közpénz;mezőgazdaság;Erdély;EP-választás;

2019-05-18 18:37:49

Közel 100 milliárd forintnyi közpénzt készül az erdélyi mezőgazdaságba önteni a kormány

Ha mindenki a "megfelelő oldalra szavaz", megállás nélkül fog folyni a pénz, ígérte Magyar Levente.

A magyar állam által finanszírozott Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program új fejezetét jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton, a Maros megyei Sáromberkén (Dumbravioara). Az államtitkár az AgroMania mezőgazdasági vásár megnyitóján beszélt arról, hogy a programot Erdélyben lebonyolító Pro Economica Alapítvány a következő napokban hirdeti meg a székelyföldi kis összegű vissza nem térítendő támogatások programját, amellyel a térség valaha volt legnagyobb koncentrált mezőgazdasági fejlesztése jöhet létre.

- jelentette ki az államtitkár. 300 millió euró a bejelentés napján, szombaton valamivel kevesebb, mint 98 milliárd forintnak felel meg. Az államtitkár elmondta, a mezőgazdaságból élő gazdák legfeljebb 15 ezer euró - 4,9 millió forintnyi - vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak tenyészállatok vásárlására, ültetvények megvalósítására, eszközök beszerzésére. A program párosul a tavalyi év végén meghirdetett székelyföldi nagy beruházások programjával, amely keretében több tucat mezőgazdasági feldolgozóüzem épül a térségben.

Magyar Levente a bejelentést azzal az állítással toldotta meg - a közelgő EP-választásra való tekintettel -, hogy a gazdaságfejlesztési program addig folytatódhat, amíg "Magyarországnak nemzeti kormánya van", vagyis amíg a Fidesz-KDNP van hatalmon.

Vélhetően a Fidesszel kiváló partneri viszonyt ápoló Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) gondolt Magyar. A színpadon Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke követte őt, aki arról beszélt, hogy a következő évek a mezőgazdasági versenyről fognak szólni.

Az AgroMania mezőgazdasági vásárt első alkalommal szervezte meg a Pro Economica Alapítvány és a Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET).