Többszörös a túljelentkezés az ingyenes vonatbérletekre

Publikálás dátuma
2019.05.16. 15:22
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A fideszes vezetésű Veszprém is támogatja a szocialista EP-képviselő ingyenvonatjegy-programját.
Többszörös túljelentkezés mellett zárult az Ujhelyi István által mentorált „vonatprogram” harmadik fordulója ma délben: az ingyenes InterRail-jegyekre elsősorban a kelet-európai régióból, így Magyarországról érkezik a legtöbb pályázat. Emlékeztetőül: a „FreeInterRail” alapötlete két német fiatal aktivistától, Vincent-Immanuel Herrtől és Martin Speertől származik, akik néhány éve arra tettek javaslatot, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapján. A javaslatot elsőként a magyar szocialista EP-képviselő karolta fel – az eddigi két pályázati fordulóban összesen több mint 180 000 európai fiatal jelentkezett a lehetőségre, köztük sokezer tizennyolc éves magyar. Az átlagos túljelentkezés több mint tízszeres volt, legutóbb a 276 magyar helyre például közel háromezren pályáztak. A program hosszú távú jövője is biztosítottnak látszik: a 2021-2027 közötti uniós költségvetésben ugyanis évi százmillió eurót (mintegy 32 milliárd forint) különítettek el a folytatásra, ami kiugróan nagy összeg. Ujhelyi korábban több alkalommal is szorgalmazta a magyar kormánynál, hogy támogassák a programot és évi 9 milliárd forintból biztosítsák minden magyar 18 évesnek ezt a lehetőséget, a Fidesz azonban még csak válaszra sem méltatta a felvetést. Néhány baloldali önkormányzat azonban csatlakoznak a programhoz: mint arról a Népszava korábban elsőként beszámolt: legutóbb Ajka városa jelentetett be, hogy felajánl néhány InterRail-bérletet a helyi fiataloknak. Néhány napja pedig Veszprém fideszes többségű közgyűlése szavazta meg azt az indítványt, amelyet Hartmann Ferenc szocialista önkormányzati képviselő és a fideszes polgármester, Porga Gyula közösen nyújtott be. Az egységes döntés értelmében Veszprém városa egymillió forint értékben vásárol InterRail-bérleteket, azokat pedig – a 15 éves uniós csatlakozási évforduló előtt tisztelegve – tíz veszprémi, ebben ez évben érettségiző fiatalnak fogják kiosztani, akik így idén nyáron Veszprém nagyköveteiként körbeutazhatják Európát. Lapunk értesülései szerint Halásztelek önkormányzata nemrég hozott hasonló döntést, de várhatóan hamarosan csatlakozik többek között a szocialista vezetésű Kazincbarcika városa is.
Szerző

Mondott egy fél mondatot a holland kormányfő Magyarországról, a nagykövetet máris bekérették a külügybe

Publikálás dátuma
2019.05.16. 15:19
Menczer Tamás
Fotó: Népszava
Csak a szokásos: azért támadnak, mert a migrációt támogatják.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) "a holland miniszterelnök elfogadhatatlan kijelentései miatt" bekérette a budapesti holland nagykövetet - közölte a tárca csütörtökön az MTI-vel. Azt írták, a találkozón Menczer Tamás, a KKM tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára visszautasította Mark Rutte holland miniszterelnök "alaptalan vádaskodásait". Az államtitkár szerint az alapvető konfliktust a magyar és a holland kormány között a bevándorlás különböző megítélése jelenti. A magyar kormány nemet mond a bevándorlásra, és "ez sokaknak nem tetszik, minden kritikának ez az alapja" - vélte. Pedig szó sincs semmi ilyenről  A hiszti alapja a De Telegraaf holland lap "Rutte támadja Baudet-t" című írása, amiben beszámolnak Mark Rutte miniszterelnök barendrechti kampánybeszédéről. A holland kormányfő az EU-val kapcsolatos részben utalt Magyarországra is. Kifejtette: az EU "nem tökéletes, ezért megvan az oka, hogy az emberek néha elfordulnak tőle, de a tökéletlensége ellenére nem engedhetjük meg magunknak, hogy hátat fordítsunk neki". Mark Rutte szerint azonban "néhány európai politikus éppen ezt csinálja". "Ott van például Magyarország, ahol a jogállamiságot nem tartják tiszteletben, és mindezt úgy csinálják, mintha annak semmi következménye nem lenne" - fogalmazott a holland miniszterelnök.    Menczer Tamás szerint mivel azonban a magyarok kétharmaddal választották meg Orbánt, a kormány azt gondol a bevándorlásról, amit akar.  A nagykövetek berendeléséből amúgy sportot űz a külügy, bármelyik európai ország valamelyik vezetője mond valamit Magyarországról, ami nem fele meg a hivatalos kormány- vagy Fidesz-álláspontnak, a nagykövet már mehet is a Bem térre.
Szerző
Frissítve: 2019.05.16. 17:38

Földrengés volt Móron

Publikálás dátuma
2019.05.16. 14:42
Képünk illusztráció
Fotó: Sebastian Gollnow / AFP
Lakossági bejelentés a 2,4-es erősségű földmozgásról nem érkezett, károkat egyelőre nem jelentettek.
A Richter-skála szerinti 2,4-es erősségű földrengés volt Móron csütörtök délben, közölte a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma.
A rengés 12 óra 39 perckor volt, mintegy öt kilométeres mélységben

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: lakossági bejelentés a földmozgásról nem érkezett, károkat egyelőre nem jelentettek.
Témák
földrengés Mór