Az idei Nakba napon elmaradt a katasztrófa

Publikálás dátuma
2019.05.15. 18:56

Fotó: Ali Jadallah / AFP / Anadolu Agency
Noha mintegy 10 ezer palesztin tüntető gyűlt össze szerdán a gázai-izraeli határnál a Nakba-nap alkalmával, ezúttal nem történtek a tavalyihoz mérhető, emberéleteket követelő összecsapások. Az izraeli ynetnews portál a gázai egészségügyi minisztérium bejelentése alapján azt közölte, 65 tüntető sérült meg.
A palesztinok gyásznapja a Nakba, avagy a katasztrófa napja, egybeesik Izrael Függetlenségének Napjával, ugyanis a palesztinok hazájuk elvesztését, a palesztin lakosság elűzetését-elmenekülését gyászolják, miközben Izrael saját államiságának ünnepét tartja. Ezen a napon rendezik meg a Visszatérés Menetét ami általában erőszakos demonstrációkba, az izraeli katonákkal való összecsapásba torkollik. Idén, a 71. évfordulót a szokottnál is komolyabb izraeli biztonsági intézkedések előzték meg, mivel a napokban zajlik Tel Avivban az Eurovízió dalverseny rengeteg külföldi vendéggel, és kedden, május 14-én volt az egyéves évfordulója az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésének, ami tavaly véres tüntetéseket eredményezett. A gázaiak azóta hetente tiltakozó meneteket szerveznek a biztonsági kerítés mellett, az egykori menekültek és leszármazottaiknak visszatérését, az izraeli blokád felszámolását követelve. A gázai egészségügyi tárca adatai szerint tavaly május 14-e óta az izraeli hadsereg katonái 305 tüntetőt lőttek le, köztük 59 gyereket és 10 nőt. A gyerekek részvétele az erőszakos tüntetéseken nem véletlen, a Hamász terrorszervezet idén is tanítási szünetet rendelt el, hogy a diákok is részt vehessenek a Nakba tüntetéseken. Az izraeli hadsereg fel is szólította a Hamászt, tartsa a gyerekeket az iskolában, ne veszélyeztesse az életüket a tüntetéseken való részvétellel. 
Szerző
Témák
Gáza Nakba

Európai baloldal: a Néppártnak lejárt az ideje

Publikálás dátuma
2019.05.15. 18:16

Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
A szocialisták az Európai Néppárt (EPP) kihagyásával képzelik el létrehozni a progresszív erők parlamenti többségét a májusi európai parlamenti választások után – közölte Udo Bullmann, a baloldali frakció vezetője egy brüsszeli sajtórendezvényen.
A német szociáldemokrata politikus szerint minden jel arra mutat, hogy az EPP-nek lejárt az ideje, ezért át kell adnia a stafétabotot az Európai Unió megújítására kész demokratikus politikai erőknek.
„Az Európai Néppárt nem elég erős ahhoz, hogy továbbra is vezesse Európát. Többé nem sajátíthatja ki az Európai Bizottság elnöki posztját”

– utalt Bullmann arra, hogy jelenleg az EU meghatározó intézményeinek, köztük az Európai Bizottságnak (EB), az élén EPP-s politikus áll.

Kampánybeszédnek is beillő tájékoztatóján azt mondta: nem számolnak azzal, hogy Manfred Weber kerülhet az EB elnöki székébe, mivel a szocialisták vezető jelöltje, Frans Timmermans fogja elnyerni a tisztséget. Mégpedig azért, mert ő az a politikus, aki mögé fel tudnak sorakozni az Európapárti progresszív erők. Bullmann szerint a koalíciókötésről már folynak informális tárgyalások, de minden a választások után fog eldőlni.
„Először a programokról egyeztetünk, csak utána jöhet az osztozkodás a tisztségekről”

– mondta.

Témák
Udo Bullmann EPP

Megmérgezhette betegeit egy francia orvos

Publikálás dátuma
2019.05.15. 18:04
Frederic Pechier
Fotó: SEBASTIEN BOZON / AFP
Mintegy 50 esetről lehet szó, amelyekben az altatóorvost azzal gyanúsítják, hogy nem megfelelően végezte munkáját.
Több beteget is megmérgezhetett egy franciaországi orvos. A férfi jelenleg vizsgálati fogságban van a kelet-franciaországi Besançon városában – számolt be szerdán a FranceInfo televíziós csatorna a honlapján. A hírportál értesülései szerint mintegy 50 esetről lehet szó, amelyekben az altatóorvost azzal gyanúsítják, hogy nem megfelelően végezte munkáját. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy emiatt halálesetek is bekövetkeztek-e. A 47 éves férfit hétfőn vették őrizetbe, azóta ki is hallgatták. Az orvos védőügyvédje a helyi médiában tagadta a védence ellen felhozott vádakat. A FranceInfo beszámolt arról is, hogy az orvost már 2017-ben szándékos mérgezéssel vádolták, majd végül felmentették. Akkor azzal gyanúsították, hogy hét beteget mérgezett meg két besançoni magánklinikán 2008-2017 között; rutineljárások során léptek fel problémák. A betegek közül ketten meghaltak, ötöt újra lehetett éleszteni. Az orvost akkor felmentették, ugyanis a nyomozások eredményei szerint a betegek hozzájárultak ahhoz, hogy magas dózisban adjanak be nekik altatószert és káliumot. 
Szerző