Tudomány;mellrák;táplálkozás;

2019-05-17 11:00:00

A táplálkozás és a mellrák miatti halálozás összefügghet

Kevesebb zsír és több zöldség, gyümölcs fogyasztása csökkentheti a mellrák miatti halálozás kockázatát - derült ki egy amerikai kutatásból.

A napi zsírfogyasztás visszaszorítása és a zöldségek, gyümölcsök bevitelének növelése csökkentheti a nőknél a mellrák okozta halálozás kockázatát - állapították meg amerikai kutatók. A tanulmány eredményei az 1990-es évek elején indult Women's Health Initiative (WHI) elnevezésű nagyszabású amerikai vizsgálatból származnak. A WHI táplálkozást vizsgáló része 50 és 79 éves kor közötti, csaknem 49 ezer egészséges nő bevonásával készült húsz éven át. 

A vizsgálat kezdetén az alanyok napi kalóriabevitelének egyharmadát alkotta zsír. A résztvevőket két csoportra osztották, az egyiknek 20 százalékra csökkentették a bevitt zsír mennyiségét és több zöldség, gyümölcs, valamint gabona fogyasztását írták elő. A másik csoport tagjai nem változtattak az étkezési szokásaikon. Egy év elteltével az első csoportnak sikerült 24 százalékra leszorítani a zsírbevitelt, a tanulmány nyolcadik évére azonban csak 30 százalékra, ami még mindig alacsonyabb volt a kiindulási aránynál. A kontrollcsoport tagjai nagyjából ugyanannyi zsírt fogyasztottak végig, mint a tanulmány kezdetén.

Az előzetes eredmények azt mutatták, hogy az alacsony zsírbeviteli csoport tagjai közül kevesebben haltak meg bármilyen okból kifolyólag azelőtt, hogy mellrák alakult ki náluk. Húsz év elteltével a kutatók megállapították, hogy azok a nők, akik legkevesebb nyolc évre változtattak az étkezi szokásaikon még az előtt, hogy mellrák alakult ki náluk, 21 százalékkal kisebb eséllyel haltak bele a betegségbe, mint azok a társaik, akiknek étrendje semmit nem változott. Tekintettel azonban arra, hogy a 49 ezer résztvevőből mindössze 383 halt meg mellrákban, az étrendváltoztatás jótékony hatása elenyészőnek mondható. Az étrend megváltoztatása továbbá nem csökkentette a mellrák kialakulásának kockázatát. 

Jennifer Ligibel, a bostoni Dana-Farber Rákkutató Intézet munkatársa, aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében azt mondta, az eredmények azt sugallják, hogy az étrend megváltoztatása, a súlycsökkentés, a testmozgás hatékony terápia lehet. "Az étrend komplikált dolog. Ha valaki többet eszik egy élelmiszerből, akkor kevesebbet fogyaszt egy másikból", ezért nehéz megmondani, hogy melyik változásnak milyen hatása van. A keményítőt tartalmazó ételek túlzott fogyasztása nem tesz jót, és ma már azt is tudjuk, hogy a zsír fajtája számít, az olíva olaj például sokkal jobb a többi olajnál.