismét bejelentették, némiképp módosított formában. Ám egy rendőrségi határozat szerint a szélsőséges megmozdulást másodszor sem engedélyezték a hatóságok, szúrta ki a Mérce.
A most betiltott rendezvényt szintén május 21-re jelentették be, és a korábbi határozat ellenére - ami inkább egy statikus tüntetést javasolt a szélsőjobboldali egybegyűlteknek - ezúttal még hosszabb útvonalra kértek engedélyt. Emellett a korábbi "Tiltakozás a bűnözés ellen" cím helyett immár explicit módon rasszista, nyíltan uszító címmel próbálkoztak: "Tiltakozás a cigányterror és a véleménynyilvánítás korlátozása ellen" lett volna az esemény neve.
A gyűlés betiltásának indokaként felhozta a rendőrség éppen a "cigányterror" kifejezés használatát is, valamint a szervezet által hirdetett rasszista, kirekesztő elveket, az esemény "erődemonstráció" jellegét, valamint a szervezetek előtörténetét. Mint írták, ezek alapján
"joggal feltételezhető, hogy az kimondottan félelemkeltésre, a közösség egyes tagjai elleni erőszakra történő burkolt felhívást hordoz magában".

A határozat arra is hivatkozik, hogy az érintett útvonalon olyanok élnek, akiket a vonulás őket gyalázó, megfélemlíteni akaró üzenetek végighallgatására kényszerítene. Erre pedig - a közönség foglyul ejtésére - nem terjed ki sem a véleménynyilvánítás szabadságához, sem a békés gyülekezéshez való jog.
A demonstrációt eredetileg egy közelmúltban történt trafikos támadásra válaszul, s úgy általában a „cigány-bűnözés ellen” hirdettek meg. Reagált erre közösségi oldalán a Roma Sajtóközpont is, közösségi oldalukon egy törökszentmiklósi férfi álláspontját tolmácsolták. A férfi súlyos helyi bűnügyet is felelevenített - például idősek kirablásának, kislányokat molesztáló pedofil tanárnak és apagyilkosságnak ügyeit -, melyeket mind magyarok követtek el, és melyekre egyetlen párt sem telepedett rá. Az Idetartozunk Egyesület pedig egy Választási Emberi Jogi Minimum megfogalmazásával reagált, mely aláírói azt vállalják, hogy nem kampányolnak sérülékeny társadalmi csoportok elleni uszítással, a politikai haszonszerzés eszközeivé téve őket, és az ellenük szított gyűlöletet.
Szerző
Frissítve: 2019.05.15. 18:19

Jobban fogynak a kétfarkúak „Soros-pénzei”, mióta beidézte őket a NAV

Publikálás dátuma
2019.05.15. 17:38

Fotó: ketfarkukutya.com
„Nyilván elismerjük, hogy mi csináltuk, de ez nem pénzhamisítás” – hangsúlyozta korábban a párt elnöke.
Még hétfőn számoltunk be arról, hogy beidézte a Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnökségét a Nemzeti Adó – és Vámhivatal „ismeretlen személy pénzutánzatra vonatkozó szabályok megszegése szabálysértési ügyében”. Kovács Gergely, a párt elnöke akkor közölte, hogy valószínűleg a „Soros-pénzekről” van szó. „Természetesen bemegyünk a NAV-hoz, nyilván elismerjük, hogy mi csináltuk, de ez nem pénzhamisítás” – szögezte le. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt most a Facebook-oldalán azt írja: egy nap alatt félmillióért adtak el „Soros-pénzeket.”
Egyébként nem csak Soros-bankókat nyomtattak a kétfarkús politikusok. (Soros György a tízezresen szerepel, mint „minden baj forrása”. Az 500 forinton Nagy Blanka, „aki káromkodásával meggyalázta a magyar anyák emlékét“, az ezresen Gulyás Márton, „a Soros hadsereg parancsnoka”, a kétezresen Varjú László, „az eltávolíthatatlan ember”, az ötezresen Judith Sargentini, „aki meg meri kérdőjelezni Magyarország jogállamiságát”, míg a húszezresen Jean-Claude Junker, „Európa kocsmárosa” szerepel.
Szerző

Esni fog csütörtökön is, és a szél sem marad el

Publikálás dátuma
2019.05.15. 16:24

Fotó: Shutterstock
A Kárpát-medence időjárást befolyásoló sekély ciklon frontjai csütörtök estig fokozatosan elhagyják térségünket.
A Dunántúlon végig erősen felhős vagy borult marad az ég, míg keletebbre szakadozottá válik a felhőzet, és ott csütörtökön hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüthet. Hajnalra párássá válik a levegő, illetve foltokban köd is képződhet. Egyre inkább az északnyugati, északi tájakon fordulhat elő eső, zápor, északkeleten esetleg zivatar, majd csütörtökön már csak elszórtan várható kisebb csapadék. Szerdán kezdetben még az Észak-Dunántúlon erős lökések kísérik az északi szelet, másutt ugyanakkor csak élénk széllökések lehetnek, ami estére mérséklődik, csütörtökön pedig jóformán mindenütt mérsékelt lesz a légáramlás.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 12 és 21 fok között alakul, a borongós nyugati tájakon lesz a hűvösebb.

Időjárási helyzet Európában

A magasnyomás még mindig a Skandináv-félsziget felett található, nagy kiterjedése miatt szárazföldünk középső vidékeinek időjárását is meghatározza. Ezeken a területeken nyugodt idő a jellemző, a sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből elvétve alakul ki lokális csapadék. Az anticiklon keleti peremén - az Ural előterétől egészen az Égei-tengerig - frontálzóna húzódik. Ennek mentén erősen felhős vagy borult az ég, többfelé eső, zápor, helyenként zivatar is előfordul.
A lassan mozgó csapadéktömbök miatt a Balkán-félszigeten villámárvizekről, áradásokról is érkeznek jelentések.

Európát szinte kettészeli a középső területek felett lévő hideg levegő. Spanyolországban, illetve Oroszország egyes részein 28 és 33 fok közé melegszik fel a levegő. A kontinens közepe felé haladva viszont fokozatosan hűvösebb területeket találunk, a leghűvösebb épp hazánkban, illetve az környező országokban van, itt akadnak olyan területek is, ahol 10 fok alatt marad a maximum-hőmérséklet. A Kárpát-medence időjárást befolyásoló sekély ciklon frontjai csütörtök estig fokozatosan elhagyják térségünket.
Témák
időjárás