A Facebook letiltotta a Tiborczot ábrázoló HVG-címlapot

Publikálás dátuma
2019.05.16. 16:11

A kép „túl nagy fedetlen testfelületet vagy meztelenséget ábrázol”. A Vatikánban ugyanezzel a freskóval nem találtak semmi kivetnivalót.
A Facebook letiltotta a HVG e heti, Tiborcz Nem Közszereplő Istvánt ábrázoló címlapjának hirdetését írja a HVG. „Ez a hirdetés nem jelenik meg, mert olyan képet vagy videót tartalmaz, amely 
túl nagy fedetlen testfelületet vagy meztelenséget ábrázol – ide tartoznak a külső szaporítószervet, mellet vagy feneket ábrázoló orvosi ábrák is.

Az ilyen jellegű anyagok kényes természetűnek számítanak” – írta indoklásában a Facebook. A döntés amiatt mosolygásra adhat okot, hogy a címlapot Michelangelo Ádám teremtése című freskója ihlette, amely a Vatikánban található Sixtus-kápolna mennyezetén is látható, ugyanennyi meztelen testfelülettel. Április közepén, miután Rogán Cecília a címlapra került, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft. felmondta a HVG-vel kötött szerződését, vagyis a hirdetőoszlopon nem jelennek meg többé a lap plakátjai.
Szerző
Témák
Tiborcz

De kire szavazzanak a liberálisok? És kire fognak?

Publikálás dátuma
2019.05.16. 15:45

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Bár Magyarországról csak a Momentum uniós jelöltjei ülnének be a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) frakciójába az Európai Parlamentben, a Republikon Intézet csütörtöki rendezvényén úgy tűnt: mindenki a liberális voksolókra hajt.
– Mit mondhatnék? Természetesen ránk – válaszolta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció listavezetője, miután arról kérdezték, szerinte kire szavazzanak a hazai liberálisok a közelgő, jövő vasárnapi EP-voksoláson. Az SZDSZ óta – amely hivatalosan már több mint hat éve megszűnt –, hazánkban nem működik klasszikus liberális párt. Ettől függetlenül a Republikon Intézet eseménye releváns volt, hiszen az intézet kutatásai szerint Magyarországon még mindig 10-20 százalék között vannak azok, akik liberálisnak vallják magukat. A rendezvényen a Fidesz és a Jobbik nem képviseltette magát, a DK, a Momentum, az MSZP és az LMP viszont a listavezetőjét delegálta. Az esemény meghívójában politikai vitapontként hirdették meg a hazai, ellenzéki „csúcsjelöltek” találkozóját, azonban ez csipkelődésekben nyilvánult csak meg.
Vágó Gábor például felvetette, hogy az MSZP-Párbeszéd egyetlen politikai terméke az uniós kampányban az összefogás. – Amikor az általános iskolában papírlapon vízfestékkel szórakoztunk, akkor jól nézett ki a kék, a zöld, a lila és a piros. Ha összeöntöttük őket, viszont furcsa szín jött ki a végén – fogalmazott. Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd listavezetője erre visszakérdezett: „A Fidesz-kétharmadra gondolsz?” A főképp idősebbekből álló közönség inkább Tóth megszólalását díjazta. A nézőtér egyébként fegyelmezetten, egy-egy ásítást elnyomva ülte végig a több, mint másfél órás beszélgetést. Az kiderült, hogy a kormánypárt migráns riogatásán kívül is bőven van miről diskurálni az EP-választás kapcsán. A már a hetek óta húzódó kampányból ismert szlogeneken kívül – MSZP-Párbeszéd: szociális Európa, LMP: klímavédelem, DK: Európai Egyesült Államok, Momentum: új politikai irány – megtudhattuk, hogy Cseh Katalin, Dobrev Klára, Tóth Bertalan és Vágó Gábor is egyetértett abban, hogy egységes, erős Európára van szükségünk.
A beszélgetést moderáló Szöllősi Györgyi a nagy egyetértések közepette szóba hozta, hogy a Fidesz nem fog egészségügyről, európai minimálbérről és nyugdíjról valamint európai ügyészségről beszélni, kampányuk csupán a migrációra fog épülni. Vágó Gábor szerint a migráció alapvetően a klímaváltozás miatt alakult ki. Cseh Katalin úgy vélte, abszurd, hogy a kormánypárt egy dologgal tud csak foglalkozni az uniós polgárokat foglalkoztató kérdések közül. Tóth Bertalan leszögezte, hogy általános kvótát és illegális bevándorlást soha nem támogattak, de azt nem hajlandóak tolerálni, hogy családokat és gyerekeket éheztessen a hatalom a határon. Dobrev Klára pedig úgy vélte, hogy hazánkban nem bevándorlási, hanem kivándorlási válság van. A rendezvény második részében szakértők vitatták meg az ellenzéki aspiránsok vitáját. Mráz Ágoston Sámuel, a kormányközeli Nézőpont Intézettől úgy vélte, hogy a Momentum nagy nehezen felvállalta liberális értékrendjét, így aki liberális pártra akar szavazni májusban, az rájuk voksol. Nem lehet azonban tudni – folytatta Mráz –, hogy a Momentumra leadott szavazat, nem elvesztegetett voks-e. Könnyen meglehet ugyanis a kormányközeli szakértő szerint, hogy aki az európai liberális pártcsalád tagjára akar szavazni, az nem egy liberális párt bejutását támogatja, hanem egy liberális szavazat elveszítését kockáztatja. Závecz Tibor közvélemény-kutató úgy vélte, hogy a liberális szavazók jó része már elkelt és szétszóródott azon pártok között, amelyek képviselői részt vettek a vitán.
Szerző

Többszörös a túljelentkezés az ingyenes vonatbérletekre

Publikálás dátuma
2019.05.16. 15:22
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A fideszes vezetésű Veszprém is támogatja a szocialista EP-képviselő ingyenvonatjegy-programját.
Többszörös túljelentkezés mellett zárult az Ujhelyi István által mentorált „vonatprogram” harmadik fordulója ma délben: az ingyenes InterRail-jegyekre elsősorban a kelet-európai régióból, így Magyarországról érkezik a legtöbb pályázat. Emlékeztetőül: a „FreeInterRail” alapötlete két német fiatal aktivistától, Vincent-Immanuel Herrtől és Martin Speertől származik, akik néhány éve arra tettek javaslatot, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapján. A javaslatot elsőként a magyar szocialista EP-képviselő karolta fel – az eddigi két pályázati fordulóban összesen több mint 180 000 európai fiatal jelentkezett a lehetőségre, köztük sokezer tizennyolc éves magyar. Az átlagos túljelentkezés több mint tízszeres volt, legutóbb a 276 magyar helyre például közel háromezren pályáztak. A program hosszú távú jövője is biztosítottnak látszik: a 2021-2027 közötti uniós költségvetésben ugyanis évi százmillió eurót (mintegy 32 milliárd forint) különítettek el a folytatásra, ami kiugróan nagy összeg. Ujhelyi korábban több alkalommal is szorgalmazta a magyar kormánynál, hogy támogassák a programot és évi 9 milliárd forintból biztosítsák minden magyar 18 évesnek ezt a lehetőséget, a Fidesz azonban még csak válaszra sem méltatta a felvetést. Néhány baloldali önkormányzat azonban csatlakoznak a programhoz: mint arról a Népszava korábban elsőként beszámolt: legutóbb Ajka városa jelentetett be, hogy felajánl néhány InterRail-bérletet a helyi fiataloknak. Néhány napja pedig Veszprém fideszes többségű közgyűlése szavazta meg azt az indítványt, amelyet Hartmann Ferenc szocialista önkormányzati képviselő és a fideszes polgármester, Porga Gyula közösen nyújtott be. Az egységes döntés értelmében Veszprém városa egymillió forint értékben vásárol InterRail-bérleteket, azokat pedig – a 15 éves uniós csatlakozási évforduló előtt tisztelegve – tíz veszprémi, ebben ez évben érettségiző fiatalnak fogják kiosztani, akik így idén nyáron Veszprém nagyköveteiként körbeutazhatják Európát. Lapunk értesülései szerint Halásztelek önkormányzata nemrég hozott hasonló döntést, de várhatóan hamarosan csatlakozik többek között a szocialista vezetésű Kazincbarcika városa is.
Szerző