Előfizetés

Közel 100 milliárd forintnyi közpénzt készül az erdélyi mezőgazdaságba önteni a kormány

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.18. 18:37
Magyar Levente bejelenti a pénzt.
Fotó: Burger Zsolt / MTI / MTVA / KKM
Ha mindenki a "megfelelő oldalra szavaz", megállás nélkül fog folyni a pénz, ígérte Magyar Levente.
A magyar állam által finanszírozott Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program új fejezetét jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton, a Maros megyei Sáromberkén (Dumbravioara). Az államtitkár az AgroMania mezőgazdasági vásár megnyitóján beszélt arról, hogy a programot Erdélyben lebonyolító Pro Economica Alapítvány a következő napokban hirdeti meg a székelyföldi kis összegű vissza nem térítendő támogatások programját, amellyel a térség valaha volt legnagyobb koncentrált mezőgazdasági fejlesztése jöhet létre.
"A magyarországi támogatással, az önerővel és az esetleges hitelekkel együtt minden esély megvan arra, hogy a következő két évben mintegy 300 millió eurónyi fejlesztés valósuljon meg a székelyföldi, erdélyi mezőgazdaságban"

- jelentette ki az államtitkár. 300 millió euró a bejelentés napján, szombaton valamivel kevesebb, mint 98 milliárd forintnak felel meg. Az államtitkár elmondta, a mezőgazdaságból élő gazdák legfeljebb 15 ezer euró - 4,9 millió forintnyi - vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak tenyészállatok vásárlására, ültetvények megvalósítására, eszközök beszerzésére. A program párosul a tavalyi év végén meghirdetett székelyföldi nagy beruházások programjával, amely keretében több tucat mezőgazdasági feldolgozóüzem épül a térségben.
Magyar Levente a bejelentést azzal az állítással toldotta meg - a közelgő EP-választásra való tekintettel -, hogy a gazdaságfejlesztési program addig folytatódhat, amíg "Magyarországnak nemzeti kormánya van", vagyis amíg a Fidesz-KDNP van hatalmon.
Majd az államtitkár arra buzdított, hogy a május 26-i európai parlamenti választásokon szavazzanak az erdélyi gazdálkodók "a megfelelő oldalra".

Vélhetően a Fidesszel kiváló partneri viszonyt ápoló Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) gondolt Magyar. A színpadon Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke követte őt, aki arról beszélt, hogy a következő évek a mezőgazdasági versenyről fognak szólni.
Az AgroMania mezőgazdasági vásárt első alkalommal szervezte meg a Pro Economica Alapítvány és a Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET).

Visszajönnek a felhők, de tovább melegszik az idő a hétvégén

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.18. 16:45
Illusztráció
Fotó: AFP
A Kárpát-medencét vasárnap estig labilisabb légtömegek érik el, többfelé alakul ki zápor, zivatar.
Szombaton késő délutántól dél, délnyugat felől vastagabb felhők érkeznek fölénk és éjszaka egyre nagyobb számban alakul ki zápor, helyenként zivatar. Hajnaltájt szakadozni kezd a felhőzet, néhol pára-, ködfoltok is kialakulnak.
Vasárnap kezdetben fátyolfelhők szűrik a napsütést, de emellett délutántól erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. A nap második felére érzékelhetően megvastagszik a felhőzet, és napközbeni szórványos csapadékot, kora estétől egyre többfelé váltják záporok, főként a Dunától keletre zivatarok, amelyekben heves kísérőjelenségek - például szél - is előfordulhatnak. A déli, délkeleti szél többnyire mérsékelt marad, átmeneti szélerősödés zivatar környékén lehet.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 14 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap jobbára 22 és 27 fok között valószínű, északkeleten lesz a legmelegebb.

Időjárási helyzet Európában

Európa időjárása két részre bontható: nyugaton ciklonok örvénylenek, míg keleten nagykiterjedésű anticiklon található. A magasnyomás mentén eseménytelen, egyhangú az idő. A nyugati részeken viszont egy markáns felhősáv uralkodik, ennek mentén erősen felhős, borult az ég. Franciaországban többfelé, másutt elszórtan fordul elő csapadék.
Ettől keletebbre egy átmenetileg kevésbé felhős zóna található, itt jellemzően csak gomolyfelhők, illetve némi fátyolfelhőzet található. Ebbe a sávba esik bele jelenleg is hazánk.
Ha tovább haladunk kelet felé akkor, egy már feloszlóban lévő frontális felhőzettel találkozunk, amelyet a dél, délkelet felől érkező, nedves, labilis levegő tart életben. Itt nagy számban alakulnak ki záporok, zivatarok is, sőt Bulgária délkeleti részén egy-egy hevesebb zivatarról is érkezik jelentés.
A hőmérsékletet tekintve nagy változás nem történt. A legmelegebb Ukrajna délkeleti csücskében van, itt néhol a 30 fokot is eléri a hőmérséklet. A leghűvösebb a Kelet-európai-síkság északi peremén van, errefelé van olyan terület ahol 10 fok sincs a legmelegebb órákban. A Kárpát-medencét vasárnap estig labilisabb légtömegek érik el, így az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többfelé alakul ki zápor, zivatar.

Tanuljuk meg használni a segélyhívót!

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.18. 15:56
Fotó: Shutterstock
Kampányt indított a rendőrség.
Kampányt indított a rendőrség a 112-es segélyhívó helyes használatáról - számolt be az M1 aktuális csatorna szombat délutáni híradójában. A műsorban elhangzott: a rendőrség által készített videóban azt is elmondják, mikor kell tárcsázni a segélyhívót, és azt is, hogy mit kell elmondani a diszpécsernek. A rendőrség adatai szerint évente csaknem 5 millióan hívják a segélyhívót. A hívások mintegy fele fals. Márpedig fals hívásért akár 150 ezer forintos bírságot is kaphat a telefonáló. A tudatlanságból vagy szándékosan tett fals bejelentések azoknak az életét kockáztatják, akik valóban bajban vannak - emelték ki a híradóban.