Előfizetés

Romló magyar-amerikai viszony

M. I.
Publikálás dátuma
2019.05.17. 21:09

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Még állnak előttünk szakértői megbeszélések – ütötte el pénteken a közrádió kérdését Orbán Viktor, miszerint hozott-e konkrét megállapodást Donald Trump amerikai elnöknél tett hétfői látogatása. „Első és legfontosabb” tényezőként Magyarország abbeli érdekeltségét említette, hogy a Fekete-tenger román szakaszánál talált gázt mielőbb kitermeljék. Ezt a románok döntése alapján egy amerikai cég végzi - tette hozzá. (A szomszédos állam valójában nem a kitermeléssel, hanem - a nemzetközi szabályok szerint - a terület kutatási, illetve az esetleges találat hasznosítási jogát adta át az amerikai ExxonMobil mellett az osztrák OMV-nek is.) Az orosz gázhoz képest az egyetlen más gázkinyerési forrásunk ugyanis Romániában található – mondta. (A magyar kormány a horvátokkal is tárgyal az amerikai kitermelésű, a cseppfolyós formában behajózott gáz Adria-parti lefejtőjének megépítéséről, ám ezt a húrt Orbán Viktor pénteken nem pendítette meg.) A haladást a román-amerikai tárgyalásoktól is függővé tette. Pedig a kialakult helyzetért ő maga is felelős. Tavaly ugyanis meggondolatlanul úgy nyilatkozott, mintha a gázkészletet Magyarország – pontosabban valamely hazai cég – már megvette volna. E valótlanság úgy a román politikát, mint a kitermelőket, meglehetős felbőszítette. Előbbiek meg is tiltották a kitermelt gáz egy vevőnek való eladását, egyszersmind megemelték a kitermel adóját. A két energiacég viszont e szabályok visszavonásáig nem lát neki a kitermelésnek. De ha meg is indulnak a munkálatok, a terméket annak adják, aki a legtöbbet ad érte, ami Orbán Viktor gondolatmenetéből ezúttal is kimaradt. Ráadásul Washington befolyása a magántulajdonú ExxonMobilra és az OMV-re egyaránt korlátozott. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön – még Amerikában - kijelentette: ha az ExxonMobil szeptemberig nem dönt a kitermelésről, hosszú távú gázvásárlási szerződésről kezdünk tárgyalni Moszkvával. Pedig ez utóbbit már korábban is többször kilátásba helyezte. Az Orbán-Trump-találkozó tehát ez ügyben kifejezetten távolította a két fél eleve meglehetős eltérő, több éve változatlan álláspontját.

Trump egyelőre nem tesz keresztbe nekünk

Donald Trump 180 nappal elhalasztja az – eredetileg mára várt - döntést a külföldről behozott autókat és autóalkatrészeket sújtó védővámokról – idézi az MTI a Fehér Ház közleményét. Az amerikai elnök még hagyna időt a tárgyalásokra. Az intézkedés elsősorban a német, azon keresztül pedig a magyar autóipart sújtaná.

326,09 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.17. 19:47

Fotó: Shutterstock
Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben péntek este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 326,09 forintra emelkedett este negyed nyolckor a reggel nyolc órakor jegyzett 324,70 forintról. A forint árfolyama pénteken kilenchavi mélypontot ért el az euróval szemben. Az euró pénteken 324,40 forint és 326,51 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 288,08 forintról 288,94 forintra, a dolláré pedig 290,55 forintról 292,08 forintra emelkedett. Az euró a reggeli 1,1174 dollár után este 1,1163 dolláron állt.

Amihez nyúl, abból arany lesz: 1789 százalékkal növelte profitját Mészáros IT-cége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.17. 12:10

Fotó: Népszava
Lesz az még több is.
Az első negyedévben 4iG Nyrt. adózott eredménye 280 millió forint lett, a tavalyi hasonló időszaki 106 millió forintos veszteséggel szemben, az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 483 millió forintot ért el, csaknem 18 szorosa lett az egy évvel korábbi 27 millió forintnak - közölte a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján.    A működési hatékonyság növelését követően a 4iG Nyrt. a nagyvállalati, valamint az állami szektor beszállítójaként egyre eredményesebben lép fel az informatikai piacon. A társaság 2019 első negyedévében a meglévő partnerei megtartása mellett jelentősen javította piaci pozícióit - írták. Ez igaz, amióta a Mészáros-birodalom két tőzsdei vállalata, a Konzum és az Opus Global 2018 júniusában bejelentette, hogy 50 százaléknál nagyobb befolyást vásárolt a 4iG-ben, a cég sorra nyeri az állami megbízásokat.