Vége a jobb-szélsőjobb osztrák koalíciónak, új választások kiírását javasolta a kancellár

Publikálás dátuma
2019.05.18. 20:29

Fotó: ALEX HALADA / AFP
Akár augusztusban választhat Ausztria.
Előrehozott választás megrendezését javasolja Alexander Van der Bellen államfőnek Sebastian Kurz osztrák kancellár, méghozzá a lehető leghamarabbi időpontban a Strache-botrány kirobbanása után. Kurz sajtóértekezletén kifejtette, nem maradt más választása. Ezzel nemet mondott azokra a híresztelésekre is, amelyek szerint az ellenzéki szociáldemokratákkal folytatná a kormányzást. (Ausztriában amúgy nagy hagyományai vannak a nagykoalíciónak.) Kurz kifejtette, a baloldali párttal tartalmi különbözőségeik vannak. „Több dolgot is figyelembe kellett vennem” – hangoztatta Kurz, majd hozzátette:
„Ami elég, az elég. Az országunknak előrehozott választásra van szüksége”.

Kurz éles támadást intézett az Osztrák Szabadságpárt ellen. Mint mondta, az FPÖ kárt okoz a reformfolyamatnak, árt Ausztria megítélésének, ellentmond politikai törekvéseinek. Az osztrák sajtó azt találgatja, mikor rendezhetik meg az idő előtti voksolást. A legkorábbi időpont augusztus közepe, bár nem lenne szerencsés nyáron megtartani a parlamenti választást. Ezért reálisabbnak tűnik egy szeptemberi vagy októberi időpont. Pamela Rendi-Wagner, az ellenzéki szociáldemokraták elnöke szerint az, hogy kudarcot vallott az ÖVP-FPÖ kormány, egyértelműen Sebastian Kurz kancellár felelőssége. A pártelnök utalt azokra a médiaértesülésekre is, amelyek szerint a kancellár már a napvilágra kerülése előtt 48 órával értesült az „Ibiza-videóról”. Mindeközben Angela Merkel német kancellár határozott fellépést követelt a jobboldali populizmussal szemben. Ezek az erők – hangoztatta – tönkre akarják tenni az európai értékeket.

Osztrák államfő: előrehozott választásra van szükség

Szombat este Alexander Van der Bellen osztrák államfő azt mondta: előrehozott választást kell tartani Ausztriában, mert ez az egyetlen módja annak, hogy helyreállítsák az emberek közintézményekbe vetett bizalmát. Van der Bellen közölte, hogy megvitatta a kérdést Sebastian Kurz néppárti kancellárral, és vasárnap fogják megbeszélni a következő lépéseket. (MTI) 

Témák
Ausztria botrány
Frissítve: 2019.05.19. 07:00

Szárazság Szomáliában - milliók éhezhetnek év végéig az ENSZ szerint

Publikálás dátuma
2019.05.18. 19:55
Ételt osztanak szomáliai klíma-menekülteknek egy táborban, 2019. március 8.
Fotó: Gioia Forster / dpa Picture-Alliance / AFP
Az északkelet-afrikai népesség nagyjából 80 százalékának megélhetése függ a mezőgazdaságtól - 42 millió ember került veszélybe.
Elmaradtak Szomáliában a szokásosan március és május között érkező esők, ami minden bizonnyal rossz terméshez vezet, és az állattartókat is komoly kihívás elé állítja - írja az Africanews.
A jelen trend alapján 1,7 millió embernek nem lesz elegendő élelme a következő hónapokban

- figyelmeztet az ENSZ. Ha elmarad a júliusi eső is, további fél millióan kerülnek ebbe a helyzetbe.
Máris gyerekek százezrei szenvednek az alultápláltságtól, és milliók hagyták el otthonaikat a közelgő vésztől tartva, jelentette ki egy menekültekkel foglalkozó norvég civil szervezet, a Norwegian Refugee Council (NRC). Az ENSZ azzal egészítette ki a számokat, hogy várhatóan 2019 végére 1 millió gyerek szorul majd alultápláltság miatt segítségre, továbbá
csak a múlthéten 44 ezer ember indult el a szárazság-súlytotta vidékek felől a városok felé.

A szomáliai helyzet persze csak egy része egy nagyobb problémának: az északkelet-afrikai népesség nagyjából 80 százalékának megélhetése függ a mezőgazdaságtól. A várható éhinségek előrejelzésével foglalkozó FEWS NET becslése szerint Etiópiát, Dél-Szudánt, Szudánt, Szomáliát, Kenyát, Ugandát és a közeli Jement is nézve, 42 millió ember került veszélybe.
Szerző

Tízezren követelik Kurz lemondását az osztrák kancellária előtt

Publikálás dátuma
2019.05.18. 19:20

Fotó: ALEX HALADA / AFP
Sok ezer tüntető és több politikus is a bécsi Ballhausplatzon várja a botrány újabb fejleményeit.
Több ezer tüntető gyűlt össze szombaton az osztrák kancellária előtt, hogy a koalíció felmondását, illetve Sebastian Kurz néppárti (ÖVP) kancellár lemondását és új választások kiírását követeljék. A kancellária előtti Ballhausplatzon, a tömeg hangosbemondón át kísérte figyelemmel a botrányba keveredett Heinz-Christian Strache (FPÖ) sajtótájékoztatóját, ahol a szabadságpárti politikus lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről. A tüntetők a helyszínen maradva délután Kurz kancellár reakcióját várták.
A Strache lemondásához vezető ibizai videó nyilvánosságra kerülése után szombaton 13 órára hirdettek demonstrációt civilek a kancellária előtti térre. A tömeg sajtóhírek szerint már órákkal korábban gyülekezni kezdett,
egyes becslések szerint délutánra tízezren gyűltek össze.

Az emberek plakátokkal, táblákkal, transzparensekkel érkeztek, többen új választásokat követeltek. A megmozduláshoz ellenzéki pártok vezetői is csatlakoztak, köztük az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) európai parlamenti listavezetője, Andreas Schieder, valamint a zöld párt (Die Grünen) szóvivője és európai parlamenti csúcsjelöltje, Werner Kögler.
A helyszínen 150 rendőr ügyel az emberek biztonságára.
Témák
Ausztria botrány