A bevándorlás kényes kérdéseit is bemutató múzeum nyílik a Szabadság-szobornál New Yorkban

Publikálás dátuma
2019.05.16. 09:30

Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP
Új múzeum nyílik csütörtökön az Egyesült Államok jelképének számító New York-i Szabadság-szobornál, amely egyben az Újvilág megosztottságát is szimbolizálja, egyebek mellett a bevándorlás kényes kérdésében.
A Szabadság-szobornak szentelt múzeum, amelynek az építését 2016-ben kezdték el, csütörtök déltől ingyenesen lesz megtekinthető a Manhattanből évente kompon odaérkező mintegy 4,5 millió látogató számára. A projekt 100 millió dolláros költségét teljes egészében adományokból fedezték. A Liberty Islanden, az egyik leglátogatottabb amerikai műemléktől néhány lépésre emelt, 2400 négyzetméter alapterületű, panorámaablakos múzeumot úgy tervezték, hogy ellenálljon a globális éghajlatváltozás várható hatásainak. A parkokkal körülvett, zöldtetős épület tetejéről a látogató az egész New York-i öblöt megcsodálhatja, "mintha egy hajó elejéről hajolna ki" - magyarázta Cameron Ringness vezető építész.
A múzeum belsejében az amerikai függetlenség 100. évfordulója alkalmából 1876-ban Franciaországtól kapott, Frédéric-Auguste Bartholdi francia szobrász alkotta híres műemlékkel kapcsolatos tárgyak, fotók és filmek láthatók, amelyek bemutatják a történetét az építésétől egészen addig, amíg a bevándorlók befogadásának és Amerika erejének a jelképévé vált. A látogatók óriási kivetítőn megnézhetik a "Lady Liberty" történetét bemutató, érzelmes filmet, megtekinthetik a múzeum fő attrakcióját, Bartholdi talapzaton álló eredeti fáklyáját (a szobor kezében lévő fáklya 1985-ben készült másolat), és hatvan lehetőség közül választva multimédiás eszközökkel ismerhetik meg a szobor által képviselt értékeket a vallástól a bevándorláson és a demokrácián át az állampolgárságig.
"A Szabadság-szobor ugyanis nem mindenkinek ugyanazt jelenti" - hangsúlyozta Stephen Briganti, az új múzeumot és a szomszédos Ellis-szigeten álló bevándorlási múzeumot kezelő alapítvány elnöke. "Úgy gondolom, hogy ebben az országban senki sem ellenzi azt, amit a Szabadság-szobor jelképez. Az más kérdés, hogy ki-ki hogyan alkalmazza" - tette hozzá Briganti. Edwin Schlossberg, a kiállítást megtervező ESA cég elnöke szerint a jelenlegi, "irracionális" időszak jó időpont a múzeum megnyitására, arra, hogy "a bevándorlásról, a szabadságról és a szabadságjogokról beszéljünk".
A Szabadság-szobor a demokrata pártiak "zászlaja" lett Donald Trump elnök bevándorlási politikája és általában a politikája elleni harcukban. A 2018 decemberi-2019 januári leállás - a kongresszus és az elnök között a mexikói határon építendő fal okozta huzavona - idején New York állam demokrata párti vezetése saját forrásból fizette a szövetségi alkalmazottakat, hogy ne kelljen a Szabadság-szobrot bezárni.
Stephen Briganti elmondta, hogy az amerikai elnököt is meghívták a múzeum megnyitójára, de "nem fog tudni részt venni", csak belügyminisztere, David Bernhard lesz jelen. Elfogadta viszont a meghívást számos, a Demokrata Párthoz közel álló neves személyiség: Oprah Winfrey televíziós műsorvezető, Michael Bloomberg volt New York-i polgármester, Jeff Bezos, az Amazon alapítója és a The Washington Post tulajdonosa, valamint Chelsea Clinton, Bill Clinton volt elnök és Hillary Clinton volt külügyminiszter lánya.
Szerző
Frissítve: 2019.05.16. 10:28

A szülés utáni fertőzések felét meg lehetne előzni egyetlen gyógyszerrel

Publikálás dátuma
2019.05.15. 16:22
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Az anyának adott egyetlen adag antibiotikummal meg lehetne előzni a vákuummal vagy fogóval segített szülések utáni fertőzések majdnem felét egy kutatás szerint.
A vákuummal vagy fogóval segített szülések után antibiotikum nélkül 16 százalék a fertőzések aránya, a császármetszések után 25 százalék. A kutatók szerint a világon 19 500 nő halt meg a terhességgel összefüggő fertőzések miatt 2016-ban, de minden egyes halálozásra 70 súlyos fertőzés jut, nem ritkán hosszú távú szövődményekkel.
A kutatók 3420 brit nő adatait vizsgálták meg. Azt is megállapították, hogy minden 100, megelőzésképpen adott adag antibiotikum 168 további adag antibiotikum felírását teszi feleslegessé, mivel kevesebb lesz a szülés utáni fertőzések száma. Évente több mint 7 ezer anyai fertőzést lehetne megelőzni Nagy-Britanniában és mintegy 5 ezret az Egyesült Államokban. Ezt azt jelenti, hogy 17 százalékkal lehetne csökkenteni az antibiotikumok használatát, ha a vákuumos vagy fogós szüléseknél megelőznék a fertőzéseket – írták a kutatók a Lancet című, brit orvosi lapban közölt tanulmányukban.
Az eredmények alapján arra hívták fel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetet (WHO) és a nemzeti egészségügyi hatóságokat, hogy az eredmények fényében változtassanak az irányelveken.
Szerző

Világító egér segíthet a pajzsmirigybetegeknek

Publikálás dátuma
2019.05.15. 16:20
Illusztráció
Fotó: FRISO GENTSCH / AFP
Megkapta a magyar és európai uniós szabadalmat az a különleges, világító egértörzs, amelyet az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézetében hoztak létre a Nemzeti Agykutatási Program támogatásával.
A pajzsmirigyhormon az egyik leggyakrabban felírt gyógyszer világszerte. Ha ugyanis kevés van belőle a szervezetben, akkor lomhábban ver a szív, folyamatos fáradtság és rossz hangulat lesz úrrá az emberen, gondolkodása lelassul, hízásnak indul, és gyakran még akkor is fázik, amikor másoknak már melegük van. De a túl sok hormon sem jó: jelentősen felgyorsult szívműködést, heves szívdobogást, idegességet és fokozott izzadást eredményezhet. A pajzsmirigyhormonok a test számos más szövetéhez hasonlóan fontos szerepet játszanak az agy sejtjeinek fejlődésében, anyagcseréjében és normál működésének fenntartásában is.
Az orvostudomány számára fontos lenne alaposabban megérteni, hogyan hatnak ezek a létfontosságú hormonok a szervezetben. A probléma az, hogy habár a vérben a pajzsmirigyhormonok szintje viszonylag állandó, a szövetekben egy adott időben nagyon eltérő lehet, és a kutatások, illetve gyógyszer-fejlesztések során ezt valahogy mérni kellene. Erre találtak a Magyar Tudományos Akadémia Freund Tamás vezette Kísérleti Orvostudományi Intézetében az alapkutatástól az innovációig ívelő megoldást. Fekete Csaba, Gereben Balázs és munkatársaik 
úgy módosították a kísérleti egerek génjeit, hogy az élő állatok szövetei a pajzsmirigyhormonok hatására fényt bocsátanak ki.

 A THAI egérmodellekben a kibocsátott fény intenzitása a pajzsmirigyhormon-hatással arányos. Így már nemcsak a vérben található pajzsmirigyhormon mennyisége vizsgálható, hanem az is, hogy az egyes szövetekben, szervekben hogyan változik a pajzsmirigyhormonok szintje. 

Miért THAI?

Az egértörzs neve a Thyroid Hormone Action Indicator, vagyis pajzsmirigyhormonhatás-indikátor kifejezésből ered.

A Nemzeti Agykutatási Program által is támogatott kutatás során a tudósok arra a felismerésre jutottak, hogy az egértörzs hasznos segítséget nyújthat a gyógyszercégeknek a pajzsmirigyhormonhoz hasonló hatású gyógyszermolekulák fejlesztéséhez. A négy évvel ezelőtt indult eljárás eredményeként az egérmodell idén megkapta a magyar és az európai uniós szabadalmat is. Az Egyesült Államokban még zajlik a folyamat. A kutatók jelenleg a szabadalom értékesítésén dolgoznak – tájékoztatott a Magyar Tudományos Akadémia.
Szerző