Előfizetés

Söpörjük ki a homofóbiát! – a melegeket gyalázó Kövér ellen tüntettek

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2019.05.18. 20:57

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Jelképesen díjat kapott a házelnök a Kossuth téren. A szivárványszínű bajuszt ő adta át saját magának.
Tarts velünk, söpörjük ki a homofóbiát a közéletből! Mutassuk meg, hogy sokan vagyunk, akik egy békés, elfogadó, 21. századi európai országban akarunk élni! – Kövér László házelnök homofób kijelentései miatt hirdetett demonstrációt a Kossuth térre a Budapest Pride. A szervezők azt kérték, hogy mindenki hozzon magával transzparenst, zászlót, kereplőt, bármit, amivel békés tüntetés keretei között kifejezheti tiltakozását. Nagyjából ezren gyűltek össze szombaton kora este a Parlamentnél. A Demokratikus Koalíció irodájának ablakából uniós és szivárványszínű zászlót lógattak ki. - Túl sokan vagyunk már, akiket vérig sértett a kormány, a szegényektől a civil szervezetekig – sorolta a Kossuth téri tüntetésen Antoni Rita, a Szabadnem Blog szerkesztőségi tagja. Csak normálisak ne legyetek soha, legalábbis úgy ne, ahogyan Kövér László szeretné – bátorította a jelenlévőket. A házelnöknek Antoni Rita szerint azonnal távoznia kell a közéletből. Hiszen az LMBTQ közösség tagjait nem csupán adófizetési kötelezettség, hanem méltóság és emberi jogok is megilletik.
- A lányom és a felesége az én családom – jelentette ki Gyémánt Ágnes, az LMBTQ gyermekek szülei és támogatói csoport vezetője. Nem tudja, hogy Kövér László milyen ideológiai megfontolásból mondta, amit mondott, de bizonyos abban, hogy nem a keresztényi hitvallás szerint beszélt. A homoszexuális szó bármikor behelyettesíthető a nő, a menekült, a roma vagy a hajléktalan kifejezéssel – figyelmeztetett Gyémánt Ágnes. „Ki a parlamentből Kövér köpönyegforgató Lászlóval” – követelte. Pásztor Tibor szülőként – „46 éves, fehér, heteroszexuális, házas férfiként” – szólalt fel, akinek négy, vér szerinti és örökbefogadott gyereke is van. Az örökbefogadás, sőt a gyerek iránti vágy független a szexuális orientációtól – hangsúlyozta. Higgyétek el – folytatta –, hogy sokkal egyszerűbb megtanulni csellózni, bajuszt növeszteni, mint gyereket örökbe fogadni vagy nevelni. Ha engem méltóságomban megbántanak, azon akár nevetni is tudok, de szülőként, amikor azt látom, hogy a gyermekemet, mindegy melyiket, bántják vagy támadják, azt sem elfelejteni, sem megbocsátani nem fogom – zárta beszédét Pásztor Tibor.
Csikós Ádám, a Budapest Pride szervezője azt üzente, hogy minden ember értékes, egyedi, megismételhetetlen – és egyenlő. Kövér László szigorúan megköveteli a tiszteletet az Országgyűlésben, rendszeresen pénzbüntetésekkel sújtja az általa renitensnek tartott ellenzéki képviselőket. Közjogi méltóságként azonban magára nézve nem tartja kötelezőnek, hogy a kellő tiszteletet ő is megadja másoknak. Ha valakinek elkerülte volna a figyelmét: a házelnök a minap történetesen a melegeket gyalázta egy zuglói fórumon. Kövér az Index tudósítása szerint erkölcsi értelemben a pedofilokhoz hasonlította azokat a – szóhasználatával élve – „homoszexuálisokat”, akik szeretnének házasodni és gyereket nevelni. Kifejtette azt is, hogy „egy normális homoszexuális” tudja, mi a világ rendje, és „nem tartja magát feltétlenül egyenrangúnak”. Ezzel gyorsan sikerült elhalványítania azt az előzőleg tett másik meghökkentő állítását, hogy a németek a független média „agymosása” miatt sorolják előrébb a klímaváltozás problémáját, mint a bevándorlásét. A homofób kijelentések döbbenetet és felháborodást váltottak ki. Kövér László minden örökbefogadó szülőt megsértett – hangsúlyozta a Magyar LMBTQ Szövetség. Nemcsak közvetlenül „érintett” szervezetek, hanem ellenzéki pártok is tiltakoztak. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje a Fuck You című homofóbia elleni dallal üzent a házelnöknek. Az IKEA a konkrét eset említése nélkül, de könnyen dekódolható Facebook-posztban vállalt szolidaritást a melegekkel. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy Kövér a Fidesz által elfogadott alaptörvény elveit is megszegte. Az alaptörvény rögzíti ugyanis, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő. Setét Jenő roma civil aktivista ezt írta ki a közösségi oldalára: „Minden meleg embert egyenrangúnak gondolok magammal, olyan természetesen, mint a lélegzetvétel. Aki homofób, az beteg. Agyilag.” Különösen disszonáns, hogy a házelnök pont a homofóbia elleni világnap előtt eresztette el a botrányt kiváltó szövegeit. Nem tudhatjuk, hogy véletlenszerű kirohanásról, vagy előre kidolgozott, tudatosan időzített akcióról van-e szó. Ami biztos: a fideszes összetartás jegyében Gulyás Gergely miniszter – ahelyett, hogy legalább finoman elhatárolódott volna a házelnöktől – védelmébe vette Kövért.
Gulyás, Kövér és a Fidesz számára is tanulságos lehet tehát Székely László ombudsman és helyettesei állásfoglalása: a szexuális irányultság nem jelent stigmát. Azért is fontos megemlékezni a homofóbia elleni világnapról, mert a kutatások szerint a szexuális kisebbségeket gyakran éri megkülönböztetés, verbális vagy fizikai atrocitás. Sokan ezért közvetlen környezetük előtt is eltitkolják identitásukat és félelemben élnek. És még egy idézet az ombudsmani nyilatkozatból: az Alkotmánybíróság gyakorlata értelmében a nemi identitás, a szexuális irányultság a sokszínű emberi személyiség alkotórésze, a személyiség magjához tartozó, megváltoztathatatlan tulajdonság, amelynek alapján senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés. Ezt mind Magyarországon, mind Európa-szerte számos jogszabály garantálja. A Kossuth téri demonstráció végén egy Kövér Lászlót ábrázoló álarcot viselő nőtől egy ugyanolyan álarcban lévő nő átvette „A legegyenlőbb magyar” díjat, ami nem volt más, mint egy szivárványszínű bajusz. A díjátadó aktus csókkal zárult.

Elő a szelvényt, ezek az ötös lottó nyerőszámai

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.18. 19:57

Fotó: Shutterstock
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 1 (egy) 15 (tizenöt) 25 (huszonöt) 46 (negyvenhat) 63 (hatvanhárom) Joker: 159514

Közel 100 milliárd forintnyi közpénzt készül az erdélyi mezőgazdaságba önteni a kormány

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.18. 18:37
Magyar Levente bejelenti a pénzt.
Fotó: Burger Zsolt / MTI / MTVA / KKM
Ha mindenki a "megfelelő oldalra szavaz", megállás nélkül fog folyni a pénz, ígérte Magyar Levente.
A magyar állam által finanszírozott Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program új fejezetét jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton, a Maros megyei Sáromberkén (Dumbravioara). Az államtitkár az AgroMania mezőgazdasági vásár megnyitóján beszélt arról, hogy a programot Erdélyben lebonyolító Pro Economica Alapítvány a következő napokban hirdeti meg a székelyföldi kis összegű vissza nem térítendő támogatások programját, amellyel a térség valaha volt legnagyobb koncentrált mezőgazdasági fejlesztése jöhet létre.
"A magyarországi támogatással, az önerővel és az esetleges hitelekkel együtt minden esély megvan arra, hogy a következő két évben mintegy 300 millió eurónyi fejlesztés valósuljon meg a székelyföldi, erdélyi mezőgazdaságban"

- jelentette ki az államtitkár. 300 millió euró a bejelentés napján, szombaton valamivel kevesebb, mint 98 milliárd forintnak felel meg. Az államtitkár elmondta, a mezőgazdaságból élő gazdák legfeljebb 15 ezer euró - 4,9 millió forintnyi - vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak tenyészállatok vásárlására, ültetvények megvalósítására, eszközök beszerzésére. A program párosul a tavalyi év végén meghirdetett székelyföldi nagy beruházások programjával, amely keretében több tucat mezőgazdasági feldolgozóüzem épül a térségben.
Magyar Levente a bejelentést azzal az állítással toldotta meg - a közelgő EP-választásra való tekintettel -, hogy a gazdaságfejlesztési program addig folytatódhat, amíg "Magyarországnak nemzeti kormánya van", vagyis amíg a Fidesz-KDNP van hatalmon.
Majd az államtitkár arra buzdított, hogy a május 26-i európai parlamenti választásokon szavazzanak az erdélyi gazdálkodók "a megfelelő oldalra".

Vélhetően a Fidesszel kiváló partneri viszonyt ápoló Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) gondolt Magyar. A színpadon Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke követte őt, aki arról beszélt, hogy a következő évek a mezőgazdasági versenyről fognak szólni.
Az AgroMania mezőgazdasági vásárt első alkalommal szervezte meg a Pro Economica Alapítvány és a Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET).