Előfizetés

Modern gépekkel csábítják az újoncokat

Horváth Petra Luca írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.05.19. 19:38

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Szombaton és vasárnap bemutatkoztak a százmilliárd forintos beszerzések következtében a Magyar Honvédség kötelékébe kerülő haditechnikai eszközök a Budaörsi Repülőtéren, ahol a Honvédelem Napja – Találkozz jövő technikáival névre hallgató rendezvényen több tízezren vettek részt.
A toborzó eseményen a már ismert gépek közül felvonultak a Mi-17 és H145M típusú helikopterek, a JAS-39 Gripenek, valamint a Dassault Falcon 7x és az Airbus A319 fajtájú szállítógépek. Az újak közül megismerhették a látogatók a magyar légierő egyik újdonságát, az Airbus H145M típusú, többcélú helikoptert, valamint megnézhették a Leopard 2-es harckocsikat is.
– A mostani helikopterek be vannak skatulyázva képességeiket tekintve – mondta Bali Tamás ezredes. – A Mi-8-as és Mi-17-es gépek szállítóhelikopterek, ezeket csak erre tudjuk használni, illetve vannak harci merevszárnyú repülőink is, azokat kizárólag harcászati célra lehet igénybe venni. Ezzel szemben a H145M mindkét képességet magában rejti. A gép kilenc fő szállítására alkalmas, a fegyverzeti rendszere tartalmaz minden olyan eszközt, ami a harci helikoptereken is rajta van.
Bali ezredes szerint óriási váltás ez a pilótáknak, a jelenleg használt orosz helikoptercsalád ugyanis analóg rendszerre épül, azonban ez az új már számítógép által vezérelt. A digitalizáció szinte sokkoló, a pilóták élete is átalakul, hiszen míg az orosz helikoptereket folyton vezetni kell, addig a komputer nagyon sok terhet levesz a katonák válláról. Sokkhatásként élték meg a tesztek alkalmával azt is, hogy a gép magától száll fel és le.
– A régi gépeink körülbelül 12 tonnás gépek, míg ez a „kicsi” nagyjából 2-2,5 tonna, tehát viszonylag mozgékony. Az ezredes elmondása szerint 2019 októberétől vehetik használatba ezeket a helikoptereket, az első hat darab az év végéig érkezik meg Szolnokra, már a gyártósoron vannak. A 145-ösök mellé érkezik még ennek a modellnek a kistestvére, a 225-ös is. 2025-ig ez a két típus fogja kiváltani a mostani helikoptereket, összesen 36 darab lesz belőlük a Magyar Honvédség tulajdonában. 
A légierő mellett egyébként fejlesztik a szárazföldi flottát is: csaknem 50 teljesen új, modern harckocsit, 24 önjáró löveget, és az ehhez tartozó szolgáltatásokkal és kiegészítő eszközöket vásárol a Magyar Honvédség.
Kapcsolódó
Budaörsön mutatta meg a HM, hogy mire költött százmilliárdot

Viharos széllel és jégesővel indul a hét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.19. 17:27
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 19 és 24 fok között alakul.
Több hullámban érkeznek hozzánk a zivatarok az előttünk álló órákban és az éjszaka során, hétfőre hét megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. A hét első napján a többórás napsütés mellett általában gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, de a keleti országrész fölött több lehet a fátyolfelhőzet. Bár a reggeli órákra elhagyják a zivatarok az országot, az átmeneti szünet után napközben ismét többfelé számítani kell képződésükre, legkésőbb az északkeleti országrészben. Ezek már kevésbé lesznek hevesek az esti, éjjeli zivatarrendszerekhez képest, de viharos széllökés, felhőszakadás és kisméretű jég is társulhat hozzájuk. BékésBorsod-Abaúj-ZemplénCsongrádHajdú-Bihar, HevesSzabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a felhőszakadás veszélye miatt, az érintett területeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 16 fok között alakul, délnyugaton lesz hűvösebb az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 19 és 24 fok között várható.  
Kedd délelőttig az északkeleti megyékben még erősen felhős lesz az ég, és ott eső, zápor is valószínű. Napközben azonban már országszerte erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és szórványos jelleggel kell záporra, zivatarra számítani. A délnyugati szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul, délnyugaton lehet a hűvösebb.
Szerdán felhős idő valószínű inkább rövidebb, mint hosszabb napos időszakokkal. Többfelé lehet zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik, majd estétől északnyugatira fordul az áramlás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között várható.
Csütörtökön a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütés is lehet. A Dunántúl északi felén és Budapest körül csak kis eséllyel valószínű csapadék, máshol szórványosan zápor, zivatar jöhet. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között alakul.
Pénteken gomolyfelhős, napos idő várható, csak helyenként lehet futó zápor. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között valószínű. 
Szombaton délnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, és nyugat, délnyugat felől záporok, zivatarok várhatóak. A délkeleti szél helyenként megélénkül, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között alakul. 

Hatos lottó – Kihúzták a nyerőszámokat

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.19. 16:57
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 20. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 21 (huszonegy) 22 (huszonkettő) 25 (huszonöt) 41 (negyvenegy) 43 (negyvenhárom) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 248 740; a 4 találatos szelvényekre 5935; a 3 találatos szelvényekre 1510 forintot fizetnek.