Ujhelyi: Strache bukása csak az első dominó

Publikálás dátuma
2019.05.19. 11:52

Fotó: Népszava
„A jobboldalon kezdenék aggódni, hogy kit temetnek majd maguk alá a következő darabok” – hangsúlyozta az MSZP EP-képviselője.
Akkor beszéljünk egyenesen: az osztrák alkancellár csúfos le- és elbukása egyértelműen bizonyította annak a sötét putyini háttérhatalmi rendszernek a meglétét, amelyről eddig is volt sejtésünk, de ilyen kézzel fogható és tagadhatatlan bizonyítéka eddig nem volt. Hiába mosakszik és próbál szánalmasan terelni a fideszes médiagépezet, Heinz-Christian Strache bukása csak az első dominó, amely eldőlt a sorban; felkészül Salvini, LePen, Orbán és a többi moszkvai pórázon lévő szélsőjobboldali bábfigura” – írta nyílt levelében Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője kiemelte: Strache abba bukott bele, hogy korábbi választási kampányának remélt anyagi támogatásáért és a legnagyobb osztrák bulvárlap megvásárlásáért (valamint neki kedvező áthangolásáért) cserébe állami megbízások korrupt elnyerését ígérte egy magát putyini kapcsolatokkal rendelkező személynek. „Strache ráadásul kebelbarátját és szélsőjobboldali elvtársát, Orbán Viktort – és vele együtt a narancsos lakájmédiát – is lebuktatta, amikor arról beszélt, hogy »olyan médiaviszonyokat akar, mint amilyen Orbánnak van«, ráadásul ehhez megoldó-embernek azt az osztrák strómant, Heinrich Pecinát ajánlotta, aki a Fidesz érdekeinek megfelelően vásárolta meg, majd szántotta be annak idején a Népszabadságot, illetve játszotta fideszes kézre a médiaportfolió többi részét” – tette hozzá. Mint írta, Orbán „másik sztárbarátja”, az olasz Matteo Salvini pártja körül „szintén bűzös, putyini árnyékú” botrány kering, legutóbb az derült ki, hogy eurómilliókat akartak EU-ellenes kampányra átvenni egy orosz állami olajvállalattól, az üzletet pedig törvénytelen módon nemzetközi olajüzletnek akarták álcázni. „És ne felejtsük akkor már ki a sorból a francia szélsőjobb vezetőjét – az EU-ellenesek közé csúszott Fideszt tárt karokkal ölelő – Marine LePen-t sem, akinek pártja közel hárommilliárd forintnyi hitelt vett fel orosz bankoktól EU-ellenes kampányra, az Európai Parlamentben pedig Putyin szóvivőjének lányát alkalmazták gyakornokként. Micsoda csapat! Micsoda roncsválogatott, a középpályán a magyar miniszterelnökkel!” – fogalmazott Ujhelyi, és feltette a kérdést:
„Hát nem szégyelli magát Orbán Viktor, hogy ilyen sötét, korrupt és zavaros hátterű hatalmi érdekeket szolgáló együttműködésekbe rángatja bele hazánkat?”

Majd felidézte, hogy „a Fidesz egykori pártpénztárnoka és érinthetetlen háttérembere, Simicska Lajos azért veszett össze Orbán Viktorral, mert – ahogyan ezt magától az érintettől tudjuk – a miniszterelnök úgy akarta bekebelezni a számára kellemetlen RTL Klubot, hogy »megveszi majd neki a Roszatom«”.
„Strache bukása több mint figyelmeztetés. Bizonyosan nem véletlen kiszivárogtatás és egy véletlen politikus elbotlás. Elkezdték ledönteni a dominókat. A jobboldalon kezdenék aggódni, hogy kit temetnek majd maguk alá a következő darabok”

– vélekedett Ujhelyi István.

Szerző

Jégeső és felhőszakadás érkezhet – Öt megyére is figyelmeztetést adtak ki

Publikálás dátuma
2019.05.19. 11:07
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A zivatartevékenység az éjszaka során sem szűnik meg mindenhol.
BékésBorsod-Abaúj-Zemplén, CsongrádHajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatar vagy felhőszakadás veszélye miatt vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék is hullhat. Az előrejelzés szerint a déli óráktól eleinte helyenként, majd délutántól, késő délutántól főként a Dunától keletre több hullámban is zivatarokra kell számítani. A zivatarok déli, délkeleti irányból észak felé haladnak és nagy valószínűséggel rendszerekbe is szerveződhetnek. A zivatarokat többfelé kísérheti felhőszakadás, viharos erejű kifutószél, néhol nagyobb méretű jég is, ez utóbbira legnagyobb esély a délkeleti országrészben mutatkozik. A zivatartevékenység az éjszaka során sem szűnik meg mindenhol, ekkor már a Dunántúlon is kialakulhatnak, de ezek kevésbé lesznek hevesek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 28 fok között valószínű, késő estére 15, 20 fok közé hűl le a levegő.
Hétfőn a reggeli órákra elhagyják a zivatarok az országot, majd átmeneti szünet után napközben ismét többfelé számítani kell képződésükre, legkésőbb az északkeleti országrészben. Ezek a zivatarok már kevésbé lesznek hevesek az esti, éjjeli zivatarrendszerekhez képest, de viharos széllökések, kisebb felhőszakadás és kisméretű jég társulhat hozzájuk.
Szerző

Czeglédy válaszolt a Fidesznek

Publikálás dátuma
2019.05.19. 10:00

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Három kormányközeli médiumtól is helyreigazítást kér.
Czeglédy Csaba a Facebook-oldalán reagált a Fidesz frakciószóvivője, Halász János szombati sajtótájékoztatójára, ahol az hangzott el, hogy az ellenzék kezdettől fogva falaz Czeglédynek. Halász Debrecenben azt mondta, a DK azért tette fel Czeglédyt a párt európai parlamenti listájára, hogy mentelmi jogot adjon neki, és eltüntesse a nyomokat, amelyek titkos, külföldi trezorjaihoz vezetnek.
„Értem én, hogy Halász János szerelmes belém, ezért foglalkozik velem ilyen sokat. Nincs is ezzel semmi baj, csak meséljen erről Kövér Lászlónak is.

Ma éppen azt hazudja a fideszes propaganda sajtó és Halász, hogy nekem széfjeim vannak külföldön, és most aztán jól megszökök, és bizonyítékokat semmisítek meg. Csak a szokásos. Hazudnak, aztán pereket veszítenek, majd hisztiznek”  – írta bejegyzésében Czeglédy, aki hozzátette, hogy már három sajtó-helyreigazítási kérelmet postára is adott: a HírTV-nek, az Origonak, és a Magyar Nemzetnek is. Ezektől a sajtóorgánumoktól azt kéri, közöljék, valótlanul állították, hogy több külföldi széfje is van, továbbá, hogy hozzáférhet külföldi trezorjaihoz, féltett irataihoz, esetleges vagyonához, de megsemmisíthet perdöntő bizonyítékokat is.
Hangsúlyozta, hogy már 2019. március 7-e óta szabadlábon van, azóta akár külföldre is utazhat, az utazási szabadságához tehát semmi köze nincsen a mentelmi jogának,

és jogerős bírósági döntés van arról, hogy esetében sem a szökés, elrejtőzés, sem a bizonyítás megnehezítésének veszélye nem merül fel. Szerinte a jogsértés súlyát növeli, hogy őt nem kérdezték meg, nem reagáltatták.
Szerző
Témák
Czeglédy-ügy
Frissítve: 2019.05.19. 10:01