MVM;KEH;MSZP;

2019-05-20 08:35:00

Újabb zűrös ügyben kötelezték adatkiadásra az MVM-et

Az állami MVM Magyar Villamos Műveknek ki kell adnia a zűrös termelésfigyelőrendszer-beszerzési ügy belső vizsgálatát elrendelő határozatokat - döntött a szocialista Tóth Bertalan keresetére a Fővárosi Törvényszék.

A minapi, nem jogerős döntés értelmében az állami társaságnak ki kell adnia a központi termelésmegjelenítő és -felügyeleti (ktm) -rendszerrel, valamint az MVM International AG-val kapcsolatos belső vizsgálatok elrendelő határozatait. Az iratokból kiderül: az MVM a pártelnök adatkérését először azzal hárította el, hogy a ktm-szerződés vizsgálatára szakértőket bízott meg, mely vizsgálatok zajlanak. Ezek lezártáig pedig felelősségteljes következtetések nem vonhatók le. Tóth Bertalan ezután bírósági keresettel kérte ki az elrendelő határozatokat. Az MVM szerint viszont ezek olyan „döntést megalapozó, folyamatban levő, komplex, több egymásra épülő lépésből álló folyamat indító dokumentumai”, amit nem kötelesek kiadni. A bíróság szerint viszont, bár az előkészítő iratok tíz évig titkosak, az elrendelő határozatok nem tartoznak e körbe.

Noha vonatkozó megkeresésünkre az MVM nem reagált, az állami energiatársaság hasonló keresetekkel kapcsolatos eddigi gyakorlata tükrében borítékolható, hogy az utolsó lehetséges pillanatig folytatják a közvagyonnal kapcsolatos döntéseik megismerése elleni jogi küzdelmet.

Mint arról több ízben beszámoltunk, az MVM tavalyelőtt saját újonnan alapított, titokzatos svájci leányvállalatától, az MVM International AG-tól szakértők által szükségtelennek, ötmilliárdos árához képest talán ha néhány tízmilliós értékűnek tartott úgynevezett „központi termelésmegjelenítő” rendszert vásárolt.

Akkori könyvvizsgálójuk, a KPMG ezt állítólag nem hagyta szó nélkül, így pénzügyi jelentésüket egy másik céggel fogadtatták el. Miután az MVM tulajdonosi joggyakorlása Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez került, a teljes vezetőségét lecserélték, ám a ktm-vizsgálat fejleményeiről nem tudni. Kóbor György elnök-vezérigazgató utoljára 2018. október végén a Figyelőnek adott hangot abbeli reményének, hogy decemberre képbe kerülnek. Ezután februári belső határidőről rebesgettek, de az ügyben azóta is csend honol. A bíróság felidézi: Mesterházy Attila szocialista képviselő tavaly szeptemberi kérdésére Fónagy János nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhelyettes visszaigazolta a vizsgálatok tényét (emellett amúgy kiállt az üzlet szükségessége mellett is).