Kína visszarendelte a San Diegó-i állatkertben élő pandáit

Publikálás dátuma
2019.05.19. 14:25
Illusztráció
Fotó: Claude Balcaen / AFP
Pan Jun 1996 óta élt Kaliforniában, hatéves bocsa, Hsziao Livú már ott született.
Miután Donald Trump nemrég újabb vámokat vetett ki kínai termékekre, Kína visszarendelte a San Diegó-i állatkertből a pandáit írja az Observer cikke alapján a 444.hu.
Nem ez az első ehhez hasonló eset: a kínai diplomácia évtizedek óta afféle fegyverként veti be a pandákat. A világ állatkertjeiben megtekinthető állatok ugyanis csak kölcsönben vannak ott, a tulajdonosuk a kínai állam, amely most a kereskedelmi háborúban használta fegyverként a San Diegóba kikölcsönzött pandapárt.  
A 27 éves Paj Junt és hatéves bocsát, Hsziao Livút már haza is küldték Kínába, csütörtök óta már Szicsuánban vannak, a kínai Pandamegőrzési és -kutatási Központban.

Paj Jun 1991-ben, Kínában született, 1996 óta élt a San Diegó-i állatkertben. Három amerikai állatkertben, a fővárosi Nemzeti Állatkertben, Atlantában és Memphisben még mindig élnek pandák. A San Diegó-i állatkert pedig már jelezte, hogy idővel szeretné megújítani a kölcsönszerződést a kínai állammal.
Szerző
Témák
Kína USA panda

Szeptember elejére tűzik ki az előrehozott választást Ausztriában

Publikálás dátuma
2019.05.19. 13:39

Fotó: HANS PUNZ / AFP
Kurz a Strache-ügy teljes felderítését szeretné annak minden lehetséges büntetőjogi vonatkozásával együtt.
Szeptember elejére tűzi ki a választást az osztrák államfő, Alexander Van der Bellen, miután a korrupciós botrányba keveredett Heinz-Christian Strache alkancellár, a koalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője lemondott írja az Index.
Sebastian Kurz kancellár vasárnap másfél órát tárgyalt a köztársasági elnökkel. Az osztrák államfő a tanácskozás után azt mondta: az elsődleges cél a stabilitás. A kancellár azt mondta: a Strache-ügy teljes felderítését szeretné annak minden lehetséges büntetőjogi vonatkozásával együtt. A szélsőjobboldali politikus körüli botrány péntek este robbant ki: videofelvételek tanúsága szerint a politikus 
a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek.

Szerző
Frissítve: 2019.05.19. 16:33

Hat perc, amely megrengette Ausztriát

Publikálás dátuma
2019.05.19. 11:21

Fotó: ALEX HALADA / AFP
Kivel szövetkezhet Sebastian Kurz?
Mindössze hat percnyi anyagot tett közzé a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung abból a több mint 6 órás videóból, amelyet 2017. július 27-én vettek fel ismeretlenek egy ibizai villában. De ez a hat perc elegendő volt ahhoz, hogy megbuktassa a néppárti-szabadságpárti kormányt, s Sebastian Kurz kancellár szombaton este bejelentse új, idő előtti választások kiírását. Alkancellárja, Heinz-Christian Strache már délelőtt lemondott, s nem csupán állami tisztségéről, hanem a szabadságpárt (FPÖ) vezetéséről is. Visszalépett „tettestársa”, Johann Gudenus parlamenti frakcióvezető is, aki a spanyolországi megbeszélésen a tolmács szerepét töltötte be legjobb barátja mellett. Az FPÖ-ben „orosz szakos”, német nacionalizmust hirdető nemesi famíliából származó Gudenus mutatta be főnökének a videón mint orosz oligarcha szereplő csinos nőt is, aki az alsó-ausztriai család földjét akarta eredetileg megvenni „remek” áron, s ebből a kapcsolatból fejlesztették ki a nagy üzletet. A Kleine Zeitung című napilap szerint a 250 ezer eurónyi illegális pénz befektetését színlelő, oroszul és angolul beszélő nővel kapcsolatban a pártelnök először bizalmatlan volt, csapdát sejtett, de harcostársa eloszlatta a kételyeit, így jött létre a spanyolországi találkozó. 
A hatalmas mennyiségű elfogyasztott ital, (állítólag drog is került az asztalra) még inkább bizalommal töltötte el a pártvezért.

Az anyag közzétételén dolgozó két német újság azért határozott közösen a hat percről, mert úgy gondolták, elég a közérdekű tartalmat megmutatni: a bűnös pénz elfogadásának, a sajtó megvesztegetésének, a számvevőszék kijátszásának szándékát. A Süddeutsche főszerkesztője elmondta, a videóért nem fizettek, készítőiről pedig nem beszélnek. 
A sok órás szöveg, amelyről a lapok lemondtak, rengeteg inszinuációt tartalmaz, az illuminált Strache osztrák politikusokat szidalmazott, állítólag későbbi főnökét, Kurz kancellárt is. Felsorolta, az ismeretlen „orosz” nőnek hogy kik homoszexuálisok, kik „koxolnak” a politikai színtéren.

Még saját feleségéről is mondott rosszakat, amiért szombat délelőtti lemondásakor szégyenkezve kért bocsánatot. Úgy tűnt, a politikus rendkívül megviselt, s önkritikusan azt mondta, éretlen tinédzserként akart csillogni vendége előtt. Strache lemondásakor ezrek gyűltek össze a Ballhausplatzon, a kancellári hivatal előtt, az emberek Sebastian Kurzra vártak, hogy megmondja, merre tovább. A 32 éves politikus azonban csak este 8 óra előtt állt a nyilvánosság elé, s jelentette be az előrehozott választásokat. Addig állítólag a koalíció fenntartásával próbálkozott új személyekkel.
Norbert Hofer infrastrukturális minisztert, aki az FPÖ új elnöke, akarta helyettesének a kormányban, tartalmi változtatást pedig azzal próbált elérni, hogy a belügyminisztériumot visszavenné a szabadságpárttól, s héjaként ismert vezetőjét, Herbert Kicklt eltávolítaná a kormányból.

Javaslatát azonban az FPÖ elutasította. A Kurz vezette néppártnak, amelyből a korábbi nagykoalíció híveit rég kiszorították, nagyon rossz a kapcsolata az egykori partner szociáldemokratákkal (a kancellár 17 hónapja nem állt szóba az SPÖ vezetőivel), nem jön tehát szóba koalíciós partnercsere, csak az előre hozott választás lehetősége. Ehhez adta áldását az osztrák elnök, Alexander Van der Bellen is, aki szombat esti rövid beszédében igazi államfőhöz méltó üzenetet intézett a lakossághoz. Hangoztatta, hogy a videón viselkedő két politikus az intézményekbe vetett bizalmat törte meg, e nélkül pedig nincs demokrácia.
„Ez nem a mi Ausztriánk” – mondta Van der Bellen, aki kiállt a független sajtó szabadsága mellett, s úgy vélte, hogy a most tönkretett bizalmat csakis új lappal, azaz előre hozott választásokkal lehet helyreállítani.

Hasonlóképpen nyilatkoztak az osztrák tartományi vezetők is, akik pártállástól függetlenül visszataszítónak minősítették a rejtett kamerával készített felvételeket. Európa szélsőjobboldali pártjainak politikusai egyszerű belpolitikai ügynek igyekeztek beállítani a botrányt, az osztrák ellenzéki pártok viszont Kurz felelősségét hangoztatták.
Frissítve: 2019.05.19. 16:37