Előfizetés

Meghalt két hegymászó a Kancsendzöngán

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.16. 11:00

Fotó: DUCOIN-ANA / AFP
Életét vesztette két indiai hegymászó a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsa, a 8586 méter magas Kancsendzönga megmászásakor - jelentették be csütörtökön nepáli illetékesek.
A hegymászók egyike, a 48 éves Biplab Baidja sikeresen feljutott a csúcsra, 46 éves társa, Kuntal Karar a csúcsra tartott, amikor megbetegedett és meghalt. A bajba jutottakat nepáli hegyi vezetők megpróbálták lehozni a hegyről az egyik alacsonyabban fekvő táborba, hogy onnan helikopterrel elszállítsák őket, ám kísérletük sikertelen volt.
A március végén kezdődött tavaszi hegymászószezonban több száz külföldi hegymászó próbálkozik meghódítani a Himalája legmagasabb csúcsait a nepáli oldalról.
Nepáli illetékesek kedden jelentették be, hogy feljutott a Mount Everestre (Csomolungma) nepáli hegyi vezetők egy csoportja, amelynek feladata, hogy megnyissa és biztosítsa a világ legmagasabb hegycsúcsára vezető utat az idei mászóidényben útnak induló több száz hegymászó számára.
Az idei szezonban 378 hegymászó kapott engedélyt a 8850 méter magas Mount Everest megmászására. A mászókat nagyjából ugyanennyi nepáli hegyi vezető segíti a feljutásban.
A Kancsendzönga megmászása után tűnt el 2013 májusában Erőss Zsolt és Kiss Péter. Mivel a csúcstámadás túl sokáig, majdnem 24 óráig tartott, a két hegymászónak nem maradt ereje visszaereszkedni a 4. táborba.

Nem volt gyors, de döntött Zelenszkij beiktatásának időpontjáról az ukrán parlament

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.16. 10:55

Fotó: Sergii Kharchenko / AFP/NurPhoto
Az új elnök beiktatására összesen hét időpont volt versenyben, május 17-től 28-ig.
Az ukrán parlament csütörtökön úgy határozott, hogy május 20-án lesz Volodimir Zelenszkij megválasztott elnök ünnepélyes beiktatása a törvényhozásban.
Hosszas huzavona után döntött végül a parlament az elnöki beiktatás dátumáról, amelyről összesen hét határozati javaslatot terjesztettek be képviselők különböző időpontokkal, május 17-től 28-ig. A legkésőbbi dátumra vonatkozó javaslatot a vita közben az előterjesztője visszavonta.
Volodimir Zelenszkij
Fotó: Stringer / AFP

Járattörlésekre lehet számítani a belgiumi repülőtereken

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.16. 10:20

Fotó: YORICK JANSENS / AFP
Az elégedetlen dolgozók vadsztrájkba kezdtek egy repülésbiztonságért felelős belga vállalatnál.
A Skeyes légi irányításért és repülésbiztonságért felelős belga vállalat több dolgozójának vadsztrájkja miatt járattörlésekre lehet számítani a belgiumi repülőtereken.
A Skeyes dolgozóinak egy része a munkakörülmények javítása, és az ahhoz igazított fizetés érdekében hirdette meg akcióját.

Budapesti járatot egyelőre nem érint a munkabeszüntetés - közölte a brüsszeli központú európai légiforgalmi irányítást összehangoló szervezet (Eurocontrol) csütörtökön. Információk szerint
a munkavállalók által szervezett sztrájkot fél tíz és délután egy óra között tervezik, a feltorlódott járatok miatt azonban egész estig jelentős késések várhatók.

A munkabeszüntetés minden belgiumi repülőteret, köztük a főként fapados légitársaságokat fogadó charleroi repülőteret is érinti. Eddig legalább hatvan járatot töröltek.