Európai baloldal: a Néppártnak lejárt az ideje

Publikálás dátuma
2019.05.15. 18:16

Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
A szocialisták az Európai Néppárt (EPP) kihagyásával képzelik el létrehozni a progresszív erők parlamenti többségét a májusi európai parlamenti választások után – közölte Udo Bullmann, a baloldali frakció vezetője egy brüsszeli sajtórendezvényen.
A német szociáldemokrata politikus szerint minden jel arra mutat, hogy az EPP-nek lejárt az ideje, ezért át kell adnia a stafétabotot az Európai Unió megújítására kész demokratikus politikai erőknek.
„Az Európai Néppárt nem elég erős ahhoz, hogy továbbra is vezesse Európát. Többé nem sajátíthatja ki az Európai Bizottság elnöki posztját”

– utalt Bullmann arra, hogy jelenleg az EU meghatározó intézményeinek, köztük az Európai Bizottságnak (EB), az élén EPP-s politikus áll.

Kampánybeszédnek is beillő tájékoztatóján azt mondta: nem számolnak azzal, hogy Manfred Weber kerülhet az EB elnöki székébe, mivel a szocialisták vezető jelöltje, Frans Timmermans fogja elnyerni a tisztséget. Mégpedig azért, mert ő az a politikus, aki mögé fel tudnak sorakozni az Európapárti progresszív erők. Bullmann szerint a koalíciókötésről már folynak informális tárgyalások, de minden a választások után fog eldőlni.
„Először a programokról egyeztetünk, csak utána jöhet az osztozkodás a tisztségekről”

– mondta.

Témák
Udo Bullmann EPP

Megmérgezhette betegeit egy francia orvos

Publikálás dátuma
2019.05.15. 18:04
Frederic Pechier
Fotó: SEBASTIEN BOZON / AFP
Mintegy 50 esetről lehet szó, amelyekben az altatóorvost azzal gyanúsítják, hogy nem megfelelően végezte munkáját.
Több beteget is megmérgezhetett egy franciaországi orvos. A férfi jelenleg vizsgálati fogságban van a kelet-franciaországi Besançon városában – számolt be szerdán a FranceInfo televíziós csatorna a honlapján. A hírportál értesülései szerint mintegy 50 esetről lehet szó, amelyekben az altatóorvost azzal gyanúsítják, hogy nem megfelelően végezte munkáját. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy emiatt halálesetek is bekövetkeztek-e. A 47 éves férfit hétfőn vették őrizetbe, azóta ki is hallgatták. Az orvos védőügyvédje a helyi médiában tagadta a védence ellen felhozott vádakat. A FranceInfo beszámolt arról is, hogy az orvost már 2017-ben szándékos mérgezéssel vádolták, majd végül felmentették. Akkor azzal gyanúsították, hogy hét beteget mérgezett meg két besançoni magánklinikán 2008-2017 között; rutineljárások során léptek fel problémák. A betegek közül ketten meghaltak, ötöt újra lehetett éleszteni. Az orvost akkor felmentették, ugyanis a nyomozások eredményei szerint a betegek hozzájárultak ahhoz, hogy magas dózisban adjanak be nekik altatószert és káliumot. 
Szerző

Porosenko aláírta az ukrán nyelvtörvényt

Publikálás dátuma
2019.05.15. 17:11

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A leköszönő elnök szerint alapvetően csak a Moszkva-párti politikai erő ellenezte a jogszabályt.
Petro Porosenko aláírta szerdán az ukrán nyelvtörvényt, amely ellen több ízben hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. Porosenko az aláíráskor az MTI összefoglalója szerint ismételten hangsúlyozta, hogy az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvény semmilyen formában nem sért más nyelveket. Reményét fejezte ki, hogy Volodimir Zelenszkij megválasztott elnök hivatalba lépése után az új ukrán vezetés – miután elemezte a jogszabályt – a gyakorlatban is alkalmazni fogja a törvénybe foglalt normákat. Köszönetet mondott a parlamenti képviselőknek, Andrij Parubij házelnöknek, valamint azoknak az aktivistáknak és a kulturális élet azon képviselőinek, akik támogatták a törvény elfogadását. Szavai szerint alapvetően csak a Moszkva-párti politikai erő ellenezte a jogszabályt.
„Ez még inkább bizonyítja, hogy a helyes irányba haladunk”

– tette hozzá.

Petro Porosenko és Volodimir Zelenszkij
Fotó: Celestino Arce / AFP
Andrij Parubij házelnök kedden írta alá a törvényt azután, hogy a parlament elvetette azt a négy előerjesztést, amelyben Moszkva-barát képviselők a jogszabály visszavonását kezdeményezték. Noha nemzetközi szervezetek, köztük az Európai Unió is fenntartásokat fogalmazott meg a törvény kapcsán és szorgalmazták, hogy Kijev kérje ki a Velencei Bizottság állásfoglalását, erre nem került sor.   A törvényt a parlament április 25-én fogadta el. A jogszabállyal szembeni kisebbségi tiltakozások oka, hogy a törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, valamint az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért való jogi felelősségre vonást, bírságot, a nemzeti szimbólumok meggyalázása esetén akár börtönbüntetést is kilátásba helyez. Kedden a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közös levélben kérte Porosenkót, hogy ne írja alá a nyelvtörvényt, mert szerintük az kirekesztő, alapjaiban sérti Ukrajna állampolgárainak emberi jogait, és ellehetetleníti az ukrajnai nemzetiségek anyanyelv-használatát. Zelenszkij korábban azt ígérte, hogy hivatalba lépése után megvizsgálja a törvényt arra vonatkozóan, tiszteletben tartja-e a jogszabály minden állampolgár jogait. Porosenko, illetve a jelenlegi kormány részéről korábban több ízben elhangzott az az ígéret is, hogy a kisebbségi nyelvek védelméről külön törvényt fogadnak majd el, de ilyen tartalmú előterjesztés még nincs a parlament előtt.
Szerző