Előfizetés

Rutinból migránsozik a kormány, valójában fogalmuk sincs a holland bevándorláspolitikáról

Népszava-infromáció
Publikálás dátuma
2019.05.16. 17:25

Fotó: Népszava
A holland kormány ma már szinte ugyanazt mondja a bevándorlással kapcsolatban, mint a magyar – még ha erről a Külügyminisztérium mást is állított.
Mark Rutte szavai verték ki a biztosítékot ezúttal a magyar külügyminiszternél, a holland miniszterelnök azt mondta, nem tartják tiszteletben a jogállamiságot Magyarországon. Rögtön bei kérették a minisztériumba a holland nagykövetet, akinek az MTI szerint Menczer Tamás kommunikációért felelős külügyi államtitkár azt mondta, hogy az alapvető konfliktust a bevándorlás különböző megítélése jelenti a két kormány között és Hollandia csak azért kritizálja Magyarországot, mert nem tetszik, ahogy a bevándorlást kezeli. Ha Menczer Tamás valóban ezt mondta, alaposan tévedett, ma ugyanis a holland kormány álláspontja a migrációval kapcsolatban sok hasonlóságot mutat a magyaréval – erről akár a Külügyminisztériumban is könnyen tájékozódhatnak, hiszen nyilvánosan is elérhető a holland külügyminisztérium A renewed European agenda on migration címmel megjelent háttéranyaga. Ebben többek között az olvasható, hogy a holland kormány szerint a jövőben a schengeni övezet megőrzése érdekében a tagállamoknak egységes és kötelező jellegű vizsgálati sémát kell kidolgozniuk, az EU külső határain, uniós forrásokból kell biztosítani a határőrizet költségeit, meg kell akadályozni, hogy azok, akiknek a menekültkérelmét elutasították, eltűnjenek a hatóságok elől és esetleg egy másik tagállamba menjenek, és eleve magát a menekültügyi eljárást is jelentősen rövidíteni kell, akinek pedig elutasították, azt vissza kell szállítani a hazájába. A Törökországgal kötött menekültügyi megállapodáshoz hasonlóan más országokkal is hasonlókat kell kötni és növelni azoknak az országoknak a támogatását, ahonnan a menekültek érkeznek. Mivel a budapesti holland nagykövet minden bizonnyal felhívta Menczer Tamás államtitkár figyelmét, a jövőben remélhetőleg elkerülhetőek lesznek a hasonló „félreértések”.

A szavazókörök legalább felében biztosan lesz ellenzéki delegált is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.16. 16:41

Fotó: Facebook/MSZP
Csak az MSZP-nek több mint ötezer szavazatszámláló biztosa lesz vasárnap.
Egy nappal a határidő lejárta előtt csak az MSZP már több mint 5000 szavazóköri delegáltat regisztrált - jelentette be Ujhelyi István, a párt EP-képviselője Győrben. Azért van szükség arra, hogy a lehető legtöbb helyen legyen ellenzéki tag a szavazatszámláló is a bizottságokban, mert ahol nincsenek jelen az ellenzéki pártok, ott bármi előfordulhat - tette hozzá.  Ujhelyi elmondta: összesen 10 200 szavazókör van az országban, ezek csaknem felében biztosan lesz MSZP-s delegált, de a többi ellenzéki párt is toboroz önkénteseket, úgyhogy a legtöbb helyen ellenőrizni tudják majd a történéseket.  Az is kiderült, hogy az összefogás és koordináció eredményeként Győrben mind a 96 szavazókörben lesz ellenzéki delegált. 

A Facebook letiltotta a Tiborczot ábrázoló HVG-címlapot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.16. 16:11

A kép „túl nagy fedetlen testfelületet vagy meztelenséget ábrázol”. A Vatikánban ugyanezzel a freskóval nem találtak semmi kivetnivalót.
A Facebook letiltotta a HVG e heti, Tiborcz Nem Közszereplő Istvánt ábrázoló címlapjának hirdetését írja a HVG. „Ez a hirdetés nem jelenik meg, mert olyan képet vagy videót tartalmaz, amely 
túl nagy fedetlen testfelületet vagy meztelenséget ábrázol – ide tartoznak a külső szaporítószervet, mellet vagy feneket ábrázoló orvosi ábrák is.

Az ilyen jellegű anyagok kényes természetűnek számítanak” – írta indoklásában a Facebook. A döntés amiatt mosolygásra adhat okot, hogy a címlapot Michelangelo Ádám teremtése című freskója ihlette, amely a Vatikánban található Sixtus-kápolna mennyezetén is látható, ugyanennyi meztelen testfelülettel. Április közepén, miután Rogán Cecília a címlapra került, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft. felmondta a HVG-vel kötött szerződését, vagyis a hirdetőoszlopon nem jelennek meg többé a lap plakátjai.