Előfizetés

Strache arról tárgyalt, hogy egy orosz oligarcha vegye meg neki a legnagyobb osztrák lapot, intézzék el, mint Orbán

nepszava.hu MTI
Publikálás dátuma
2019.05.17. 22:07
Strache Ibizán
Fotó: Der Spiegel
Minden bizonnyal ez az év legnagyobb politikai botránya Ausztriában.
A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt vezetője, az azóta alkancellári rangra emelkedett Heinz-Cristian Strache a választások előtt néhány hónappal, egy hosszú italozós estén  közbeszerzési győzelmeket ígért egy orosz nőnek, ha az megveszi Ausztria legbefolyásosabb bulvárlapját, és a kampányeszközévé teszi. Ám mint később kiderült, az egész helyzet egy csapda volt a beszélgetésről pedig felvétel készült. A pártelnök 2017 júliusában Ibizán megbeszélést folytatott egy fiatal, magát dúsgazdagnak valló nővel, aki azt állította, hogy egy oroszországi oligarcha unokahúga, és 250 millió eurót (81,2 milliárd forint) kíván befektetni Ausztriában.  Többször utalt arra, hogy a pénz nem tiszta forrásból származhat. Strache ennek ellenére több mint hat órán keresztül tárgyalt vele. Részt vett a találkozón Johann Gudenus is, aki jelenleg az FPÖ parlamenti frakciójának vezetője.  
Beszéltek többek között az állítólagos orosz befektető azon elképzeléséről is, hogy a pénzből meghatározó befolyást szerezhetne a Kronen Zeitung című lapban, és a választási kampányban az FPÖ szolgálatába állíthatná.

Strache jelezte, hogy ha pártja kormányra kerül, állami megbízásokkal hálálná meg a segítséget. Úgy vélte, az FPÖ a Kronen Zeitung támogatásával akár a szavazatok 34 százalékát is megszerezheti, amivel az első helyen végezne a választáson. Kifejtette, hogy orosz partnerének alapítania kellene egy vállalkozást, amely megkaphatná mindazokat az állami megbízásokat, amelyeket korábban a Strabag építőipari nagyvállalat szerzett meg.
Tárgyaltak arról is, hogy az orosz partner miként juttathatna nagy összegű támogatást az FPÖ-nek egy egyesületen keresztül, amely nem kapcsolódik a párthoz.

A Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung szerint az ismertetett támogatási modell felveti az illegális pártfinanszírozás gyanúját. A két lap szerint a találkozó minden bizonnyal csapda volt, a cél pedig Strache kompromittálása. Azt nem közölték, hogy a felvétel milyen forrásból jutott el a két szerkesztőséghez. Beszámolójuk szerint az általuk felkért szakértők hitelesnek találták a rejtett kamerával készített felvételeket. 
Strache és Johann Gudenus a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung érdeklődésére írásban megerősítette a találkozó tényét.

A Spiegel szerint Strache azt mondta a találkozón, hogy tudja, ki a megfelelő ember az ügylet lebonyolítására: Heinrich Pecina. Strache „nagy játékosnak” nevezte, aki „az elmúlt 15 évben megvásárolta az összes magyar lapot Orbánnak.” Ha nem is az összeset, de egy jó részét valóban. Ő volt az, aki a Mediaworks nevű cégben összegyűjtött lapokat átjátszotta Mészáros Lőrincnek, miután bezárta a Népszabadságot. Strache a találkozón azt mondta: "olyan médiabirodalmat akarunk építeni, mint Orbán."

Az amerikai képviselőház elfogadta az LMBT-közösség megkülönböztetését tiltó törvényt

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.17. 21:12
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A törvényjavaslatról még a republikánus többségű szenátusnak is szavaznia kell.
Az LMBT-közösség hátrányos megkülönböztetését tiltó törvényt fogadott el pénteken az amerikai képviselőház. A törvényjavaslatot 236:173 arányban szavazták meg a törvényhozók. Valamennyi demokrata párti képviselő igennel voksolt, és nyolc republikánus képviselő is támogatta a javaslatot. Az Egyenlőségi Törvény néven megszavazott jogszabály kiterjeszti a polgári szabadságjogokról szóló 1964-es törvényt, és
megtiltja az LMBT-közösség tagjainak munkahelyi és lakhatási diszkriminációját, és általában véve a nemi orientáció vagy nemi azonosságtudat szerinti hátrányos megkülönböztetést a közélet terein, például a bírósági ülnökök kiválasztásakor.

Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának demokrata párti elnöke leszögezte: „ez a törvény védelmet nyújt majd az LMBT-közösséghez tartozó amerikaiaknak az ellen, hogy megtagadják tőlük az egészségügyi ellátást, kirúgják az állásukból őket, vagy felmondják a lakásbérleti szerződésüket”. John Lewis, georgiai demokrata párti képviselő - akit polgárjogi harcosként is tisztelnek az Egyesült Államokban - kijelentette:
ezzel a döntéssel a képviselőház üzenetet fogalmazott meg arról, hogy az országban végérvényesen véget kell vetni a hátrányos megkülönböztetésnek és el kell érni, hogy minden ember szabadnak érezhesse magát.

A törvényjavaslat ellenzőinek - kizárólag republikánus politikusoknak - az érveit Vicky Hartzler missouri képviselő fogalmazta meg. Mint mondta: „ez a javaslat minden, csak nem egyenlőségpárti”.        Több mint 200 amerikai nagyvállalat - köztük a Facebook,a Google, a HIlton vagy a JPMorgan Chase-bankház - már előzetesen nyilvánosan is támogatásáról biztosította a törvényjavaslatot. A konzervatív Heritage Alapítvány ugyanakkor azon feltételezésének adott hangot, hogy a törvényjavaslat „kényszeríti majd a munkaadókat és a dolgozókat az új szexuális normákhoz történő alkalmazkodásra", illetve arra kényszeríti majd „a kórházakat és biztosítótársaságokat is, hogy alkalmazzák és fizessék meg a minden erkölcsi és orvosi véleménynek ellentmondó terápiákat". 
A törvényjavaslatról még a republikánus többségű szenátusnak is szavaznia kell.

Másik kórházban született Harry és Meghan gyermeke mint a többi royal baby

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.17. 19:33

Fotó: DOMINIC LIPINSKI / AFP
Korábban arról is cikkezett a brit sajtó, hogy a hercegné a királynő windsori rezidenciájának közelében lévő otthonukban ad majd életet Archie Harrison-nak.
Az egyik londoni magánkórházban született Harry herceg és Meghan hercegnő kisfia. A brit uralkodó múlt hétfőn világra jött nyolcadik dédunokájának születési helye csak pénteken, a kisfiú születési anyakönyvi kivonatának kiállítása és közzététele után derült ki. A gyermek május 6-án született 7 font és három uncia, vagyis hozzávetőleg 3260 gramm súllyal, és a szülők két nappal később bejelentették, hogy az Archie Harrison Mountbatten-Windsor nevet kapta. Azt azonban egészen péntek estig nem lehetett tudni, hogy Archie - aki a hetedik a brit trónutódlási sorban, bár saját jogán nincs hercegi címe - hol jött a világra. Harry - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája - pénteken jegyeztette be fia születését a londoni Westminster kerület tanácsának anyakönyvi hivatalában, és az erről kiadott igazoláson az olvasható, hogy 
a kisfiú ebben a kerületben, a Great Portland Streeten működő Portland kórházban született.

Archie születését már a kezdetektől titkolózás övezte. A brit sajtó korábban, udvari forrásokat idéző értesülései alapján még azt írta, hogy Meghan a királynő windsori rezidenciájának közelében lévő otthonukban, vagyis
nem kórházban kívánta megszülni első gyermekét, és azt sem akarta, hogy a királyi család orvosai jelen legyenek a szülés közben.

Az mindenesetre a kezdetektől egyértelmű volt, hogy a hercegnő nem a királyi család által rendszeresen használt londoni St. Mary's kórház Lindo Wing nevű szülészeti magánklinikáján hozza világra gyermekét. Itt született Harry és bátyja, Vilmos herceg, valamint Vilmos és felesége, Katalin hercegnő három gyermeke is. A Lindo Wing klinika azzal büszkélkedhet, hogy az Egyesült Királyság két majdani uralkodója - vagyis Vilmos és elsőszülött fia, György - is a falai között jött a világra. Vilmos és Katalin mindhárom gyermekének születését rendkívüli sajtófelhajtás kísérte, és mindhárom újszülöttet világra jövetelük után alig néhány órával megmutatták a médiának. Meghan és Harry azonban már az elmúlt hónapokban egyértelművé tette, hogy ilyesmiről az ő gyermekük születése után szó sem lehet. Ennek jegyében 
Archie születésének napján is teljes volt a kommunikációs zűrzavar.

A Buckingham-palota - a brit királyi család első számú londoni rezidenciája és hivatala - először azt jelentette be május 6-án késő délután, hogy Meghan hercegnő vajúdik. Alig fél órával később, Harry herceg személyes tájékoztatásából viszont kiderült, hogy a kisfiú már hosszú órákkal a szülés megindulásáról szóló hivatalos bejelentés előtt, hajnalban a világra jött, arra pedig további tizenegy napig, a születési anyakönyvi kivonat pénteki kitöltéséig kellett várni, hogy kiderüljön, hol született a hercegi utód. Az angol-walesi családjogi törvény alapján az újszülötteket világra jöttük után legkésőbb 42 nappal kell bejegyeztetni a területileg illetékes tanácsnál. Archie frissen kitöltött születési kivonatán,
a gyermek nevének rubrikájában csak az Archie Harrison Mountbatten-Windsor név szerepel, külön titulusok nélkül, mivel hercegi címeket a gyermek egyelőre nem kapott, és a szülők állítólag nem is szeretnék, ha kapna.

Ennek eldöntése mindazonáltal II. Erzsébet királynő hatásköre. Archie születési anyakönyvi kivonatában ugyanakkor a szülők foglalkozását feltüntető rubrikába az Egyesült Királyság hercege, illetve hercegnője megjelölés került.A házaspárnak a tavaly májusi esküvő után a királynő a Sussex hercege, illetve a Sussex hercegnője címet adományozta.