Mészáros-modell kicsiben

Publikálás dátuma
2019.05.18. 06:00
Beázott iskolai tornaterem a kaposvári cég portfóliójából
A Szemeco Kft. gyakran nem képes befejezni határidőre vállalásait, a cég továbbra is élvezi a kaposvári városvezetés bizalmát, sőt, általában a kötbért is megússza.
Kaposváron a közelmúltban három iskola is súlyosan beázott. A Gárdonyi iskola – mint arról többször írtunk – életveszélyes állapotba került, oktatásra alkalmatlanná vált, a Toldiban is komoly gondokat okozott az esőzés, amely azóta a Kisfaludyt sem kímélte. A három esetben az a közös, hogy az iskolákban energetikai korszerűsítés kezdődött, mindenütt az időjárási előrejelzésekkel nem törődve bontották meg a tetőszigetelést – és mindenütt a Szemeco Kft. volt a kivitelező. A cég korántsem ismeretlen a kaposváriak előtt: az elmúlt öt évben ugyanis elképesztő sikerszériát tudhat maga mögött Kaposváron. Az ötven-háromszázmilliós projekteknél nem nagyon akadt ellenfele, ha elindult. Egy ellenzéki városatya úgy számolta: 2017-ig a 4,4 milliárdnyi, megkötött, uniós finanszírozású kaposvári szerződésből 3,6 milliárdot nyert el a Szemeco Kft. Ez már csak azért is furcsa, mert a városvezetés lelkesen emlegeti, hogy az önkormányzati munkákat jellemzően helyi vállalkozások nyerik el. A Szemeco Kft. azonban legfeljebb papíron kaposvári. Noha a városban van a címe, a cég tulajdonosai közül egyik sem kaposvári 2015 óta. Egy egri és egy alsónémedi magánszemély továbbá a budapesti Arator Környezetvédelmi Kft. a cég gazdája. Utóbbi társaságnak sem kaposváriak a tulajdonosai. Nem mellékes az sem, hogy a sokáig évi százmillió forint körüli bevételt elérő cég forgalma a mostani tulajdonosi kör érkezése után, 2015-ben ugrott meg hirtelen 1,1 milliárdra. A cég tartós sikerszériáját különössé teszi az is, hogy nem az iskolai beázás volt az első eset, amikor a kivitelezéssel gondok akadtak. Jobbára a határidőkkel áll hadilábon a cég – de azzal nagyon. Nem sikerült tartani például a határidőt csapadékvíz-elvezetők kialakításánál, a régi sportcsarnok rekonstrukciójánál, a Deseda-tározó turisztikai fejlesztésénél, orvosi rendelők és a kórház déli tömbjének korszerűsítésénél, az ipari parkoknál továbbá a tüskevári vasúti csomóponttal sem. A város azonban csaknem mindig megengedőnek bizonyult. Volt, hogy az eredeti befejezési időpont napján módosította Kaposvár a szerződéseket, elesve ezzel a kötbértől, amely napi szinten a nettó bekerülési ár fél-egy százalékát jelentette egyes esetekben.
Figyelemre méltó az is, ahogyan elnyerte a megbízásokat a társaság. A munkák közül sokat alvállalkozókkal tudott elvégeztetni: a Szemecónak ugyanis eredendően nem volt saját kapacitása az elnyert munkák kivitelezésére. Feltűnő az is, hogy a közbeszerzéseken – amelyek általában meghívásosak voltak – a Szemeco riválisai gyakorta amatőr hibákkal tarkított ajánlatokat tettek. Noha a cég nem kaposvári és nem kellően pontos, nem veszítette el a városvezetés bizalmát. A társaság tavaly szeptemberben elnyerte 10 városi intézmény energetikai korszerűsítését, összesen 1,38 milliárd forintért. Ezekért a munkákért egy helyi cég szállt még versenybe, ám hibáktól hemzsegő pályázatokat adott be.
Szerző
Frissítve: 2019.05.18. 07:27

Meleg záporokkal érkezik a hétvége

Publikálás dátuma
2019.05.17. 21:34
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Napsütés és melegfront várható az elkövetkezendő napokban.
Az Időkép előrejelzése alapján a hétvégén barátságosabb időre lehet számítani, mint az elmúlt napokban. Szombaton már országszerte több órára kisüt a nap, a megnövekvő gomolyokból főként északkeleten és nyugaton alakulhatnak ki elszórtan záporok, zivatarok. A déli, délkeleti szél helyenként a Dunántúlon és zivatar környezetében feltámadhat. Hajnalban 6-12, délután 20-27 fok várható. Enyhe melegfront jellegű hatás. Vasárnap bár sokfelé kisüt a nap, már több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok. A déli, délkeleti szelet élénk, néhol északon, északnyugaton erős lökések kísérhetik. Délután 22-28 fokig emelkedhet a hőmérséklet.  
Szerző
Témák
időjárás

Áder is részt vesz az új ukrán elnök beiktatásán

Publikálás dátuma
2019.05.17. 20:59

Fotó: Népszava
Az államfő május 20-án utazik Ukrajnába.
Áder János is részt vesz Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán államfő jövő hétfői kijevi beiktatásán, s lapunk értesülései szerint a két politikus negyedórás megbeszélést is tart. A találkozón alighanem szóba kerül az új ukrán oktatási és nyelvtörvény is, ezek a magyar álláspont szerint jelentősen szűkítik a kárpátaljai magyarság nemzetiségi jogait – írja a HVG. Mindeközben Ukrajnában bejelentették, hogy 
az ukrán kormánykoalícióból kilépett a Népi Front nevű kisebbik kormánypárt, így hivatalosan is megszűnt az egyébként hónapok óta nem működő koalíció. A lépés célja az, hogy Zelenszkij ne oszlathassa fel a parlamentet, és ne írhasson ki előrehozott választást.

A törvények szerint ugyanis a parlamenti pártoknak most harminc napjuk van egy újabb koalíció létrehozásáig, s amíg tart a harminc nap, nem lehet feloszlatni a Verhovna Radát. A hónap eltelte után pedig azért nem lehet ezt megtenni, mert már túl közel kerül az ősszel esedékes rendes választás ideje.
Szerző
Témák
Ukrajna