Betiltják az arcfelismerő kamerákat San Franciscoban

Publikálás dátuma
2019.05.17. 11:00

Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto
Bár a kaliforniai város élen jár a legmodernebb technológiák alkalmazásában, most azonban az USA-ban elsőként úgy döntött, betiltja az arcfelismerő kamerák használatát.
A San Franciscó-i városi tanács betiltotta az arcfelismerő szoftverek használatát a helyi hatóságoknak és a városi cégeknek. A tiltás egy szélesebb körű, a megfigyelést szabályozó csomag része, amelyet a napokban nagy többséggel fogadott el a Felügyelő Bizottság. A rendelet megtiltja a kamerák használatát a városi működtetésű rendőri szerveknél és más részlegeknél, és erre biztatja a helyi önkormányzatokat is. A most elfogadott szabály a város 53 részlegére érvényes. Az arcfelismerő rendszereket egyre nagyobb számban alkalmazzák rendőri részlegeknél, rockkoncerteken, üzletekben, iskolákban, de otthonokban is. Nem érinti viszont azokat a technikákat és módszereket, amelyeket a szövetségi hatóságok alkalmaznak repülőtereken és kikötőkben, továbbá mentesülnek alóla a személyes és az üzleti életben használt szoftverek. A rendelet azt sem tiltja, hogy a rendőrök a nyomozás során magánkamerák felvételeit elemezzék. Az új törvény szerint a város bármelyik cége, ha használni szeretne megfigyelő kamerákat, a Felügyelő Bizottsággal kell elfogadtatnia tervét, amit évente ellenőriznek, megfelelően használják-e a rendszereket, és a megszerzett adatokat. A Stop Crime SF (Állítsuk Meg a San Franciscói Bűnözést) szervezet bár alapjaiban elfogadta a törvényt, de több kifogást is megfogalmazott, mondván, ha felelősségteljesen alkalmazzák, az arcfelismerés jó közösségi biztonsági eszköz. Az Amerikai Civil Szabadságjogok Uniója ( ACLU) is támogatja a mostani törvényt. „Ezzel a rendelettel San Francisco deklarálta, hogy a megfigyelések ellenkeznek az egészséges demokráciával. Üdvözöljük a város döntését, hogy hallgatott a lakosaira és vezető szerepet vállat az ilyenfajta törvénykezésben - mondta Matt Cagle, egyik ügyvédjük. „Mindannyian támogatjuk a jó politikát, de nem akarunk rendőrállamban élni. A technika alapvetően oly annyira tolakodó, hogy nem szabad használni” - jelentette ki Aaron Peskin, az egyik felügyelő, aki az év elején beterjesztette a javaslatot.

Pontokkal osztályozzák az állampolgárokat Kínában

A kínai állam eddig csaknem 200 millió, intelligenciával és arcfelismerő technológiával rendelkező kamerát telepített országszerte, hogy megfigyeljék az embereket. A következő években ugyanakkor további 400 milliót terveznek még üzembe helyezni, ahogy állítják: a társadalmi biztonság és jólét érdekében. A rendszer lényege, hogy pontokkal osztályozza az állampolgárokat. Plusz pont jár például azért, ha meglátogatjuk szüleinket, vagy betartjuk a közlekedési szabályokat, levonást kap az, aki egyszerre túl sok alkoholt vásárol. Kiberbiztonsági szakértő szerint a legnagyobb kihívást az etikai aggályok, például, hogy mi lesz a magánélet sérthetetlenségével. Európában sem a jogszabályi, sem a kulturális környezet miatt nem lenne realitása egy hasonló rendszer kiépítésének. Az aktív közösségi média használatával azonban mégis számtalan olyan dolgot teszünk, amellyel önként szolgáltatunk információt a magánéletünkről.  

Perre megy az Apple-lel egy amerikai tini, egymilliárd dollárt követel

A 18 éves New York-i egyetemistát, Ousmane Baht  egy Apple-üzletekben elkövetett lopássorozat miatt letartóztatták, miután azzal gyanúsították meg, hogy részese volt a bűncselekményeknek. A hatóságok arra hivatkoztak az őrizetbe vételekor, hogy a fiút a cég bolti biztonsági rendszere beazonosította. Bah azonban azt mondta, a gyanús személyek kiszűrésére használt arcfelismerő tévedett, neki pedig semmi köze a történtekhez. A tévedésre hamar fény derült. A fiú ennek ellenére – és állítása szerint – komoly meghurcoltatáson ment keresztül, amiért, illetve az őt ért kellemetlenségek miatt most hatalmas összegre perli az Apple-t: egymilliárd dollárt követel a cupertinói cégtől, amire kártérítésként hivatkozva tart igényt. Hivatalosan sem az Apple, sem az alkalmazott biztonsági cég nem kommentálta az ügyet, az Engadget kérdésére viszont megírták, hogy egyetlen boltjukban sem használnak arcfelismerő szolgáltatást. 

Szerző