Fidesz-közeli cégek kereshetnek a béreket letörő külföldi munkásokon

Publikálás dátuma
2019.05.15. 19:22

Fotó: Facebook / Ujhelyi István
Olyan munkahelyre, ami a megélhetés költségeit sem fedezi, nincsen szükség, hangsúlyozta Székesfehérváron Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő és Márton Roland polgármesterjelölt
Közpénzen, óriásplakátokkal toboroznak Ukrajnában és Mongóliában embereket, hogy Magyarországra jöjjenek alacsony bérekért dolgozni - hangzott el Ujhelyi István szocialista EP-képviselő és Márton Roland székesfehérvári polgármesterjelölt közös sajtótájékoztatóján.
Később a két politikus egy élő videóval is jelentkezett egy munkásszállás elől, ahol a vendégmunkásokat - szóhasználatukban gazdasági bevándorlókat - szállásolják. Márton itt kifejtette, ezek az emberek Fidesz-közeli cégeknek 130-140 ezret fizetnek azért, hogy az országba jöhessenek dolgozni, jellemzően 3 hónapra. Ezek a cégek aztán 12-14 százalékot levesznek a bérükből is, és további 30-40 ezer forintot keresnek azzal, hogy embertelen körülmények között elszállásolják őket. Több mint kétezren lehetnek ilyen munkások Magyarországon, és csak Székesfehérváron 35-40 "illegális" munkásszálló van, állítják.
A szakszervezetek szerint ez annyira megéri a nagyvállalatoknak, hogy a magyar munkavállalókat már apróságokért és mondvacsinált okokkal is kirúgják - mondta Márton. Hozzátette: "ilyen tömeges bevándorlásra biztos, hogy nincs szükség, mert lefele hajlítja a béreket és akadályozza a versenyképesség növekedését". A vendégmunkásoknak 190-200 ezres nettó fizetése van, folytatta, hangsúlyozva, ilyen bérekből Székesfehérváron nem lehet megélni. Olyan munkahelyre, ami a megélhetés költségeit nem tudja fedezni, nincsen szükség Magyarországon, húzta alá.
Szerző
Témák
MSZP kampány

Másodszor is betiltották a Mi Hazánk törökszentmiklósi vonulását

Publikálás dátuma
2019.05.15. 18:13
Toroczkai László
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Ismét bejelentették a cigányellenes megmozdulást, ám hosszabb útvonallal és a véleménynyilvánítás korlátozása miatti háborgással. A rendőrség szerint joggal feltételezhető, hogy a félelemkeltés a cél.
Néhány napja derült ki, a rendőrség nem engedélyezi a Mi Hazánk cigányellenes vonulását Törökszentmiklóson. Ám a szervezők nem adták fel, a tervezett vonulást ismét bejelentették, némiképp módosított formában. Ám egy rendőrségi határozat szerint a szélsőséges megmozdulást másodszor sem engedélyezték a hatóságok, szúrta ki a Mérce.
A most betiltott rendezvényt szintén május 21-re jelentették be, és a korábbi határozat ellenére - ami inkább egy statikus tüntetést javasolt a szélsőjobboldali egybegyűlteknek - ezúttal még hosszabb útvonalra kértek engedélyt. Emellett a korábbi "Tiltakozás a bűnözés ellen" cím helyett immár explicit módon rasszista, nyíltan uszító címmel próbálkoztak: "Tiltakozás a cigányterror és a véleménynyilvánítás korlátozása ellen" lett volna az esemény neve.
A gyűlés betiltásának indokaként felhozta a rendőrség éppen a "cigányterror" kifejezés használatát is, valamint a szervezet által hirdetett rasszista, kirekesztő elveket, az esemény "erődemonstráció" jellegét, valamint a szervezetek előtörténetét. Mint írták, ezek alapján
"joggal feltételezhető, hogy az kimondottan félelemkeltésre, a közösség egyes tagjai elleni erőszakra történő burkolt felhívást hordoz magában".

A határozat arra is hivatkozik, hogy az érintett útvonalon olyanok élnek, akiket a vonulás őket gyalázó, megfélemlíteni akaró üzenetek végighallgatására kényszerítene. Erre pedig - a közönség foglyul ejtésére - nem terjed ki sem a véleménynyilvánítás szabadságához, sem a békés gyülekezéshez való jog.
A demonstrációt eredetileg egy közelmúltban történt trafikos támadásra válaszul, s úgy általában a „cigány-bűnözés ellen” hirdettek meg. Reagált erre közösségi oldalán a Roma Sajtóközpont is, közösségi oldalukon egy törökszentmiklósi férfi álláspontját tolmácsolták. A férfi súlyos helyi bűnügyet is felelevenített - például idősek kirablásának, kislányokat molesztáló pedofil tanárnak és apagyilkosságnak ügyeit -, melyeket mind magyarok követtek el, és melyekre egyetlen párt sem telepedett rá. Az Idetartozunk Egyesület pedig egy Választási Emberi Jogi Minimum megfogalmazásával reagált, mely aláírói azt vállalják, hogy nem kampányolnak sérülékeny társadalmi csoportok elleni uszítással, a politikai haszonszerzés eszközeivé téve őket, és az ellenük szított gyűlöletet.
Szerző
Frissítve: 2019.05.15. 18:19

Jobban fogynak a kétfarkúak „Soros-pénzei”, mióta beidézte őket a NAV

Publikálás dátuma
2019.05.15. 17:38

Fotó: ketfarkukutya.com
„Nyilván elismerjük, hogy mi csináltuk, de ez nem pénzhamisítás” – hangsúlyozta korábban a párt elnöke.
Még hétfőn számoltunk be arról, hogy beidézte a Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnökségét a Nemzeti Adó – és Vámhivatal „ismeretlen személy pénzutánzatra vonatkozó szabályok megszegése szabálysértési ügyében”. Kovács Gergely, a párt elnöke akkor közölte, hogy valószínűleg a „Soros-pénzekről” van szó. „Természetesen bemegyünk a NAV-hoz, nyilván elismerjük, hogy mi csináltuk, de ez nem pénzhamisítás” – szögezte le. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt most a Facebook-oldalán azt írja: egy nap alatt félmillióért adtak el „Soros-pénzeket.”
Egyébként nem csak Soros-bankókat nyomtattak a kétfarkús politikusok. (Soros György a tízezresen szerepel, mint „minden baj forrása”. Az 500 forinton Nagy Blanka, „aki káromkodásával meggyalázta a magyar anyák emlékét“, az ezresen Gulyás Márton, „a Soros hadsereg parancsnoka”, a kétezresen Varjú László, „az eltávolíthatatlan ember”, az ötezresen Judith Sargentini, „aki meg meri kérdőjelezni Magyarország jogállamiságát”, míg a húszezresen Jean-Claude Junker, „Európa kocsmárosa” szerepel.
Szerző