színház;TAO;

2019-05-18 10:30:00

Tao után: csak ígéretek vannak, hivatalos lista nincs

A megszüntetett kulturális tao kompenzációjára vonatkozó döntések kapcsán nagy vesztesekről és nyertesekről hallani a színházi életben. Hivatalos lista továbbra sincs.

Aggasztó az egész szakma helyzete, elsősorban az információhiány miatt, fogalmazott a Magyar Színházi Társaság elnöke, Keszég László. „Az ezen a héten lezajlott közgyűlésen a tagszínházak jelezték, nem ismerik a tao kompenzációra vonatkozó döntéseket. Ígéretek vannak csupán, ez a tervezhetőséget teljesen ellehetetleníti. Különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek így a nyári színházak – tette hozzá Keszég László. Úgy tudjuk, a Magyar Színházi Társaság mellett a Független Előadó-művészeti Szövetség is szakmai egyeztetést kezdeményezett: a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács (NEÉT) összehívását kérte, melynek az időpontját információink szerint a minisztérium május 23-ra tűzte ki. A Magyar Teátrumi Társaság titkára, Szabó László elmondta: ők is támogatják a szakmai egyeztetést az ügyben. Megjegyezte: úgy tudja, a most kiszivárgott döntések még csak egy első kört jelentenek. Lesznek további körök: a minisztérium kiír további pályázatokat bizonyos közfeladatokra, ilyen például a fiatalok megszólítása, fogyatékosok befogadása, kortárs darabok játszása, ezek forrásait a tao kompenzációra elkülönített keretből fedezik majd.

Bár kiszivárogtak bizonyos számok, a színházaknak elküldött ígéretek, de arról nincs információ, mikor, milyen szempontok alapján és kik döntöttek, döntenek a jövőben a támogatásokról. A nyilvános döntési listák sem érhetők el. A héten a Válasz Online tette közzé, hogy tudomása szerint a Nemzeti Színház, miközben a 2018-as jegyárbevétele alapján 76 millió forint tao-támogatást kaphatott volna, kompenzációként 400 milliót nyert el. Az Opera és az Operett 1,2–1,2 milliárd forintot kap, nagyjából annyi kompenzáció jár nekik, amennyi a kulturális tao eltörlésével tényleg kiesett a forrásaikból. A Müpa 800 millió forintja kicsit több, mint amennyi tao-t szerzett, a MACIVA esetében a 800 millió majdnem duplázást jelent, a Pesti Magyar Színház 800 milliója mintegy négyszeres növekedést. A Nemzeti Színházat a rá vonatkozó értesülést nem kívánta lapunknak kommentálni.

Csütörtök este az egyik magánszínház, az Átrium jelentette meg, hogy a korábbi törvény szerint járó 218 millió forintos tao támogatásból 50 millió forintot ítéltek meg részére, vagyis a 2018-as taoösszeg 77,1 százalékát – 168 millió forintot – a minisztérium elvett az Átriumtól. Az értesítés szerint az 50 millió forintos „kompenzációt” is csak abban az esetben kapja meg a színház, ha lesz rá forrás – ráadásul három részletben. A második két részletet eleve további feltételekhez és beszámolók elfogadásához kötik. Ha a hiányzó százmillió forintot nem tudják egy hónapon belül megszerezni, akkor több előadásuk most nyáron lesz látható utoljára, a nyár végén legsikeresebb produkcióinak utolsó előadásaival búcsúztathatják az Átriumot.

Megkérdeztünk több független és magánszínházat, milyen értesítést kaptak a taokompenzációs pályázatukra. A Pintér Béla és Társulata arról tájékoztatta lapunkat: a 2018-as jegybevételük alapján korábban igényelhető 46 millió helyett 30 millióra kaptak ígéretet, amennyiben a pénzügyi forrás rendelkezésre áll. E többlettámogatásból a társulat erre az évadra felhalmozódó tartozásainak nagyobb részét tudja fedezni.

A szintén magánszínház Rózsavölgyi Szalon az igényelt csaknem 100 millió helyett 50 millióra kapott ígéretet, de számít a további pályázati lehetőségekre.