Olajozottan bővül az arckrémek piaca

Publikálás dátuma
2019.05.19. 20:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egyre több öregedésgátló arcápoló fogy.
Tavaly április és idén március között ötmilliárd forintot ért el a ránctalanítást, illetve liftinges hatást ígérő krémek forgalma – közli a Nielsen nevű piackutató. Ez forintban 9 százalékos, mennyiségben 3 százalékos bővülés, ami 865 ezer liter krémet, szérumot vagy olajat jelent. A kimondottan arcápolásra szolgáló termékek – például krémek, szérumok és maszkok - értékforgalmának kétharmadát az anti-ageing- vagy lifting-hatású termékek adják. A vizsgált időszakban több mint hárommillió darab ilyen termék került a kosarakba. Ez 7 százalékos bővülés az előző év azonos időszakához képest. Az „örök fiatalság” titkát a vevők leginkább a célzott hatású arckrémekben látják. Ezek közé sorolható az értékbeli forgalom négyötöde, ami közel százezer liter kence. Ezt követik a koncentrált hatóanyagokkal és intenzívebb hatással kecsegtető anyagok. Ezekből tizedével több fogyott félmilliárd forint értékben, ami közel ötezer liter „csodaszer”. A liftinges vagy ránctalanító hatású arcmaszkokból félmillió kelt el. Ezek forgalma több mint negyven százalékos növekedéssel meghaladta a 200 milliót. Az értékbeli forgalom hatvan százalékát nappali, valamivel több mint egynegyedét pedig az éjszakai krémek teszik ki. A szem környékét ápoló liftinges megoldások a forgalom egytizedét adják. Hasítanak a krémek és maszkok, ugyanakkor például az ampullák/párnácskák értékbeli forgalma is egyötödével ugrott az elmúlt 12 hónap során – idézik Dászkál Fruzsinát, a Nielsen piackutatási elemzőjét. Az értékesítés mintegy kilenctizede drogériák bonyolították. Az öregedésgátló arcápolók összesített értékbeli forgalmának közel kilencven százalékát gyártói márkák teszik ki – állapítja meg a piackutató.
Szerző

Egy év alatt háromezer bolt zárt be

Publikálás dátuma
2019.05.19. 11:52
Illusztráció
Fotó: Népszava
Nőtt a bolt nélküli települések száma Magyarországon.
Háromezerrel csökkent a boltok száma 2018-ban – írja a blokkk.com. A portál szerint elsősorban a kisboltok zárnak be – az elmúlt öt év alatt a boltok 11 százaléka zárt be végleg, vagyis 14 ezerrel lett kevesebb. Ennek oka, hogy a munkaerőhiány a kisebb kereskedelmi egységeket nagyon nehéz helyzetbe hozza, a béremelési kényszert nehezen bírják, miközben a nagyobb boltok akcióival sem tudják állni a versenyt. A portál szerint nincs kivétel az egyes átfogó áruterületek között, mindenhol csökkenés figyelhető meg. A szűkebb áruterületeken viszont akadnak kivételek, például a halas boltok száma 218-ról 225-re nőtt 2018-ban, amiben akár az áfakulcs csökkentésének is lehetett szerepe, de egy másik kisebb áruterületen is emelkedett a boltszám, ez a gyógyászati üzletek köre. A cikk kiemeli, hogy évente 15-20 ezer bolt bezár Magyarországon, ám hozzávetőleg ennyi nyit is, a múlt év viszont háromezer mínusszal zárult. Ennek nyomán
egyre több település marad bolt nélkül: 2018-ban már 279 ilyen település volt, míg 2014-ben még csupán 191 ilyen volt.

Szerző
Témák
bolt
Frissítve: 2019.05.19. 12:30

Több százmilliós osztalékot fizet a Valton Security

Publikálás dátuma
2019.05.19. 09:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Elképesztően sikeres évet tudhat maga mögött a Fidesz kedvenc őrző-védő cége
Remek évet tudhat maga mögött a Fidesz házi őrző-védő cégének tartott Valton-Sec Kft. A megugró bevételekből jókora nyereség maradt, melyből rekord nagyságú osztalékot tudtak kifizetni a tulajdonosoknak, Varga Lajosnak és a Sarka Kata párjaként is ismert Bessenyei Istvánnak – írja az mfor.hu. A cég bevétele 2018-ban 6,4 milliárd forintról 7,37 milliárdra emelkedett, amelynek döntő része (4,6 milliárd forint) objektumvédelemből származott. Jelentős összegre tettek szert rendezvények biztosításából is, hiszen 1,8 milliárd folyt be a kasszába ennek köszönhetően. A harmadik legjelentősebb bevételi forrás az egyéb személyi szolgáltatás volt, ebből 486 millió forintra tettek szert.  
A tulajdonosok a korábbinál nagyobb, 450 millió forint osztalékot vettek ki a cégből.

A cég dolgozói létszáma 127 főről 143-ra nőtt. A fizikai munkások átlagosan 224 ezer, a szellemi dolgozók pedig 274 ezer forint fizetést kaptak.
Szerző
Frissítve: 2019.05.19. 16:39